Trias: ?Cal impulsar canvis per evitar desnonaments i superar una legislació que és injusta? : Servei de Premsa

Trias: ?Cal impulsar canvis per evitar desnonaments i superar una legislació que és injusta?

28/10/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha defensat avui en el Plenari del Consell Municipal que és necessari impulsar canvis en una legislació que ?en ocasions és injusta?, en relació als desnonaments de famílies que es troben en situació d´insolvència sobrevinguda i involuntària. L´alcalde ha recollit el prec formulat pel grup municipal del PSC i ha defensat el paper de mediació que pot desenvolupar l´Ajuntament de Barcelona a través del Consell de l´Habitatge Social per atendre a les famílies que s´enfronten a la pèrdua dels seus habitatges. ?És un tema que ens preocupa i que ens ocupa. Hi ha una legalitat existent que en ocasions és injusta i exigeix canvis i noves mesures?, ha manifestat l´alcalde.

Precisament, el Plenari del Consell Municipal ha aprovat avui per unanimitat una proposició presentada pel grup municipal d´Unitat per Barcelona (UpB) on es declara Barcelona com a ciutat activa i compromesa en la prevenció de desnonaments per dificultats econòmiques, i en defensa del dret a l´habitatge. La proposició preveu crear, amb caràcter d´urgència, una comissió especial per estudiar les mesures que es poden emprendre per evitar els desnonaments de famílies en situació d´insolvència sobrevinguda i involuntària. La comissió estarà formada per representants de tots els grups municipals, de les associacions d´afectats i altres organitzacions socials coneixedores de la problemàtica, així com també representants de bancs i caixes i representants de l´administració de justícia. La proposició preveu també que la comissió busqui alternatives per prevenir aquestes situacions o bé garantir el reallotjament digne de les famílies afectades, enfortint la taula d´habitatges d´emergència social.
En aquest sentit, el compromís expressat a través de la proposició és treballar conjuntament amb totes les administracions per definir i acordar les mesures necessàries per tal d´evitar els desnonaments. El Plenari també ha acordat instar el govern de l´Estat a aprovar una modificació de la regulació hipotecària que inclogui la figura de la dació en pagament, de manera que, en els casos de residència habitual, si el banc executa la hipoteca i es queda amb l´habitatge, el deute quedi liquidat.

La tinenta d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha anunciat en el Plenari que el proper mes es presentarà una Mesura de Govern per enfortir l´actuació municipal per atendre aquestes situacions. Fandos ha recordat que entre juliol i octubre d´aquest any s´han adjudicat 47 pisos per atendre situacions d´emergència de famílies que han estat desnonades, ha recordat que existeix un Centre d´Emergències Socials, que és bàsic per poder realitzar aquesta tasca d´atenció i ha defensat que el Govern municipal treballarà encara amb més intensitat en aquesta direcció.

Proposicions aprovades i sessió de control

A banda de la iniciativa vinculada als desnonaments el plenari també ha aprovat les següent proposició:

PLA EMPENTA. S´ha acordat instar el Govern municipal a presentar, en els propers tres mesos, la Mesura de Govern sobre el Pla per a la regeneració del sòl i d´habitatge a Barcelona, concretant els calendaris dels planejaments previstos d´executar, el nombre d´habitatges a construir i la dotació econòmica del pla. La proposició ha estat presentada pel Partit Popular.

LLEI DE BARRIS. S´ha acordat instar el Govern de la Generalitat a garantir la continuïtat de l´aplicació i el desplegament de la llei de millora de barris, àrees urbans i viles que requereixen una atenció especial, per mitjà de convocatòries anuals per a l´any 2012 i successius, en els quals la ciutat de Barcelona sigui beneficiària anualment d´un o més projectes. La proposició també demana fer una reserva en el pressupost del 2012 per a garantir plenament, tant l´execució dels projectes en marxa, com el desenvolupament dels projectes que s´incorporin a partir de la nova convocatòria. La proposició ha estat presentada pel grup d´ICV-EUiA.

Pel que fa a la sessió de control, l´alcalde, a més de donar resposta al prec del grup municipal del PSC en relació als desnonaments, també ha contestat els següents precs i preguntes.

Sobre la reicidència múltiple i continuada de delictes i faltes i altres fets delictius. Trias ha lamentat que la reforma del Codi Penal no hagi anat endavant tal i com estava previst. Així, donant resposta a la pregunta formulada pel grup municipal del Partit Popular, ha criticat que encara no hagi entrat en funcionament el registre electrònic de faltes que ha de permetre a les ciutats, i especialment a Barcelona, lluitar contra la multireincidència en petits furts i robatoris. L´alcalde ha recordat que fa pocs dies es va reunir a Madrid amb la Comissió Interadministrativa que fa el seguiment de la Carta Municipal, en la qual el govern central es va comprometre a tenir enllestit aquest registre a finals d´any. Trias ha expressat el seu escepticisme sobre el compliment d´aquest compromís i ha afegit que ?la pilota està ara al Govern central, i espero que passi el que passi després de les eleccions del 20 de novembre, donem resposta al repte de donar seguretat a les nostres ciutats per acabar amb la sensació d´impunitat que es dóna a la ciutat?

Sobre les mesures per reduir la taxa d´atur a la ciutat. L´alcalde ha respost al grup municipal d´ICV-EUiA que aquest és un tema importantíssim, ?és el problema més greu que tenim a la ciutat i al país? ha dit, afegint que ?totes les mesures que es prenguin són poques. ?Ha de ser una obsessió?. Segons l´alcalde, iniciatives com la Taula Barcelona Creixement són una bona eina i ha apostat per ajudar els emprenedors, siguin del sector que siguin.

Sobre la liberalització dels horaris comercials. Xavier Trias en la seva resposta al grup municipal d´UpB ha estat molt taxatiu i ha afirmat que ?no hi haurà liberalització dels horaris comercials a la nostra ciutat?. A parer de l´alcalde de Barcelona la liberalització perjudicaria el petit i mitjà comerç. ?Qualsevol canvi d´horaris tindrà la nostra posició negativa a no ser que sigui plantejat pel món del comerç?, ha afirmat Trias, destacant que a Barcelona durant molts anys s´ha treballat per la unitat del sector i que cal treballar per evitar que aquesta unitat es trenqui.





Paraules clau