L´alcalde de Barcelona aposta per buscar fórmules de col·laboració i intercanviar experiències amb Andorra en diversos àmbits, des del turisme als JJOO´22 : Servei de Premsa

L´alcalde de Barcelona aposta per buscar fórmules de col·laboració i intercanviar experiències amb Andorra en diversos àmbits, des del turisme als JJOO´22

14/11/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest matí en el X Fòrum de l´Empresa Familiar Andorrana (EFA), que té com a eix central el tema ?Adaptar-se al canvi´. Al llarg de la jornada, que ha tingut lloc a Soldeu, Andorra, diferents gestors, empresaris i polítics han exposat les seves reflexions sobre l´adaptació al canvi.

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha estat presentat per Antoni Pintat, president de Crèdit Andorrà, ha pronunciat la conferència ?Andorra/Barcelona: compartir una estratègia?, per explorar la possibilitat de compartir estratègies de futur entre Barcelona, com a capital de Catalunya, i el principat d´Andorra. Trias ha agraït la invitació a participar en aquest fòrum a Andorra perquè com ha afirmat ?tots els catalans ens estimen Andorra, però els barcelonins de manera especial?.

Xavier Trias ha explicat que porta quatre mesos al capdavant de l´Ajuntament, ?hem fet el canvi però és un moment molt complicat, estem en plena crisi econòmica. Barcelona és una ciutat d´èxit però tenim situacions socials complicades a causa de la crisi, i ara cal prendre decisions?.

L´alcalde ha explicat que ens aquests dies que porta com alcalde s´ha marcat dos primers objectius. El primer és la lluita contra la crisi econòmica, donant suport als emprenedors ?si no creem riquesa no tirarem endavant?; i per una altra banda, la millora de qualitat de vida amb un fort accent social i de benestar. ?Aquests dos objectius són a mig i llarg termini?, ha explicat afegint que ?no podem treballar només a quatre anys vista sinó que cal pensar més enllà?.

Xavier Trias ha explicat també que, com alcalde, té una obsessió: tenir un pressupost per demostrar que la ciutat és solvent, ?hem aprovat inicialment uns pressupostos de contenció i rigor, amb gran responsabilitat i incrementant la despesa social en un 7%; i fer una administració professional, ?hem portat gent nova però també hem mantingut a molta gent. Introduïm la mentalitat de que necessitem els millors, que no és només qüestió de coneixement, també és actitud. Necessitem una estructura de gestió forta, amb una estreta col·laboració de l´administració i la societat civil per front als reptes plantejats?.
L´alcalde de Barcelona ha explicat que Barcelona té grans potencialitats, el port, que s´està ampliant, l´aeroport, la Fira, Zona Franca, Mercabarna;, ?tot això junt és una plataforma logística extraordinària a disposició de Barcelona, la seva Àrea Metropolitana, Catalunya i també d´Andorra?. A més d´aquesta gran plataforma logística, l´alcalde Trias ha parlat d´altres grans possibilitats que ofereix Barcelona, com són el 22@, l´aposta per la ciutat ser Smart Cities la capital dels mòbils, centres de recerca; i també el turisme.

?El turisme és un àmbit en el que hi ha molt marge de col·laboració entre Barcelona i Andorra?, ha dit Trias explicant que a Barcelona, tot i la crisi, ha seguit augmentat fins arribar als 8 milions de turistes, el que representa 16% del PIB de la ciutat. Ara cal apostar per un turisme de qualitat i això implica atraure, no només al turista ?low cost?, que també, sinó potenciar aquell turisme amb un major poder adquisitiu.

L´alcalde ha explicat que ?Barcelona fa una aposta clara per obrir-se al món, des del que som i des de l´orgull del que som: la capital de Catalunya que vol exercir de capital de la catalanitat, amb el respecte a tothom?. Ser capital, ha afirmat Trias, vol dir ?compartir? i ha afirmat que ?volem col·laborar amb països de parla catalana i posar a la seva disposició la marca Barcelona?. ?Barcelona com a marca és un dels nostres actius més poderosos. Per això jo vull posar la marca Barcelona al capdavant de projectes conjunts, no per afany de protagonisme, ni per desbancar a ningú, sinó per aportar fortalesa i prestigi?, ha dit l´alcalde de Barcelona.

Xavier Trias també s´ha referit als Jocs Olímpics d´Hivern del 2022, ?un projecte encetat des de Barcelona, però que si s´aconsegueix, com esperem que així sigui, tindrà una repercussió molt positiva en el conjunt dels Pirineus?.

L´alcalde ha afirmat que es podria trobar alguna col·laboració amb Andorra, si finalment surt escollida la candidatura Barcelona- Pirineus. Trias ha subratllat que el gruix de l´activitat esportiva estaria situada a la Cerdanya, ja que els comitès olímpics no volen una gran dispersió en les seus, però es podria estudiar algun tipus de col·laboració amb Andorra que cal estudiar. Trias ha destacat la capacitat hotelera del principat, que no té la Cerdanya. Trias però ha afirmat que hauran de ser els tècnics els que treballin per poder estudiar futures col·laboracions en aquest projecte.

Finalment, Trias ha reclamat ?enfortir els nostres lligams, intercanviar experiències, aprofitar sinèrgies, tendir ponts i compartir una estratègia de col·laboració i de futur?.





Paraules clau