Barcelona participa en el Congrés de l´Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) que se celebra a Porto Alegre : Servei de Premsa

Barcelona participa en el Congrés de l´Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) que se celebra a Porto Alegre

22/11/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest dimecres 23 de novembre se celebrarà el Congrés de l´Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) a la ciutat de Porto Alegre (Brasil) i comptarà amb la presència del comissionat de Participació Ciutadana de l´Ajuntament de Barcelona, Carles Agustí. L´OIDP és una Organització Internacional liderada per Barcelona, ciutat on resideix la secretaria tècnica de l´organització. Es tracta d´una xarxa de més de 500 ciutats i ens locals de 38 estats diferents, que aporta deu anys d´experiència liderant la innovació constant dels models de participació ciutadana amb un objectiu comú: aprofundir la democràcia en el govern de les ciutats i fer-ho junts, intercanviant i aplicant experiències sobre la democràcia participativa en l´àmbit local.

L´Observatori Internacional de la Democràcia Participativa és un espai obert a totes les ciutats del món, entitats, organitzacions i centres d´investigació que vulguin conèixer, intercanviar i aplicar experiències sobre democràcia participativa en l´àmbit local per aprofundir la democràcia en el govern de les ciutats.

La xarxa neix el 2001 en el marc dels Projectes de Cooperació Descentralitzada del Programa URB-AL de la Comissió Europea. No obstant això, la seva constitució oficial es fa el novembre del mateix any durant la 1a Conferència anual de l´OIPD celebrada a Barcelona, en la que va tenir lloc l´aprovació de funcionament de l´Observatori. Entre els membres de l´OIDP hi trobem, a més de la capital catalana, Porto Alegre, Sao Paolo, Buenos Aires, Montevideo, Bilbao, Torino, Madrid, Lille, Ciutat del Cap, Girona, Tarragona i Lleida, entre d´altres.

Com ha explicat Agustí ?el Congrés de Porto Alegre servirà per refermar la voluntat del govern municipal de convertir Barcelona en un referent internacional de participació ciutadana i el lideratge de Barcelona a l´OIDP?, lideratge que serà compartit durant el 2012 per la ciutat de Porto Alegre, com a organitzadora de l´11a Conferència Anual 2012 que es celebrarà sota el títol ?Democràcia a la ciutat i grans transformacions urbanes? el mes de juny del 2012.

El Congrés servirà també per tractar de les línies futures de l´organització, on entre altres es tractarà de l´ampliació de l´organització, els seus objectius, i les principals línies d´actuació per al 2012.

Els amfitrions del Congrés de Porto Alegre seran el Comissionat de Participació Ciutadana, Carles Agustí, per part de l´Ajuntament de Barcelona i el Secretari de Coordinació Política i Governança Local, Cézar Busatto, per part de la Prefeitura de la ciutat brasilera.

Com ha explicat el comissionat de Participació Ciutadana de l´Ajuntament de Barcelona, ?l´actual conjuntura política i econòmica, de distància i desconfiança dels ciutadans cap a les institucions públiques, i de dificultats i transformació dels rols de les administracions públiques, fan necessària una aposta cap a governs oberts que tinguin la participació ciutadana com un dels seus eixos fonamentals, permeten a ciutadans i associacions participar en el procés de decisió dels Governs?.

L´OIDP assumeix el repte de la reflexió en aquest àmbit a nivell mundial, a fí d´innovar i recomanar polítiques concretes a les administracions públiques del món, preferentment locals, i fent de l´intercanvi d´experiències la principal base de treball.

Porto Alegre serà també la seu entre els dies 23 i 26 de novembre del 10è Congrés Mundial de Metropolis, l´associació mundial de les grans metròpolis, que comptarà amb la presència de l´alcalde de Barcelona, Xavier Trias.





Paraules clau