EMBARGAT FINS A LES 17H// Xavier Trias: ?Barcelona tindrà un Smart City Campus i impulsarà un protocol internacional per definir les ciutats intel·ligents del futur al servei de les persones? : Servei de Premsa

EMBARGAT FINS A LES 17H// Xavier Trias: ?Barcelona tindrà un Smart City Campus i impulsarà un protocol internacional per definir les ciutats intel·ligents del futur al servei de les persones?

29/11/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat avui que Barcelona ?desenvoluparà la creació d´un Protocol Internacional de les Smart Cities. Un ?City Protocol? que, amb la col·laboració de moltes altres ciutats, empreses i institucions, permeti definir quins són els criteris que ha d´acomplir tota Smart City en el futur per donar més i millors serveis a les persones?. Durant la inauguració de l´Smart City Expo & World Congress, Trias ha fet una crida ? a ser agosarats, valents i creatius, com ho va Ildefons Cerdà, que va inventar l´urbanisme i ens va lliurar un llegat preciós, un magnífic ?Eixample?, ordenat i pràctic, en aquells moments, plenament avantguardista?.

?Si bé és cert que Cerdà mai va parlar del concepte de ?ciutat intel·ligent?, els fonaments del que és una ?smart city?, és a dir la gestió eficient dels recursos i la integració de les innovacions tecnològiques a la ciutat, ja els trobem en el seu planejament i en el seu llegat a Barcelona? ha assegurat Trias.

Trias ha reiterat la voluntat de Barcelona d´exercir una capitalitat global en el desenvolupament de les Smart Cities, liderant la configuració d´un urbanisme intel·ligent i sostenible, fet que s´exemplifica -ha remarcat- amb la creació de l´Àrea d´Habitat Urbà, que inclou l´Urbanisme, l´Habitatge, les Infraestructures, les Noves Tecnologies, el Medi Ambient i els Serveis Urbans.

L´Alcalde ha assegurat que ?aquesta aposta l´estem fent des d´una òptica de col·laboració públic-privada? i ha convidat ?a la resta de ciutats del món i a les grans companyies a formar una International City Protocol Society, amb seu a Barcelona, que vetllarà per la implantació de solucions tècniques i organitzatives que converteixin les nostres ciutats en llocs en els quals les persones visquem millor, amb més qualitat de vida i amb més possibilitats de generar futurs dignes?.

Xavier Trias també ha anunciat que la prova que demostra que el compromís de Barcelona per definir el futur de les ciutats és ferm ho és ? la posada en marxa en un futur proper d´un Smart City Campus a Barcelona, un nou espai d´innovació urbana que aglutinarà empreses, institucions, universitats i centres tecnològics.?

Al costat del Director Executiu d´UN Habitat i exalcalde de Barcelona, Joan Clos, Xavier Trias també ha anunciat que ?Barcelona posarà un èmfasi especial en compartir tot aquest bagatge amb els països del Sud i que en aquesta línia treballaran conjuntament l´Ajuntament de Barcelona i l´Agència de les Nacions Unides UN Habitat?.

L´alcalde també s´ha referit al paper destacat que exerceix Barcelona a nivell europeu: ?Barcelona està liderant també, conjuntament amb Gènova, Londres i Bolonya, el projecte Europeu ?iCity?, una plataforma que permetrà a petites i mitjanes empreses accedir a dades municipals per dissenyar aplicacions mòbils al servei dels ciutadans? i ha afegit que ?la designació de Barcelona com a Mobile World Capital fins el 2018 obre l´oportunitat de configurar un clúster d´empreses al voltant de la tecnologia mòbil i la intel·ligència de les ciutats?.

Trias també ha assegurat que ?s´ha marcat objectius ambiciosos, com aplicar principis d´autosuficiència energètica en àrees de nova edificació? i ha destacat l´esforç que s´està fent per ?la implantació del cotxe i sobretot la moto elèctrica sigui aviat una realitat, amb punts de càrrega als carrers i els aparcaments de la ciutat?.

L´alcalde ha volgut subratllar, però, que ?res d´això tindria sentit sinó fem que aquestes millores estiguin dirigides al servei i al benestar de les persones. Estem impulsant la implantació de dispositiu telemàtics, com la teleassistència en col·lectius vulnerables, i detectors remots d´incidències a la llar. Una xarxa de punts WiFi gratuïts de lliure accés als ciutadans i facilitant punts d´accés de tramitació electrònica en les oficines d´atenció al ciutadà?, ha sentenciat Trias.





Paraules clau