Trias: ?Demano a totes les administracions que facin com Barcelona i aportin el que han d´aportar al transport públic? : Servei de Premsa

Trias: ?Demano a totes les administracions que facin com Barcelona i aportin el que han d´aportar al transport públic?

23/12/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha tornat a defensar avui en el Plenari del Consell Municipal l´aposta de la ciutat pel transport públic. Aquesta aposta es tradueix en un increment del 10% en l´aportació municipal pel transport públic, essent l´Ajuntament l´única administració que aporta més diners de cara a l´any que ve.

En el Plenari, l´alcalde, ha donat resposta als següents pres i preguntes dels grups municipals:

Pregunta del PSC sobre quina és l´estratègia del Govern municipal per tal de promoure l´excel·lència universitària a Barcelona i la seva àrea d´influència. L´alcalde ha agraït l´oferiment del PSC per ajudar a l´excel·lència universitària i ha afirmat que aquest objectiu és un dels pilars bàsics de l´acció del Govern municipal. Xavier Trias ha defensat que l´aposta universitària és estratègica i que s´ha de fer sense obligar la regió metropolitana i Catalunya. En aquest senti, ha recordat precisament que la marca Barcelona pot jugar un paper destacat per afavorir l´excel·lència universitària i ha defensat l´aposta per clústers estratègics, com són la sanitat, el disseny, l´arquitectura, l´urbanisme o la sostenibilitat, entre altres. L´alcalde ha recordat que Fira de Barcelona i la Zona Franca poder constituir també suports importants de col·laboració amb les universitats.

Pregunta del PP sobre quina serà l´actitud envers els incompliments financers i inversors de la Generalitat de Catalunya amb Barcelona i els seu Ajuntament. ?La meva actitud serà clara: màxima exigència, rigor i lleialtat institucional, conscients de la realitat però no conformats?, ha respost l´alcalde, recordant que va presidir la Comissió Mixta Ajuntament- Generalitat donant compliment a una proposició del Consell Plenari, en la que es va acordar ampliar les funcions de la mateixa i establir els mecanismes que permetin debatre de forma conjunta les prioritats de les inversions a la ciutat de Barcelona. ?Serem exigents, sabent què podem demanar i què no podem demanar perquè sabem la situació de finançament de la Generalitat?. L´alcalde Trias ha afirmat que també serà exigent amb la resta d´administracions i ha afegit que espera un esperit de col·laboració per part de tothom, confiant que tothom complirà les seves obligacions.

Pregunta d´ICV-EUiA sobre l´increment de les tarifes del transport públic aprovades en el darrer Consell d´Administració de l´ATM. L´alcalde ha afirmat que el sistema de transport públic té un greu problema de finançament i ha defensat que totes les administracions ?aportin el que han d´aportar?, com ha fet l´Ajuntament de Barcelona, que l´any que ve fa un esforç i incrementa un 10% la seva aportació a l´ATM. Xavier Trias ha explicat que amb la nova tarifació aprovada per l´any que ve s´ha buscat la fórmula que menys pugui afectar l´usuari, però que alhora garanteixi la qualitat del transport públic. En aquest sentit, ha recordat que l´anterior Govern municipal va reduir en 25 milions la seva aportació. Paral·lelament, l´Estat també ha reduït en els últims anys la seva aportació en 88 milions, mentre que la Generalitat ha mantingut la xifra. ?Podem estudiar-ho tot, i crec que és necessari avançar cap a una tarifació més social, però el que no podem fer és arruïnar el transport públic?, ha dit Trias, que ha reiterat que no li agrada que s´hagi hagut d´aprovar un increment de les tarifes.

Pregunta d´Unitat per Barcelona sobre la reformulació del suport municipal a les persones en situació d´atur. L´alcalde ha afirmat que ?l´atur és el problema més greu que tenim a la ciutat i la lluita contra l´atur és la màxima prioritat d´aquest Govern? i ha afegit que des del Govern s´actua des de diverses vessants per fer-hi front, com la formació, els serveis d´orientació laboral des de Barcelona Activa, el suport a la creació i el creixement de les empreses de ciutat i també en els ajuts a persones en situació d´atur. Aquest punt es referia a la gratuïtat per a les persones en atur dels centres esportius municipals que ara s´ha modificat, passant ara a cobrir el 50% del cost de les activitats i no la seva totalitat. L´alcalde ha explicat que la mesura va tenir èxit, ?tant d´èxit que el cost va passar d´un milió d´euros a gairebé 4? i que per tant s´ha dut a terme aquesta modificació perquè ?no era sostenible econòmicament?.





Paraules clau