Acord per desencallar la transformació urbanística de l´àmbit de Can Batlló : Servei de Premsa

Acord per desencallar la transformació urbanística de l´àmbit de Can Batlló

18/01/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord per desencallar la transformació urbanística de l´àmbit de Can Batlló, al districte de Sants-Montjuïc. La Comissió Municipal d´Hàbitat Urbà té previst aprovar demà el Conveni que contempla el canvi de modalitat de reparcel·lació, passant del sistema de compensació al de cooperació i que permet al consistori liderar i agilitzar el procés de transformació de l´antic recinte fabril. A partir d´ara, doncs serà el consistori qui marcarà el ritme i assumirà el control del calendari de transformació de l´àmbit de Can Batlló-Magòria, amb una superfície total de 134.780 m2 i on està previst fer-hi habitatges, zona verda i equipaments.

L´Ajuntament invertirà 10 milions d´Euros que serviran per fer front al pagament d´indemnitzacions als ocupants i propietaris sense adjudicació i que permetran poder inscriure el Projecte en el Registre de la Propietat i començar el procés d´urbanització. A canvi d´aquests diners, Immogaudir cedeix a l´Ajuntament aprofitament urbanístic equivalent a 5.159,94 m2 de sostre residencial. Gràcies a aquest acord, més enllà de desencallar la transformació de Can Batlló, el Patronat Municipal de l´Habitatge podrà iniciar, en el termini d´un any, la construcció dels primers Habitatges Protegits previstos en l´àmbit, una cinquantena de pisos dels carrers Constitució i Parcerisa.

D´altra banda, el conveni contempla que l´Ajuntament es farà amb la propietat d´una finca d´Immogaudir, de 16.382 m² qualificada d´espai lliure a l´Avinguda Verge de Montserrat que ha de ser objecte d´expropiació. L´Ajuntament pagarà a Immogaudir fent efectives les successives quotes per obres d´urbanització que a aquesta entitat li correspongui en execució de l´àmbit de Can Batlló. Aquesta operació, al districte d´Horta-Guinardó permetrà millorar l´accés al Parc del Tres Turons. Aquest conveni constitueix una fórmula innovadora de col·laboració públic-privada.

» El Pla Empenta comença a caminar

Can Batlló és el primer dels onze grans àmbits de ciutat que el Pla Empenta, impulsat pel govern municipal, preveu desencallar i que malgrat disposar de planejament aprovat, es troben en un procés de gestió alentit o, fins i tot, paralitzat, com a conseqüència de la crisi immobiliària.

Per això l´Ajuntament tirarà endavant un ambiciós programa de regeneració de sòl, assumint el compromís d´impulsar i liderar la transformació d´aquests àmbits, amb el doble objectiu de prioritzar la reactivació del mercat de treball i de garantir la generació de nou habitatge per als propers anys

» L´Ajuntament de Barcelona, al costat dels veïns per recuperar Can Batlló

Can Batlló és una prioritat pel districte de Sants-Montjuïc i per la ciutat i per això el nou Govern municipal treballa intensament des de fa sis mesos per avançar en la recuperació ciutadana d´aquest espai i atendre les reivindicacions veïnals. Hi ha hagut nombroses reunions amb el Centre Social de Sants i la Comissió de Veïns de la Bordeta-Magòria i s´han fet múltiples gestions amb la propietat i amb la Generalitat que han donat els seus fruits:

 El 5 d´octubre el districte va lliurar les claus d´una de les naus del Bloc 11 als representants del Centre Social de Sants.

 El Districte ha fet una aportació de 120.000 euros per realitzar els treballs de reparació de la coberta del Bloc 11 i fer-hi les actuacions de sanejament necessàries.

 L´Alcalde Xavier Trias va signar el conveni de cessió d´ús de les naus del Bloc 1 el passat 25 d´octubre, perquè les entitats les puguin utilitzar com a magatzem de materials destinats a activitats culturals i recreatives d´interès públic i social al servei del districte de Sants-Montjuïc. L´acord es va signar amb el Centre Social de Sants i la Comissió de Veïns de la Bordeta.

 Licitació del CAP Bordeta-Magòria. El 9 de gener la Generalitat ha tret a licitació la construcció del CAP Bordeta-Magòria, que donarà servei a més de 31.700 persones. El nou Centre d´Atenció Primària ocuparà el sòl de l´actual poliesportiu de Magòria, al barri de la Bordeta. La Generalitat ha licitat les obres de l´equipament per valor de 4,59 milions d´euros. L´equipament tindrà quatre plantes, repartides en una superfície total de 3.231 metres quadrats, i el seu accés principal es farà al carrer Corral.

» Un exemple de reciclatge urbà respectant el passat fabril

L´Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya van aprovar definitivament a l´octubre de 2006 la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) en els àmbits de Can Batlló i Magòria. Amb aquesta aprovació es va aprofundir en el model que es va impulsar en la MPGM de l´any 2001, que apostava per la mixtura d´usos en un espai que històricament s´havia destinat a un sol ús, l´industrial. Així, el nou planejament inclou activitat residencial, terciària, equipaments i zones verdes.

L´àmbit de Can Batlló‐Magòria estava format per l´antiga fàbrica de filats i teixits de Can Batlló, situada just a l´altra banda del carrer d´Amadeu Oller i continuant el front de la Gran Via fins a l´Avinguda del Carrilet. El sector de Magòria és un àmbit urbà no consolidat situat en plena Gran Via de les Corts Catalanes, amb un front de 350 metres de llargada entre els carrers de Moianès i de Mossèn Amadeu Oller.

En el cas de Can Batlló, després de la llarga historia d´activitat tèxtil, les darreres dècades va estar ocupada per un nombre rellevant d´activitats industrials diverses en règim de lloguer. Pel que fa a la Magòria, des de la desaparició de l´antiga estació de ferrocarril, la manca de projectes interessants per a la ciutat ha fet que aquest sector tingués uns usos provisionals.





Paraules clau