L´alcalde Trias assegura que Barcelona serà punta de llança de la recuperació econòmica del país : Servei de Premsa

L´alcalde Trias assegura que Barcelona serà punta de llança de la recuperació econòmica del país

07/02/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona ha participat aquesta tarda en una trobada amb periodistes en un acte organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya a la Sala Raval del CCCB, un acte de balanç de l´estat de la ciutat que enguany presenta un aire renovat, recuperant el seu sentit inicial, i davant de més d´un centenar de periodistes de diversos mitjans, regidors del govern i d´altres membres del consistori, com el cap del grup d´UxB, Jordi Portabella, i Glòria Martín del Grup del Partit Popular.

L´alcalde, en la seva intervenció inicial, ha fet una presentació de les principals accions que el seu govern ha dut a terme i de noves iniciatives que posarà en marxa en breu, ?de les bases i les prioritats del nostre projecte polític per Barcelona, del nostre model de ciutat i del nou impuls que volem donar a la ciutat? i de com Barcelona ?Trias se n´ha mostrat convençut? disposa dels actius necessaris per sortir de la crisi.

L´alcalde, entre altres propostes, ha anunciat que vol convertir Barcelona Activa en una gran empresa de gestió de tota la promoció econòmica de la ciutat, incloent el comerç i el turisme, i amb vocació metropolitana. També ha parlat sobre la creació de l´Oficina d´Atenció a l´Empresa, una mesura que neix de la plataforma Barcelona Creixement, oferint un canal directe i específic per a tots aquells tràmits que l´empresa ha de fer amb l´Administració.?Volem convertir Barcelona en un motor econòmic que genera oportunitats per a tothom?

Com ha exposat l´alcalde, la lluita contra la crisi és la principal preocupació del govern, i així com el combat contra la crisi social. Per això Trias ha afegit que el seu govern prioritza l´atenció a les persones, especialment les més vulnerables, ?des de l´administració, hi tenim una gran responsabilitat?.
En acabar la intervenció de l´alcalde ha donat pas al torn de preguntes, que s´han centrat, entre altres, en l´atenció social, la prostitució (que Trias ha definit com l´esclavatge del segle XXI), el posicionament internacional de Barcelona i Catalunya, el transport públic, la taxa turística, l´ús de la bicicleta, el futur de la Rambla o la governabilitat de la ciutat.

L´alcalde, en resposta a les preguntes formulades pels periodistes, ha defensat que el Govern municipal prioritzarà sempre les polítiques d´atenció social, sigui o no competència i responsabilitat de l´Ajuntament, i ha citat per exemple el combat a la pobresa i l´atenció a les persones sense sostre o les persones que han perdut l´habitatge. ?Sóc l´alcalde, i no s´hi val respondre que no és responsabilitat meva?.

Sobre la fallida de Spanair, l´alcalde ha reiterat que ?s´ha fet l´impossible per salvar la companyia?, ha recordat que ?sabíem que era una operació de risc?, i ha defensat que l´objectiu era ajudar a crear un hub internacional potent de connexió. Trias ha dit que no renuncia en cap cas a tenir un aeroport intercontinental, que hi seguirà treballant sense pausa, i ha insistit que l´aeroport de Barcelona no pot estar sotmès a AENA, sinó que ha d´estar al servei dels interessos del país.

Xavier Trias ha advertit del ?disbarat? de deixar caure el sistema de transport públic en una situació econòmica inviable i insostenible. ?No podem permetre que el nostre transport públic l´acabin pagant els nostres néts?, ha dit gràficament. L´alcalde ha defensat que hi ha bitllets que han baixat de preu per afavorir aquells que més utilitzen el transport públic i ha insistit que, de cap manera, no es pot defensar una alternativa que suposi generar més dèficit. També sobre el transport públic, Xavier Trias ha reiterat que la ciutat, en una situació de contenció pressupostària, no pagarà el cost que suposa allargar una hora més el metro (30.000 euros) els dies que hi ha futbol i ha defensat, com a alternativa més lògica, avançar l´horari dels partits o que pagui qui hi guanya diners.

Sobre la taxa turística, l´alcalde ha dit que l´Ajuntament està parlant amb la Generalitat per acordar quan i com s´ha d´aplicar i quina part de la taxa s´ha de quedar a la ciutat. Trias ha defensat que dels diners que rebi Barcelona, una part es destinin al foment del turisme, però s´ha compromès a destinar també part d´aquests diners a les necessitats dels barris que reben d´una forma més massiva la gent que visita la capital catalana.

L´alcalde ha manifestat que intentarà governar acompanyat, sense necessitat que un altre grup entri al Govern municipal. ?En solitari no s´ha de governar mai, i molt menys quan tens 14 regidors?, ha dit Trias, que ha recordat que ell, a l´oposició, va tenir una actitud responsable i va votar a favor de moltes iniciatives de l´anterior Govern. L´alcalde ha dit que si hi ha coses que es poden negociar millor, ?hi dedicarem tots els esforços?.





Paraules clau