Barcelona acull el XXè Congrés de CIDEU, la xarxa iberoamericana que promou el desenvolupament estratègic urbà : Servei de Premsa

Barcelona acull el XXè Congrés de CIDEU, la xarxa iberoamericana que promou el desenvolupament estratègic urbà

09/03/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona acollirà entre el 13 i el 16 de març la vintena edició del congrés del Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic Urbà (CIDEU), una xarxa integrada per 126 ciutats i institucions que es va constituir, precisament a Barcelona, l´any 1993. Durant el congrés, la capital catalana rebrà més 250 representants de 60 ciutats iberoamericanes de 15 països, que durant la trobada parlaran sobre els nous usos dels espais urbans a partir de la globalització, l´economia del coneixement i la generalització en l´ús de les tecnologies.

El congrés, que se celebra anualment, comptarà amb la participació d´una vintena d´alcaldes de ciutats iberoamericanes, entre elles Sao Paulo, Medellín, Quito, Rosario i Mérida, a més de les intervencions de reconeguts experts com Jaime Lerner, que va ser alcalde de Curitiba. Les darreres edicions del Congrés de CIDEU s´han celebrat a Mérida (Mèxic), Rio de Janeiro (Brasil) i Bogotà (Colòmbia) i han servit per posar en comú reptes presents i futurs i compartir experiències entre ciutats. De fet, CIDEU disposa de la major base de dades de Projectes Estratègics Urbans, amb prop de 400 projectes, i compta amb una Universitat Corporativa que ofereix formació per a millorar el perfil professional de tècnics que treballen en aquest camp.

Barcelona: lideratge internacional

CIDEU es va constituir el 1993 a Barcelona i des de llavors ha tingut la seu permanent de la Secretaria General. Barcelona manté aquesta seu permanent i en el XXè Congrés que se celebrarà els propers dies l´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, assumirà la presidència de l´organització. Barcelona està desenvolupant una estratègia per reforçar la seva presència i el seu lideratge internacional entre les principals ciutats del món.

La ciutat de Medellín, assumirà la vicepresidència de CIDEU. Precisament, Barcelona està agermanada amb aquesta ciutat i hi està desenvolupant projectes de cooperació. El passat febrer, el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, va visitar la reforma del mercat de Tejelos i la construcció d´una zona esportiva al barri de Moràvia, on antigament hi havia el dipòsit d´escombraries i deixalles de la ciutat. Aquests projectes s´han desenvolupat amb finançament de l´Ajuntament de Barcelona.

Presentació de 16 projectes de referència

Durant el Congrés de Barcelona es presentaran fins 16 projectes de ciutats, la majoria d´ells ja realitzats o en marxa actualment. Destaquen, entre altres: la transformació d´un dels espais més degradats de Montevideo en un parc productiu d´escala metropolitana; la Ruta N de Medellín, una estratègia d´innovació per potenciar la creació i el desenvolupament d´empreses basades en el coneixement, transformat un espai de la ciutat; el Parc de Cabecera de Rosario, el primer parc urbà regional de l´àrea metropolitana d´aquesta ciutat argentina destinat a activitat recreatives, esportives, turístiques i culturals; el pont Baluarte de l´Estat de Durango (Mèxic), una infraestructura excepcional que uneix l´Oceà Pacífic i el Golf de Mèxic, una via cridada a convertir-se en alternativa al canal de Panamà; o el projecte ?Río Verde?, que ha servit per recuperar el centre històric de Lima, Patrimoni de la Humanitat.

Barcelona, exemple d´innovació

A més de conèixer i compartir experiències en relació a aquests projectes estratègics, els experts que participaran en el Congrés de Barcelona també podran conèixer de primera mà el desenvolupament de la transformació del 22@, la feina que desenvolupa Barcelona Activa, l´agència de desenvolupament local que ara es reforçarà amb una dimensió metropolitana, i l´antic recinte de l´Hospital de Sant Pau, cridat a ser un espai de referència per a organismes internacionals vinculats a la Mediterrània.

En el Congrés, la capital catalana presentarà el dijous 15 de març les iniciatives vinculades al City Protocol i l´Smart City. El City Protocol és un sistema de certificació de ciutats propi de l´era de la informació, que permetrà mesurar el grau d´eficiència i qualitat de les ciutats del món.
El City Protocol està impulsat per ciutats, empreses i centres de coneixement líders al món que pretenen crear un estàndard mundial. Així, impulsarà l´economia de la innovació urbana, fomentarà l´eficiència en l´ús de recursos, la sostenibilitat ambiental i el progrés social i econòmic de les ciutats. En aquest sentit, l´Ajuntament de Barcelona ja ha acord amb empreses líders del sector de les Smart Cities (Cisco, IBM, Endesa, Agbar, Schneider i altres) amb l´objectiu que se sumin al desenvolupament del City Protocol.

El Congrés se celebrarà a les instal·lacions de Barcelona Activa. L´acte inaugural serà el dimecres 14 de març a les 9:00 hores.

Podeu trobar tota la informació i el programa del congrés al web www.cideu.org





Paraules clau