Trias: ?Amb biblioteques com aquesta, estem fent una aposta molt important pel present i pel futur de Trinitat Vella i de Barcelona? : Servei de Premsa

Trias: ?Amb biblioteques com aquesta, estem fent una aposta molt important pel present i pel futur de Trinitat Vella i de Barcelona?

09/03/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona Xavier Trias ha inaugurat avui la nova biblioteca Trinitat Vella J. Barbero, al districte de Sant Andreu. Durant l´acte, l´alcalde ha destacat que ?amb biblioteques com aquesta, estem fent una aposta molt important pel present i pel futur de Trinitat Vella i de Barcelona? i ha recordat que ?sempre he tingut el ferm convenciment que el present i el futur de la nostra ciutat i del nostre país depenen en bona part de la cultura?.

Trias també s´ha mostrat convençut que la Biblioteca de Trinitat Vella serà també ?un motor d´agitació i difusió cultural? i ha expressat la seva satisfacció per haver posat el nom de José Barbero a aquest equipament, del que ha afirmat que ?hi ha persones com José Barbero, que esdevenen protagonistes d´aquest procés de millora constant dels barris i de la ciutat?.

Finalment, l´alcalde ha afirmat que ?les biblioteques han esdevingut centres culturals de proximitat i de referència ciutadana que ens ajuden a promoure la cultura des de la base, l´aprenentatge i la lectura, l´accés a les noves tecnologies, la formació i l´educació? i ha donat una xifra molt rellevant, l´any 2011, 837.392 persones tenien el carnet de Biblioteques. Això suposa un 51% de la població de la ciutat.

El centre d´interés de la biblioteca seran els moviments socials
La biblioteca Trinitat Vella-J.Barbero s´ubica al solar comprès entre els carrers de Galícia, Torné i el nou carrer Torné, que és un vial peatonal de nova creació. L´edifici té un total de 1.297 m2 de superfície útil, distribuïts en tres plantes. El projecte és obra dels arquitectes municipals Ricardo Nieves i Carlos Fuentes i del despatx PCG arquitectura e ingeniería.

Aquesta biblioteca compta a dia d´avui amb un fons de 10.140 documents i una població potencial d´uns 12.880 usuaris. Els serveis que ofereix són els següents:

? Informació i assessorament
? Préstec de documents
? Suport a la formació i a l´autoaprenentatge
? Formació en TIC
? Accés a Internet
? Xarxa Wi-Fi
? Reserva d´ordinadors
? Tràmits en línia
? Suport i activitats especials per a les escoles
? Activitats culturals i de difusió de la lectura

L´edifici està dividit en dues parts clarament diferenciades. D´una banda, la franja adjacent al carrer Galícia on es troben tots els serveis interns de la biblioteca. D´altra banda, els espais principals de la biblioteca que es caracteritzen per ser diàfans. D´aquesta manera, els serveis interns de l´equipament aïllen les zones de lectura i treball dels sorolls que provenen del carrer Galícia que és una de les vies principals del barri.

Els espais principals de la biblioteca estan connectats entre ells i es relacionen amb la plaça de nova creació que s´ha fet a l´entrada de la biblioteca. Així, per comunicar els espais de les tres plantes, s´ha construït un atri a triple alçada que acull l´escala principal i una grada on es poden fer actes.

La distribució dels espais és la següent:

– Planta baixa: punt d´informació general i servei de préstec, àrea de diaris i revistes, àrea infantil i sala d´actes.

-Planta primera: informació, ficció, no ficció, música i imatge, internet i espai multimèdia.

– Planta segona: informació, no ficció, centre d´interés: moviments socials, espai de suport i administració i serveis.

Aquesta biblioteca es troba dins de l´àmbit d´actuació del Pla de Reforma Integral (PERI) del carrer de Galícia. El terreny està delimitat pels carrers de Galícia, Torné i Tossal. El projecte contemplava, a més de la biblioteca, l´espai urbanitzat que facilita l´accés a la biblioteca.

La biblioteca porta el nom de biblioteca Trinitat Vella J.Barbero. José Barbero (Granada, 1945-Barcelona, 2009), conegut com ?el relojero?, infatigable lluitador i membre de l´Associació de Veins i Veines que va morir de manera sobtada l´any 2009. La seva lluita pel barri i pels drets dels veïns de La Trinitat Vella va marcar el seu dia a dia.

L´equipament tindrà com a centre d´interés els moviments socials, tenint en compte que està ubicada en un barri de llarga tradició associativa i participativa, gira al voltant dels moviments socials. En aquest fons, ubicat a la segona planta, s´hi poden trobar:

– Eines per dissenyar i gestionar projectes associatius i de participació ciutadana.
– Testimonis del moviment associatiu i de la defensa dels drets civils.
– Audiovisuals, llibres, revistes, fanzines i butlletins relacionats amb els moviments socials o editats per entitats.





Paraules clau