Barcelona assumeix el lideratge de les ciutats iberoamericanes : Servei de Premsa

Barcelona assumeix el lideratge de les ciutats iberoamericanes

14/03/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona ha assumit aquest migdia el lideratge de les ciutats iberoamericanes. L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha estat escollit president del Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic Urbà (CIDEU), una xarxa integrada per 130 ciutats i institucions que avui ha obert el seu Congrés a la capital catalana. Precisament el CIDEU es va constituir l´any 1993 a Barcelona, i des de llavors ha tingut la seu permanent de la Secretaria General, que es manté també aquí. En l´assemblea general, que s´ha celebrat després de la inauguració oficial i de la taula de debat ?Ciutats i Ciutadania intel·ligent?, Barcelona ha expressat la seva vocació de capital global i ha defensat que les ciutats són el principal motor de creació i innovació, factors claus en uns moments de dificultats econòmiques com l´actual. El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, que ha intervingut en l´assemblea general en nom de Barcelona, ha dit que la capital de Catalunya ?estarà a l´alçada del gran repte que suposa la presidència d´aquesta xarxa iberoamericana?. ?Volem estar a primera línia dels reptes que s´han plantejat a través del CIDEU?, ha remarcat. La vicepresidència de CIDEU l´ha assumit l´alcalde de Medellín, Aníbal Gaviria.

Barcelona acull el Congrés del CIDEU fins el dia 16 de març. El Congrés se celebra a l´auditori de Barcelona Activa amb l´assistència de prop de 300 representants de 60 ciutats iberoamericanes de 15 països, que durant aquests dies tractaran sobre els nous usos dels espais urbans a partir de la globalització, l´economia del coneixement i la generalització en l´ús de les tecnologies.

?Hem de fer les coses diferents?

El tinent d´alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha intervingut en la primera taula de debat, moderada pel periodista Manuel Campo Vidal. En la seva intervenció, Vives ha defensat que l´actual crisi econòmica ?no la podem superar intentant fer millor el que fèiem fa 20 anys?. ?Això ens enfonsaria. No hem de fer les coses millor, les hem de fer diferents?, ha dit. Antoni Vives afirmat que són les ciutats les que resolen els problemes de les persones?. ?Hem de donar valor al que ja existeix i atraure l´economia als barris?, ha dit el tinent d´alcalde.

Presentació de 16 projectes de referència

Durant la jornada de demà, el Congrés de CIDEU presentarà fins 16 projectes de ciutats, la majoria d´ells ja realitzats o en marxa actualment. Destaquen, entre altres: la transformació d´un dels espais més degradats de Montevideo en un parc productiu d´escala metropolitana; la Ruta N de Medellín, una estratègia d´innovació per potenciar la creació i el desenvolupament d´empreses basades en el coneixement, transformat un espai de la ciutat; el Parc de Cabecera de Rosario, el primer parc urbà regional de l´àrea metropolitana d´aquesta ciutat argentina destinat a activitat recreatives, esportives, turístiques i culturals; el pont Baluarte de l´Estat de Durango (Mèxic), una infraestructura excepcional que uneix l´Oceà Pacífic i el Golf de Mèxic, una via cridada a convertir-se en alternativa al canal de Panamà; o el projecte ?Río Verde?, que ha servit per recuperar el centre històric de Lima, Patrimoni de la Humanitat.

Podeu consultar el programa sencer a www.cideu.org





Paraules clau