L´Ajuntament de Barcelona reforça la lluita contra la prostitució i els recursos per la reinserció laboral de les persones que l´exerceixen : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona reforça la lluita contra la prostitució i els recursos per la reinserció laboral de les persones que l´exerceixen

21/03/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, tot i l´absència de moment d´una legislació específica que abordi la prostitució, segueix treballant, en l´àmbit de les seves competències, per combatre la problemàtica que genera l´oferiment i la demanda de relacions sexuals remunerades a l´espai públic. Aquest objectiu es concentra a través de l´Agència per l´Abordatge Integral de Treball Sexual (ABITS) i es treballa amb tres vies complementàries:

– L´aplicació de l´Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana a l´espai públic de Barcelona
– La coordinació policial per lluitar contra les xarxes
– L´assistència social a les persones que exerceixen la prostitució

El Govern municipal ha pres una direcció clara per afavorir que les persones que vulguin deixar l´exercici de la prostitució ho puguin aconseguir a través dels programes i els recursos i de suport i acompanyament que té en marxa l´Agència ABITS. Des d´aquest any ABITS disposa de més recursos per poder desenvolupar una feina imprescindible per a poder atendre correctament la part més vulnerable: les persones que exerceixen la prostitució.

L´Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Dona i Drets Civils, ha ampliat els convenis amb entitats destinats a informar i facilitar alternatives laborals per a les dones que manifesten la voluntat de canviar de feina, per un import de 470.000 euros. Els convenis permeten iniciar diversos programes de formació i d´inserció laboral, coordinats amb entitats del tercer sector que treballen en qüestions vinculades a línies d´acompanyament, assistència social i inserció laboral.

El s nous convenis que s´han subscrit són els següents:

? Conveni amb l´entitat Anem per Feina per crear un dispositiu especial d´acompanyament per a la incorporació al mercat laboral i al teixit social de treballadores sexuals que busquen alternatives. L´Ajuntament hi aporta 40.000 euros.

? Conveni amb SICARcat i SURT per la Recuperació, Apoderament i Inserció sociolaboral de dones víctimes de la trata d´éssers humans amb finalitat d´explotació sexual. L´objectiu d´aquest conveni és la creació del projecte RAI, pioner a l´Estat (encara com a prova pilot) orientat a treballar habilitats i competències que permetin a les dones conèixer millor el seu entorn, orientar-se cap a una professió i acostar-se al mercat de treball. El projecte va destinat a un grup de 12-15 dones d´entre 18 i 35 anys. L´Ajuntament aporta 88.000 euros.

? Ampliació del programa de formació DIR-TS que farà possible duplicar el número de dones que realitzen aquesta formació i fer dues onades anuals. Així, algunes dones que no arriben per termini a la primera edició podran integrar-se a la segona. En total, aquest programa disposarà de 40 places davant les 20 anterior. L´Ajuntament ha signat un conveni plurianual per valor de 260.000 euros

? Personalització de l´itinerari de reinserció laboral de les treballadores sexuals- ITI. Permetrà incidir en la millora competencial de les dones que han exercit la prostitució i que també han estat vinculades al mercat laboral formal, amb l´objectiu d´afavorir el seu manteniment al mercat de treball. L´Ajuntament realitzarà una aportació de 83.290 euros.

L´agència ABITS també crearà un recurs prelaboral per a dones subsaharianes que arriben amb greus mancances de recursos personals per iniciar un recurs laboral ordinari. En el cas d´aquest col·lectiu, cal primer una tasca de formació en patrons culturals, socials i lingüístics que no necessiten altres dones. Per això, s´organitzaran cursos de formació que permetran l´adquisició d´habilitats i coneixements culturals bàsics que possibilitin a les dones nigerianes poder accedir a altres cursos de formació laboral en igualtat de condicions que altres dones amb orígens culturals més similars. Al mateix temps es crearà un recurs laboral per a persones transsexuals per formar-les. Aquest col·lectiu presenta una especial complexitat a l´hora de cercar recursos laborals alternatius dins dels processos ordinaris de formació.

L´Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Dona i Drets Civils, ha donat un fort impuls a l´Agència per a l´Abordatge Integral del Treball Sexual, dotant-la de més recursos per a l´exercici 2012, integrant en els objectius de l´Agència la resta d´àrees del consistori i coordinant-se amb la resta d´institucions per a treballar el fenomen de forma transversal.
L´Ajuntament de Barcelona ha augmentat un 67% el pressupost destinat a ABITS, passant de 824.660 euros a gairebé 1,4 milions d´euros. El Servei d´Atenció i Mediació al Carrer d´ABITS ha obert, des del 2006 fins a 30 de setembre de 2011, un total de 937 expedients dels quals, en la mateixa data, en resten actius 386.

La lluita contra la prostitució a l´espai públic: més claredat i més eficàcia

Paral·lelament al treball d´atenció social per poder atendre adequadament les persones que volen deixar l´exercici de la prostitució, l´Ajuntament treballa, en l´àmbit de les seves competències i a falta d´una legislació superior, per evitar la problemàtica que genera en l´espai públic, així com també en la coordinació policial per lluitar contra les xarxes.

En aquest sentit, la Comissió de Presidència i Règim Interior ha iniciat avui els treballs per modificar l´Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana, en l´article referent a la utilització de l´espai públic per a l´oferiment i la demanda de serveis sexuals. Amb la modificació, es vol donar una resposta més clara, més eficient i més decidida sobre aquest fenomen, dotant a la Guàrdia Urbana d´eines més eficaces per poder actuar.

El Govern municipal ha donat suport a la proposició presentada pel grup municipal del Partit Popular (PP). Aquesta proposició ha permès aprovar inicialment la modificació de l´Ordenança. Pel Govern municipal l´aprovació definitiva ha de recollir les següents consideracions.

– Prohibició de l´exercici de la prostitució a l´espai públic
– Actuar amb més fermesa contra els clients, amb sancions més elevades contra les persones que demanden serveis sexuals
– Eliminació de l´avís previ a les sancions
– Reconèixer la feina del servei assistencial que s´ofereix a la part més feble, que són les persones que exerceixen la prostitució

L´articulat final de la modificació de l´Ordenança de Convivència es treballarà en els propers mesos, durant el període d´exposició pública. La previsió es poder fer l´aprovació definitiva abans de l´estiu.

A banda, i de manera paral·lela, el govern municipal posa a l´abast dels diferents actors i mecanismes que lluiten contra les xarxes de tràfic d´éssers humans i d´explotació sexual tots els elements d´informació i coneixement que es tinguin sobre aquesta activitat per tal de promoure una acció més decidida i eficaç contra aquestes xarxes.





Paraules clau