Trias advoca per una commemoració sentida i molt participativa, i que doni veu a la pluralitat de visions per al tres-cents aniversari del 1714 : Servei de Premsa

Trias advoca per una commemoració sentida i molt participativa, i que doni veu a la pluralitat de visions per al tres-cents aniversari del 1714

23/03/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde de Barcelona Xavier Trias ha participat avui en la presentació dels eixos bàsics de la commemoració del 300 aniversari del 1714 que organitzarà l´Ajuntament de Barcelona. Per l´alcalde, aquesta celebració barrejarà tres elements: la memòria, la participació i la festa. Trias ha fet una crida a la participació i ha apostat perquè aquesta ?no sigui una commemoració institucional sinó una commemoració sentida i que doni veu a la pluralitat de visions i perspectives que conviuen a la ciutat i al país?.

Per tal d´aconseguir aquesta fita, el comissari d´aquesta commemoració serà el comunicador i historiador Toni Soler, que també ha assistit a la presentació. Trias ha aprofitat per destacar la figura de Soler, del que ha dit que ?estic convençut que en Toni Soler, amb aquesta commemoració, ens farà reviure com ningú la ciutat viva i dinàmica que va ser la Barcelona de 1700, aprofitant que tindrem ja inaugurat el Born Centre Cultural, un dels epicentres de la commemoració?.

L´alcalde ha remarcat que ?és molt important que Barcelona organitzi aquests actes, faci un pas endavant i ho faci en col·laboració amb la Generalitat i altres institucions i la societat civil? i ha afegit que ?amb aquesta commemoració volem fer evident que Barcelona és una ciutat que no té por d´exercir la llibertat en totes les seves expressions i que vol de totes, totes ser coneguda en el món com aquesta capital d´un país que és Catalunya, que vol fer el seu camí i anar pensant en el seu grau important de sobirania?.

Trias ha recordat que ?amb aquesta commemoració podrem reflexionar sobre tot allò que ha configurat el nostre caràcter com a ciutat, i com a país, que sempre hem lluitat per defensar la nostra llibertat, les nostres institucions, els drets dels pobles i els drets humans?. L´alcalde ha expressat ?que donem un pas més, però decisiu, per recuperar la nostra memòria històrica i, alhora, encarar el futur amb esperança? i ha reblat que ?hi ha moltes maneres de commemorar el passat. Nosaltres volem fer-ho potenciant el diàleg amb el present, però sobretot fer-ho mirant el futur per comprendre com aquells fets són encara importants avui en dia?.

L´alcalde ha explicat que ?el Setge de Barcelona se situa a la part central dels fets de 1714 i el sacrifici dels barcelonins, però sobretot el seu esperit de superació, va convertir la data de l´11 de setembre en tot un símbol de la voluntat dels catalans per seguir existint com a nació?.





Paraules clau