Barcelona, candidata a convertir-se Capital Europea del Voluntariat l’any 2014 : Servei de Premsa

Barcelona, candidata a convertir-se Capital Europea del Voluntariat l’any 2014

30/09/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquest matí a l’Ajuntament de Barcelona, el director General d’Acció Cívica i Comunitària del departament de Benestar Social i Família, Ramon Terrassa, i el comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Agustí, han presentat en roda de premsa la candidatura de Barcelona a convertir-se Capital Europea del Voluntariat l’any 2014.

El proper dia 1 d’octubre finalitza el període establert perquè els municipis interessats presentin la seva candidatura per a aquesta nominació, una iniciativa del Centre Europeu del Voluntariat. Dos dies després, el 3 d’octubre, coincidint amb la Conferència anual del Centre Europeu del Voluntariat (CVE ) que se celebrarà a Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina), es donarà a conèixer la llista definitiva dels ajuntaments candidats. El veredicte s’anunciarà el 5 de desembre en motiu del Dia Internacional del Voluntariat.

L’objectiu de la capitalitat és promoure el voluntariat en l’àmbit local per mitjà del reconeixement a aquells municipis que donin suport i mantinguin una estreta col•laboració amb entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l’altruisme, tal i com assenyalen les recomanacions de l’Agenda de Polítiques sobre Voluntariat a Europa (PAVE, en les seves sigles en anglès). El municipi guanyador, que pot ser de qualsevol dimensió, serà aquell que demostri millor la implementació de les recomanacions PAVE, amb especial èmfasi en la capacitat demostrada a l’hora de promoure i facilitar la mobilitat de persones voluntàries entre països.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, ha expressat “la il•lusió i la voluntat de la ciutat” per afrontar aquest nou repte, un repte que posa en valor la llarga tradició que el treball de voluntariat té a Barcelona i a Catalunya a través de milers d’entitats i associacions, amb el suport de nombroses institucions.

“Barcelona”, ha dit Agustí, “es construeix gràcies a la suma de moltes voluntats, governamentals i no governamentals, individuals i col•lectives, amb un mateix objectiu: el progrés de la ciutat i el benestar comú. Aquest és un tret distintiu de la nostra història i de la nostra cultura i ha estat decisiu per a la construcció d’un model de societat compartit entre govern i ciutadania”.

De la seva banda, el director General d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, ha destacat l’oportunitat que suposaria aquesta capitalitat europea per posar de relleu que “un 17% de la població de Catalunya ha estat o és voluntària, essent aquest un tret identitari del nostre país, que destaca per la força de les seves entitats i els valors de participació i solidaritat”.

Ramon Terrassa també ha recordat que aquest 2013 s’ha reconegut el lideratge de les entitats catalanes a nivell europeu, ja que el programa VERSO (voluntaris per a l’ocupació europea), un projecte de recerca finançat per la Unió Europea que té per objectiu explicar de quina manera el voluntariat pot ajudar a millorar l’ocupabilitat de la població, ha seleccionat cinc projectes de Catalunya entre els deu millor puntuats, un dels quals el primer de tots.

Aquest lideratge català a nivell europeu i un programa de propostes de foment i innovació de voluntariat per desenvolupar durant el 2014, són trets de la candidatura de Barcelona, que compta amb el suport de múltiples entitats representatives del sector, entre les quals la Federació Catalana de Voluntariat Social.

 





Paraules clau

Participació/ voluntariat/