Neix el CloudBCN com a impulsor de serveis TIC compartits entre ajuntaments : Servei de Premsa

Neix el CloudBCN com a impulsor de serveis TIC compartits entre ajuntaments

21/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona juntament amb els ajuntaments de Badalona, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, El Prat de Llobregat, Tarragona, Lleida, Mataró i Sant Cugat, han presentat avui  el CloudBCN, una iniciativa que té per objectiu la posada en marxa de serveis TIC municipals compartits. Es tracta d’un nou marc de col·laboració entre municipis per compartir necessitats, experiències i coneixements que se suma als treballs que s’estan desenvolupant des de Localret, l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) i  la Diputació de Barcelona.

Aquesta iniciativa ( http://opendata.cloudbcn.cat) està oberta a que d’altres municipis puguin sumar-s’hi i pretén aprofitar el coneixement i el lideratge que la ciutat de Barcelona està exercint en l’àmbit de les TIC, de la mobilitat com a Barcelona Mobile World Capital( BMWC) i de les smart cities.

Parteix de la premissa que les administracions locals presten serveis similars als seus ciutadans i comparteixen problemàtiques. Els actuals models de provisió i prestació de serveis TIC en l’àmbit municipal han d’evolucionar progressivament cap a escenaris més sostenibles, que se sustentin sobre noves tecnologies més eficients, ús d’estàndards i compartició de serveis. D’aquesta manera, i gràcies a  la creació de serveis TIC comuns, els ajuntaments podran donar resposta d’una manera més eficaç a les necessitats dels seus ciutadans i empreses.

La compartició de serveis TIC ha de permetre també, de manera progressiva, reduir la disparitat de criteris existents entre administracions, en funció de la seva organització, la gestió dels seus tributs, el padró, la gestió econòmica, la gestió de recursos humans i els serveis d’e-Administració de que disposin.

Els principals objectius del CloudBCN són els següents:

CloudBCN compta ja amb una primera experiència, l’OpenData multiajuntament, on set municipis s’han posat d’acord per obrir dades de manera homogènia. Els objectius de futur passen per evolucionar aquets servei, alhora que enfortir els vincles creats fins ara, definir i posar en marxa noves iniciatives en col·laboració i treballar per assolir progressivament un model de gestió i provisió de les TIC municipal més sostenible i de qualitat, arreu del territori.

»      Primer resultat tangible de CloudBCN: Portal Open Data.

Set dels deus ajuntaments que formen part de la iniciativa CloudBCN han col·laborat per permetre la definició i implementació d’un portal d’Open Data col·laboratiu, on es poden consultar i descarregar dades obertes dels diferents ajuntaments involucrats publicades sota estructures i formats estàndards i acordats entre tots, fomentant així la continuïtat territorial de les dades. En aquesta prova pilot hi participen els Ajuntaments de Badalona, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, El Prat de Llobregat i Tarragona.

Aquest portal comú es nodreix dels diferents portals individuals d’Open Data que cada ajuntament alimenta amb les seves dades obertes, i que també segueixen unes estructures i formats estàndards i acordats en el marc d’aquesta col·laboració.

L’Ajuntament de Barcelona ha treballat durant els darrers 3 anys en el seu portal Open Data, incrementant durant aquest temps la quantitat i qualitat de les dades, millorant els formats de consulta i descàrrega, i integrant el portal a les xarxes socials, fomentant la participació ciutadana. Actualment Barcelona disposa de 278 datasets oberts per a l’ús d’empreses i ciutadans.

El coneixement de Barcelona s’ha reaprofitat en el marc del pilot Open Data multiajuntament, reduint el temps de posada en marxa i garantint la utilització de millors pràctiques.

»      Objectius del Portal Open Data

Els principals objectius dels portals Open Data, tant individualment com el col·lectiu, són:

 En el futur caldrà incrementar el nombre i tipologies de conjunt de dades disponibles, mantenint en tot moment la  qualitat i coherència de la informació, consolidar l’experiència amb la participació de més ajuntaments. Així mateix caldrà mantenir el focus en la unificació i homogeneïtzació de formats i continguts per facilitar la continuïtat territorial de les dades.

»      Link als portals Open Data:

http://opendata.cloudbcn.cat





Paraules clau

mobile world capital/ TIC/