Barcelona reforça la Cooperació al Desenvolupament : Servei de Premsa

Barcelona reforça la Cooperació al Desenvolupament

22/01/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona mantindrà aquest any la seva aposta per la cooperació al desenvolupament, un àmbit on la capital de Catalunya és un referent internacional per haver impulsat un model propi, amb el lideratge de l’Ajuntament i les entitats que treballen en aquest sector. Aquesta política pública queda emmarcada en el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament, Solidaritat i Pau 2013-2016, aprovat amb consens polític i amb la unanimitat del Consell Municipal de Cooperació Internacional al Desenvolupament. El pressupost pel 2014 fa un pas més per assolir l’objectiu d’arribar al 0,7% dels ingressos propis destinats a la cooperació l’any 2015, tal i com marca el Pla Director. Per l’any que ve l’Ajuntament destinarà 7 milions d’euros a les polítiques de cooperació al desenvolupament, el que suposa un 0,62% de la previsió d’ingressos propis. En un context de dificultats econòmiques, l’Ajuntament no només incrementa i garanteix la despesa social per atendre les necessitats de la ciutat, sinó que Barcelona també vol mantenir l’esforç en les polítiques públiques de cooperació.

 

Pla de Treball 2014

El Pla de Treball del 2014, que avui s’ha presentat a la Comissió de Presidència i Règim Interior, preveu mantenir l’aposta per aquells projectes que es desenvolupen en entorns urbans, prioritzant també la concentració geogràfica amb l’objectiu d’assolir un major impacte de les accions desenvolupades. Les àrees d’actuació prioritària, definides pel Pla Director de Cooperació al Desenvolupament, són l’Àfrica Subsahariana, la regió Mediterrània i el subcontinent Llatinoamericà.

Aquestes són algunes de les principals accions previstes per aquest any, on també s’intensificarà la col·laboració amb entitats i ONGs:

Noves línies del 2014

De cara a la convocatòria de subvencions per aquest 2014 s’han obert noves línies per reforçar els objectius previstos en el Pla Director. Una de les novetats d’aquest any és l’aposta per obrir una nova línia de treball per promoure els drets del col·lectiu LGTB en condicions d’igualtat, de cara a impulsar projectes de suport en el continent africà i a Amèrica Llatina. En aquest sentit, es treballarà de forma coordinada amb la regidora de Dona i Drets Civils i amb el Consell Municipal de Gais, Lesbianes, Homes i Dones Transsexuals.

També es posarà l’accent en projectes vinculats a l’educació per al desenvolupament entre ONG i centres educatius de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius i universitats, i la realització de projectes que reforcin les capacitats productives a la Mediterrània i l’Àfrica subsahariana, amb un enfocament especial de gènere per promoure l’equitat entre les dones i les homes.

 

Una aposta estratègica i de ciutat

El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, ha afirmat avui que el Pla de Treball anual és un instrument bàsic per assegurar l’èxit dels objectius marcats i també la seva correcta avaluació. Jordi Martí ha assegurat que Barcelona mantindrà la cooperació al desenvolupament com una política pública prioritària, sense descuidar en cap cas les necessitats socials de la ciutat, i ha defensat que la capital catalana és avui un actor internacional “de primer ordre”.





Paraules clau

cooperació/ Desenvolupament/