Barcelona rep un premi Biosphere en reconeixement al seu model de turisme responsable : Servei de Premsa

Barcelona rep un premi Biosphere en reconeixement al seu model de turisme responsable

23/01/2014

Barcelona ha rebut avui el premi Biosphere Awards for Responsible Tourism, atorgat per l’Institut de Turisme Responsable (ITR). Aquesta organització associada a la UNESCO i a l’Organització Mundial del Turisme (OMT) és membre fundadora del Global Tourism Sustainable Council (GTSC), i compta amb el suport de la Fundació de Nacions Unides. Per unanimitat del jurat, ha decidit lliurar a la ciutat el guardó en la categoria de Destinacions, reconeixent així la ferma aposta de la capital catalana per desenvolupar un model de gestió sostenible i esdevenir tot un exemple de promoció del turisme responsable.

El lliurament del premi, que es va fallar el passat 10 de desembre de 2013, ha tingut lloc aquest dijous a Madrid en el marc de la Fira Internacional de Turisme (FITUR 2014), a l’espai Fitur Know-how&Export, ubicat al recinte d’IFEMA. Aquests premis també reconeixen la indústria turística que hagi fet de la gestió sostenible del turisme l’eix i centre de la seva activitat, i un exemple internacional de sostenibilitat en aquest sector.

El guardó l’ha recollit la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, que ha destacat “l’aposta municipal per desenvolupar un model de turisme responsable i sostenible que garanteixi la qualitat de vida i que prioritzi l’equilibri entre l’activitat turística i la convivència ciutadana.”

En aquest sentit, Recasens ha recordat les darreres actuacions que s’estan duent a terme i que formen part de l’estratègia de l’Ajuntament per “impulsar un sector que es beneficiós per a la projecció exterior de la marca Barcelona i que alhora genera una important activitat econòmica”.

Alguns d’aquests exemples són la gestió de la mobilitat turística al voltant d’indrets emblemàtics com la Sagrada Família o el nou pla de gestió del Park Güell. També cal destacar la creació i progressiva implantació dels plans de turisme de districte, que tenen per objectiu una major desconcentració del turisme a la ciutat, afavorint una més gran distribució dels seus beneficis. “Es tracta de posar al abast dels visitants nous espais poc coneguts de la ciutat però que poden tenir un fort atractiu turístic”.

Per tal d’aconseguir-ho, l’Ajuntament finançarà amb l’Impost d’Estades Turístiques un conjunt de projectes que tenen per objectiu impulsar la territorialitat i la desconcentració. Aquests són la creació de nou producte turístic, la senyalització turística per a vianants i l’ús de les noves tecnologies per a la millora de ‘experiència turística.

El pressupost que es destinarà a aquestes iniciatives és de 967.794 €, i suposa el 34.92% de l’assignació de la taxa turística a l’Ajuntament de Barcelona fins al moment, la qual cosa evidencia l’impacte positiu en tot el territori de la ciutat i la prioritat del govern municipal en la desconcentració turística.

Turisme de Barcelona, d’altra banda, ha posat en marxa el programa Barcelona Sustainable Tourism obert a la participació d’empreses del sector que treballen per la sostenibilitat ambiental, cultural, social i econòmica. La voluntat del programa és promocionar Barcelona com a destinació sostenible i responsable.

Barcelona, ciutat europea pionera en turisme sostenible

Arran del compromís adquirit temps enrere per l’Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona, la capital catalana ha esdevingut una de les capitals mundials de turisme sostenible. La signatura de la Carta del Turisme Responsable, l’adhesió al Global Sustainable Tourism Council (l’única entitat que pot acreditar a nivell mundial certificacions de turisme sostenible) i el nou Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 de Barcelona, van ser les primeres passes d’aquest nou eix vertebrador del turisme sostenible urbà.

El juliol del 2011 va ser lliurada a Barcelona la certificació Biosphere World Class Destination. Així, la capital catalana es va convertir en la primera ciutat del món en obtenir aquesta certificació turística, que la reconeix com una destinació que aplica els criteris de turisme responsable en la gestió de l’activitat turística.

El passat mes d’octubre la capital catalana va acollir per primera vegada a Europa la Conferència Internacional de Turisme Responsable en Destinacions en la seva setena edició. Aquest esdeveniment va reunir més de 300 professionals de tot el món que van debatre sobre la progressió de la gestió sostenible del turisme i sobre els reptes pendents de les destinacions turístiques que l’adopten. La conferència es va cloure amb la Declaració de Barcelona que subratlla l’afirmació que “els millors llocs per viure són els millors llocs per visitar”.Compartiu aquest contingut