Alcalde Trias: “La imatge d’una ciutat en obres, és la imatge d’una ciutat que no s’atura” : Servei de Premsa

Alcalde Trias: “La imatge d’una ciutat en obres, és la imatge d’una ciutat que no s’atura”

18/02/2014

L’alcalde de Barcelona ha pronunciat aquest matí na conferència al Cercle d’Infraestructures. Trias ha estat presentat per José Alberto Carbonell, director general de l’Autoritat Portuària de Barcelona. Després de la primera intervenció de l’alcalde ha tingut lloc un debat moderat per Dalmau Codina, director del Grup Editorial El Vigía. A l’acte hi ha assistit, entre d’altres, Antoni Vives, tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà; Joan Puigdollers i Raimond Blasi, regidors; i Pere Macias, president del Cercle d’Infraestructures, que ha tancat l’acte.

L’alcalde ha iniciat la seva intervenció destacant l’important paper que tenen les infraestructures, no només per a l’economia, sinó també per al benestar i la qualitat de vida de les persones. L’alcalde ha afirmat que aquest 2014 serà un any determinant per a la vida política de Catalunya, un any i que segueix marcat per una profunda crisi econòmica i social, amb unes xifres d’atur “inadmissibles”, però en el que s’albira una incipient millora de la conjuntura econòmica i en el que millora la confiança en el dinamisme industrial i empresarial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Trias ha explicat que Barcelona és una ciutat solvent, que fa dèficit zero, que redueix l’endeutament; que actua com a punta de llança de la recuperació econòmica de l’Àrea Metropolitana i de tot Catalunya. I, en aquest context, les infraestructures són molt importants.

Xavier Trias ha destacat que Barcelona, i la seva Àrea Metropolitana, s’està consolidant com un gran node d’activitat econòmica lligada a la logística, amb accés als mercats del Sud d’Europa, la Mediterrània, Àsia i Amèrica Llatina. “Poques àrees metropolitanes del nostre entorn disposen d’una plataforma logística i unes infraestructures de primer nivell”, ha dit.

L’alcalde ha fet un repàs de la situació actual les infraestructures de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, port, aeroport, Zona Franca, Mercabarna, Fira de Barcelona…, que presenten en el seu conjunt unes bones dades, i ha afegit que “ens cal garantir el manteniment d’unes infraestructures competitives, preparades per generar activitat econòmica, crear ocupació i millorar la qualitat de vida”.

Tot i la bona situació d’aquestes infraestructures l’alcalde ha lamentat que encara hi ha temes pendents. Així ha destacat que és molt important enllestir la connexió ferroviària amb la T1, “no pot ser que en un aeroport intercontinental com el nostre s’hagi de baixar del tren i agafar després un autobús per poder arribar a la T1, és insòlit” i que l’entrada en funcionament de la connexió de la L9 del metro l’aeroport no sigui més tard de 2016.

Un altre gran repte, ha assenyalat l’alcalde, és aconseguir un bon contracte programa, viable, potent i sostenible per al transport públic metropolità perquè “no podem continuar generant dèficit, ni seguir incrementant el preu del bitllet”. Trias ha explicat que ahir mateix es va començar a treballar en un pacte metropolità pel transport públic per garantir el finançament a llarg termini, posar a zero el deute i esperonar la demanda amb una millora de les tarifes.

Com a fita important referent a les infraestructures de l’any passat, Trias ha situat la inauguració de la connexió Barcelona-París amb l’Alta Velocitat, “una connexió que no només ens ha apropat a París, sinó també a Girona i a Tolosa, Lió i Marsella, i suposa un gran impuls per atreure inversions i promoure intercanvis comercials”.

L’alcalde ha explicat que una infraestructura ferroviària pendent és la construcció de l’Estació de La Sagrera. En aquest punt, Trias ha anunciat que es reunirà aquesta setmana amb la ministra, Ana Pastor i el ministre Cristóbal Montero per tractar d’aquest assumpte i també del transport públic. L’alcalde ha explicat que des de l’Ajuntament s’està movent per aconseguir inversió privada per La Sagrera i ha afegit que cal que l’Estat també compleixi els seus compromisos. Trias s’ha mostrat confiat que es complirà el que va expressar la ministra de Foment de tornar a emprendre les obres de La Sagrera el proper 15 de març, “és una bona notícia, però ara és el moment de traduir en fets aquestes paraules, espero que ho facin”.

Xavier Trias ha afegit que tenir unes bones infraestructures econòmiques i de transport no és suficient, cal tenir també unes bones infraestructures per garantir uns serveis socials de qualitat i que aquests arribin a tothom, així com infraestructures sanitàries, educatives, esportives i culturals.

La ciutat, ha explicat l’alcalde, té reptes de futur, algunes transformacions importants, que s’hauran d’afrontar a curt, mig i llarg termini. Els principals reptes a curt termini són el conjunt d’obres per tota la ciutat, “la imatge d’una ciutat en obres, és la imatge d’una ciutat que no s’atura”. Les obres, ha dit, ocasionen molèsties però també són també mecanismes de reactivació econòmica i de creació d’ocupació, de millora de la ciutat i de la qualitat de vida de les persones. I com a reptes molt importants a mig i llarg termini, ha explicat Trias, hi ha la creació de nous barris, com ara la transformació que s’està duent a terme a la Marina del Prat Vermell, “un barri que jugarà un paper molt important en la vertebració futura de la nostra ciutat, fins i tot a escala metropolitana”. Trias ha explicat que serà un barri intel·ligent de grans dimensions, de 80 hectàrees de terreny, i que pot arribar a acollir al voltant de 30.000 persones, que ajudarà a dinamitzar tota la zona portuària, millorant la connexió de la Zona Franca amb Barcelona i amb l’Hospitalet de Llobregat.

L’alcalde ha afegit que si fa una anys vàrem ser capaços d’obrir Barcelona al mar, ara l’objectiu és fer baixar la muntanya a la ciutat i apropar la natura als barcelonins i barcelonines, establint noves connexions, identificant uns espais que articulin natura i trama urbana.

Aquests projectes de futur, ha dit Trias, “ens ajuden a somiar” i ha afegit que “si volem somiar també hem de somiar amb la transformació del Morrot, que ens ha de permetre lligar el Port i la ciutat d’una manera amable, recuperant l’espai per a la ciutat el costat mar de Montjuïc”. Trias ha afirmat que aquesta és una aposta molt important pel Port i per la ciutat.

L’alcalde, ja a la part final de la seva intervenció, ha afirmat que “Barcelona no està acabada”. “Tenim moltes oportunitats”, i ha destacat la necessitat que Barcelona ajudi a l’Àrea Metropolitana i que l’Àrea Metropolitana ajudi Barcelona. “Tenim bones condicions per ser punta de llança de la recuperació econòmica, una reactivació econòmica que ha de donar resposta a les necessitats de la gent”.Compartiu aquest contingut