L’Ajuntament impulsa la implantació a Mercabarna del nou model de furgoneta elèctrica de Nissan Iberia : Servei de Premsa

L’Ajuntament impulsa la implantació a Mercabarna del nou model de furgoneta elèctrica de Nissan Iberia

29/04/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i Mercabarna, amb la col·laboració de Nissan, han organitzat la jornada sobre Mobilitat Sostenible “Vols reduir els costos operatius dels vehicles de la teva empresa?”. L’objectiu ha estat informar els empresaris i autònoms que habitualment treballen i es proveeixen a Mercabarna dels principals avantatges, en reducció de costos i qualitat mediambiental, de la incorporació de mesures de mobilitat sostenible de vehicles elèctrics a la seva flota. Amb aquest objectiu se’ls ha presentat les actuacions d’infraestructures de càrrega que es desenvoluparan a Mercabarna i a la Ciutat de Barcelona, així com la possibilitat de provar models pre-sèries de la nova  furgoneta e-NV200 100% eléctrica de Nissan per tal d’incorporar als seus serveis.

 

Foto 2

La jornada s’ha celebrat a Mercabarna i ha estat presidida per la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació i Presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, acompanyada pel director general de Mercabarna, Josep Tejedo. A l’acte també hi ha assistit el conseller director general de Nissan Iberia, Marco Toro, que ha presentat els models pre-sèries del nou vehicle elèctric e-NV200, que es comercialitzarà el proper mes de juny.

La e-NV200 es fabricarà a la planta de la Zona Franca de Barcelona a partir del mes de maig amb una inversió de 100 milions d’euros. La planta de la capital catalana serà el centre mundial de la producció d’aquest model, la qual cosa significa que els vehicles s’exportaran a mercats de tot el món.

El programa de la jornada ha inclòs també una taula rodona on han participat diversos experts d’institucions que treballen en la implantació de la mobilitat elèctrica, així com responsables de logística d’empreses com Condis Supermercats que han explicat la seva experiència en la utilització d’ unitats pre-sèries d’aquest vehicle.  Condis, la primera empresa catalana que opera a Mercabarna amb aquest model elèctric té previst, en un futur immediat, la compra del model de furgoneta elèctrica e-NV200 com a alternativa pel transport de les seves mercaderies.

En finalitzar la jornada tècnica els assistents han pogut conduir per primera vegada el model pre-serie de la e-NV200.

Suport de l’Ajuntament a la implantació de la furgoneta elèctrica e-NV200

En el marc del Motor Show de Frankfurt celebrat el setembre de l’any passat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Nissan van signar un acord amb accions específiques per promoure la implementació de l’e-NV200 com a vehicle comercial i taxi íntegrament elèctric a Barcelona i l’àrea metropolitana, amb l’objectiu d’esdevenir una ciutat capdavantera en la implementació dels vehicles elèctrics en l’àmbit del transport públic i de mercaderies, i per millorar la mobilitat i la qualitat ambiental de la ciutat i de l’Àrea Metropolitana.

El suport municipal a la implantació del nou model de furgoneta està adreçat a les empreses que realitzen transport urbà de mercaderies, així com al col·lectiu del taxi barceloní. Actualment, un 16% dels 10.500 taxis que circulen per Barcelona són híbrids i a partir del juny s’incorporaran els primers taxis totalment elèctrics fabricats a Barcelona a la planta que Nissan té a la Zona Franca.

Punts de càrrega ràpida a Mercabarna

En aquest sentit, una de les línies d’acció municipal és promoure la furgoneta e-NV200 entre les més de 700 empreses de Mercabarna i els 23.000 professionals del sector de l’alimentació que diàriament s’hi proveeixen. Per això, a les seves instal·lacions hi haurà diversos punts de càrrega normal i també instal·larà un punt de càrrega ràpida, quedant aquesta infraestructura innovadora a disposició dels seus clients i operadors. Mercabarna també portarà a terme diferents accions de comunicació i sensibilització i com la jornada que avui es presenta i amb les quals aquest gran mercat s’afegeix a la promoció de la mobilitat sostenible, més econòmica i eficient i que, al mateix temps, representa una ajuda per a la indústria local a través de la recerca de clients potencials.

En el transcurs de l’acte, la Tinent d’Alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació i Presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, ha destacat que Barcelona està duent a terme, des de fa temps, una aposta decidida pel desenvolupament  de la mobilitat elèctrica i la seva implantació a la ciutat. “Disposem de l’ecosistema necessari i treballem estretament amb entitats públiques i privades per assolir la màxima complicitat de tots els implicats en el que representa un important canvi cultural”, ha dit.

També ha recordat que l’Ajuntament ofereix incentius fiscals i ordenances públiques per a la promoció de l’electromobilitat, “una nova forma d’entendre la conducció que comporta importants avantatges com són l’estalvi energètic i la millora de la salut ambiental, al mateix temps que contribueix a posicionar Barcelona com a ciutat innovadora i sostenible”.

Barcelona, referent internacional en mobilitat elèctrica

Barcelona ha estat catalogada com una de les deu ciutats més importants del món en termes de facilitat en el desenvolupament d’iniciatives de mobilitat, La capital catalana ocupa la setena posició en el Top 10 de ciutats mundials on és més favorable desenvolupar iniciatives de mobilitat elèctrica i on aquesta tecnologia s’està introduint de forma mes sòlida, segons l’últim informe actualitzat de la Agència Internacional de la Energia (EV City Casebook).

Per potenciar la mobilitat sostenible, Barcelona compta amb una xarxa de 262 punts de càrrega d’ús públic, tant per a cotxes com per a motos. S’hi pot accedir amb la targeta del vehicle elèctric, una acreditació gratuïta que permet carregar el vehicle sense cost i aparcar també de franc tant a les àrees verdes com a les blaves. Una de les actuacions mes ambicioses anunciades recentment per el propi Ajuntament i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona es la instal·lació de 20 punts de càrrega ràpida per tot el territori metropolità. Aquest factor pot  decantar l’opinió , tant d’usuaris privats com de gestors de flotes,  en favor de l’electro-mobilitat, convertint Barcelona i la seva Àrea Metropolitana en una de les ciutats d’Europa amb més oferta d’aquest tipus d’infraestructures i tecnologia.

Flota de vehicles elèctrics

L’Ajuntament de Barcelona impulsa la introducció i dóna suport a les iniciatives al voltant del vehicle elèctric amb un programa d’actuacions que preveu, entre altres mesures, col·laborar amb fabricants d’automòbils, empreses energètiques, operadors de mobilitat i qualsevol altra iniciativa pública o privada que promogui el desenvolupament i la implantació del vehicle elèctric. D’altra banda, Barcelona llueix el parc d’autobusos més nets d’Europa. Compta amb 300 autobusos híbrids i des del setembre circula en proves el primer autobús totalment elèctric.

Un sector econòmicament estratègic, de futur i d’alt valor afegit

Les institucions públiques i el sector privat treballen conjuntament a través de diferents projectes tant d’àmbit local com internacional. Un dels exemples més destacats és la plataforma público-privada LIVE (Logística per a la Implementació del Vehicle Elèctric), que va néixer amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament de la mobilitat elèctrica amb funcionalitats de finestreta única per a les empreses del sector i com a taula responsable de la coordinació i estandardització dels diferents plans públics del Vehicle Elèctric presents a nivell territorial a Catalunya.

Altres iniciatives públiques que facilitaran la progressiva implantació d’aquesta nova tecnologia són, per exemple, la reducció de l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica (IVTM) en la gran majoria dels municipis catalans, el gaudiment de peatges tous, els aparcaments incentivats o la possibilitat de circular amb aquests vehicles nets per carrils reservats especials com són l’ús de les vies de servei VAO.

La furgoneta e-NV200

L’e-NV200 és el segon vehicle de zero emissions de producció massiva introduït per Nissan. El nou vehicle elèctric comercial lleuger es basa en la guardonada furgoneta NV200, que també es fabrica a Barcelona. El nou model combina l’arquitectura de la NV200 amb el propulsor elèctric del vehicle de zero emissions més venut del món, el Nissan LEAF, amb més de 110.000 unitats. El cotxe resultant ha estat dissenyat per tenir un caràcter i aparença únics, però conservant l’espai de càrrega, líder en el seu segment, de la furgoneta de combustió NV200. A la vegada, l’arquitectura tècnica del vehicle, amb un 90% menys de components que un vehicle de combustió interna, permet que els costos de manteniment siguin molt inferiors.





Paraules clau

mercabarna/ mobilitat/