L’Ajuntament i la Generalitat impulsen la primera guia pràctica adreçada a inversors i empresaris xinesos : Servei de Premsa

L’Ajuntament i la Generalitat impulsen la primera guia pràctica adreçada a inversors i empresaris xinesos

05/06/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i Invest in Catalonia d’ACCIÓ, del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, han publicat la primera guia adreçada a inversors i empresaris xinesos. L’objectiu d’aquesta publicació, que compta amb el suport de Casa Àsia i l’Oficina Comercial de l’Ambaixada de Xina a Espanya i el suport de l’Industrial Commercial Bank of China – ICBC, és promocionar Barcelona i Catalunya com a destinacions de referència en el terreny de les inversions xineses al Sud d’Europa i la Regió Mediterrània i donar la informació bàsica per a l’establiment de les empreses xineses al nostre territori.

La guia, editada en xinès i anglès, conté una àmplia i detallada informació sobre aspectes que van des de temes culturals a l’hora de fer negocis fins al règim fiscal i laboral que regeix a Catalunya. La publicació també explica les raons per invertir i fer negocis a Barcelona i Catalunya, els tràmits a seguir per sol·licitar un permís de treball i de residència per a estrangers o què cal saber per constituir una empresa xinesa a Catalunya. La guia es completa amb contactes d’interès, tant institucionals com d’escoles internacionals, així com una relació d’empreses de serveis amb China Desk.

Conscients de la importància de la Xina, una de les principals potències econòmiques a nivell mundial, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona treballen per crear un entorn favorable a les implantacions empresarials procedents d’aquest país. Així, la Generalitat disposa de 3 oficines a la Xina – a Pequín, Xangai i Hong Kong – des d’on es desplega el programa d’atracció d’inversions xineses China Headquarters d’Invest in Catalonia. La captació d’inversions xineses forma part també de l’estratègia econòmica municipal Barcelona Growth, que vol impulsar les relacions econòmiques amb mercats estratègics per fomentar el creixement empresarial i la generació d’ ocupació.

En el marc d’aquesta estratègia d’impuls a les relacions econòmiques amb el gegant asiàtic, el proper 30 de juny una delegació de 30 empresaris del sector TIC procedents de Shenzhen visitaran Barcelona per fomentar els intercanvis comercials i explorar noves vies de negoci. A més, la capital catalana serà la ciutat convidada a la Beijing Design Week que se celebrarà a finals de setembre i participarà novament a la China Hi Tech Fair en el mes de novembre.

 

Barcelona i Catalunya, atractives per al mercat xinès

Catalunya i la seva capital, Barcelona, constitueixen la plataforma ideal d’entrada als mercats d’Europa, Nord d’Àfrica i Àsia. Les seves connexions per terra, mar i aire i els seus moderns sistemes de transport proporcionen un fàcil accés a grans mercats com el de la Unió Europea (503 milions de consumidors) i el mercat euromediterrani (461 milions de consumidors).

Aquestes condicions han propiciat que la inversió procedent de la Xina hagi evolucionat de manera molt favorable en els darrers anys. Mostra d’això és la presència a Catalunya d’empreses xineses com Hutchison Port Holdings, que ha portat a terme una important inversió a la nova terminal del Port de Barcelona, el grup Huayi Compressor Co. Ltd, que ha comprat l’empresa Cubigel Compressors, l’Industrial Commercial Bank of China – ICBC, que s’ha implantat a Barcelona o la Certification & Inspections Group (CCIC), que ha escollit Barcelona com a seu del seu laboratori europeu.

A més, empreses del sector TIC com Huawei, ZTE i Lenovo exploren les oportunitats que els hi ofereix el mercat espanyol i català. El fet de que Barcelona sigui Mobile World Capital fins el 2018 és un important actiu per a les empreses xineses d’aquest sector.

Un dels darrers projectes d’inversió xinesa que s’han materialitzat a Catalunya ha estat el de Haier, líder internacional en fabricació d’electrodomèstics, que ha ampliat el seu centre de Barcelona.

 

Comerç exterior amb Xina

Les exportacions catalanes cap a Xina i Hong Kong s’han gairebé doblat en els darrers sis anys, com ho mostra el gràfic següent. Xina, juntament amb Hong Kong,se situa entre els deu primers països clients de Catalunya.

 

 

Intercanvis Catalunya-Xina per productes

Pel que fa als principals productes exportats des de Catalunya a la Xina, l’any passat van ser principalment vehicles automòbils, productes farmacèutics i màquines i aparells mecànics.

Més de 7.100 empreses catalanes van exportar els seus productes i serveis a Xina i Hong Kong l’any 2013. D’aquestes, 1.700 són exportadores regulars, és a dir, companyies que han exportat de manera consecutiva els darrers quatre anys.

En quant a les importacions de Xina des de Catalunya, els principals productes importats són productes tèxtils, aparells i material elèctric i, en tercer lloc, màquines i aparells mecànics.

 

La comunitat xinesa local, un col·lectiu en creixement

Catalunya compta amb prop de 50.000 ciutadans xinesos, xifra que significa un 4,2% de la seva població estrangera, que ascendeix a gairebé 1.187.000 persones, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya de 2013. En els darrers deu anys, aquest col·lectiu ha quintuplicat la seva dimensió.

El municipi amb major concentració de població xinesa és Barcelona, on hi estan registrats com a residents més de 16.000 ciutadans xinesos, que representen la tercera posició entre les nacionalitats estrangeres, després de la pakistanesa i la italiana.

El col·lectiu xinès resident a Catalunya està constituït per una població jove: el 70% dels seus membres té una edat compresa entre el 16 i 44 anys. La presència d’una comunitat xinesa jove, dinàmica i emprenedora és un valor positiu i enriquidor, tant per la societat i l’economia catalanes com per les relacions entre Catalunya i Xina.

 

Podeu consultar la guia a:

http://www.barcelonactiva.cat/guiainversio (versió anglesa)
http://www.barcelonactiva.cat/guiainversion (versió xinesa)





Paraules clau

inversió/ xina/