Barcelona exportarà la transformació econòmica i urbanística del 22@ a la ciutat colombiana de Tunja : Servei de Premsa

Barcelona exportarà la transformació econòmica i urbanística del 22@ a la ciutat colombiana de Tunja

03/07/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha signat aquest dijous un acord de col·laboració pel qual Barcelona acompanyarà i assessorarà la ciutat colombiana de Tunja en el desenvolupament d’un ecosistema de la innovació, a partir de l’experiència i coneixement de la capital catalana en el procés de transformació econòmica i urbanística del Districte 22@. El memoràndum d’entesa, que també ha estat rubricat per l’alcalde de Tunja, Fernando Flórez, significa enfortir els vincles entre les dues ciutats i intensificar les relacions pel que fa al desenvolupament de projectes que tinguin incidència en l’avenç econòmic i social.

 

 

Aquesta aliança és un nou fruit del viatge institucional de l’Ajuntament a l’Amèrica llatina l’abril passat, liderat per l’alcalde, Xavier Trias, per avançar en la col·laboració i cooperació amb aquest territori i impulsar les relacions econòmiques. En el marc de la missió, Sònia Recasens va participar en el I Simposi Internacional ‘Tunja Ciudad del Conocimiento’, en què es van crear sinèrgies entre Barcelona i aquesta localitat colombiana, propera a Bogotà. De fet, aleshores ja es va compartir el pla de desenvolupament del 22@ com a model per Tunja i la seva Ciutat del Coneixement, un projecte que pivota sobre tres eixos bàsics, que són l’esport, l’educació i l’àmbit agroalimentari.

Recasens ha valorat molt positivament l’acord, que “demostra que Barcelona es consolida com a exemple arreu del món pel que fa a les polítiques de promoció econòmica i desenvolupament empresarial”, i ha destacat que “el potencial de la marca Barcelona permet establir aliances estratègiques com la que a partir d’avui uneix la capital catalana i Tunja”. A més, ha subratllat que es posa un altre cop de manifest l’èxit del model Barcelona, ja que el memoràndum amb Tunja se suma a la col·laboració entre la capital catalana i Medellín per transferir el model del 22@ al projecte Ruta N Medellín, que suposarà la construcció d’un districte d’un milió de metres quadrats per a la innovació i negocis en deu anys. “Aquests convenis suposen un gran benefici per a la nostra ciutat, ja que ens situen com a referents a nivell mundial i, alhora, indueixen al procés d’internacionalització d’empreses de Barcelona que formen part del 22@ i participen en els processos d’exportació del model del nostre Districte de la Innovació”, ha afirmat Recasens.

Amb el memoràndum signat avui, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, assessorarà l’administració municipal de Tunja en la formulació de la Ciutat del Coneixement, que vol establir un pont d’enllaç cultural i econòmic entre el passat tradicional i el futur innovador. Dins d’aquest programa a llarg termini s’hi inclou el desplegament del Districte d’Innovació , un espai acadèmic, d’investigació i creativitat en què es posin en valor les capacitats d’innovació científica i tecnològica i d’emprenedoria i gestió empresarial de Tunja.

A més, les dues ciutats acorden unir esforços per tirar endavant projectes d’interès mutu que aportin benefici a les dues ciutats, especialment en les àrees de tecnologia i innovació, govern, urbanisme, transport, desenvolupament econòmic, educació i cultura. També es preveu fomentar la col·laboració entre institucions acadèmiques, empresarials, públiques i privades en àrees de ciència, tecnologia i innovació, que contribueixin al desenvolupament de la innovació a Barcelona i Tunja. L’acord té una durada d’un any, renovable anualment fins a un període màxim de quatre anys.

Barcelona Digital també ha signat un acord de col·laboració pel qual el centre tecnològic TIC català assessorarà el govern de la ciutat colombiana en les seves polítiques d’innovació tecnològica. En concret, en projectes d’aplicació de les TIC en el sectors agroalimentaris i educatiu.

La ciutat de Tunja té una població de 182.000 habitants i rep cada any 30.000 estudiants a les 7 universitats que tenen. Això li proporciona un rati universitat/talent/població molt elevat i li permet convertir-se en la capital de Colòmbia en coneixement. Un potencial que ha dut la ciutat a impulsar el projecte de la Ciutat del Coneixement.





Paraules clau

22@/ economia/ internacional/ promoció/ tunja/