Barcelona comença a aplicar el protocol per a la detecció de possibles maltractaments en la gent gran : Servei de Premsa

Barcelona comença a aplicar el protocol per a la detecció de possibles maltractaments en la gent gran

01/10/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, juntament amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, posen en marxa, a partir d’aquest mes d’octubre, un protocol conjunt per a detectar possibles situacions de maltractament en la gent gran.

Aquesta detecció es durà a terme pels professionals dels Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD) durant els actes de valoració del grau de dependència de la gent gran, que es fan normalment en domicilis particulars o en els seus entorns habituals.

Aquests professionals han estat formats específicament per a identificar situacions de possibles maltractaments a persones de 65 anys i més, enregistrar-ne la informació, sistematitzar-la i realitzar les oportunes derivacions. En el cas de detectar qualsevol possible senyal de risc de maltractament durant la valoració de grau de dependència procediran a comunicar el possible cas al centre de serveis socials de referència i a l’Àrea Bàsica de Salut –treballadors socials i adjunts d’infermeria.

L’any 2013 van ser valorades un total de 16.150 persones de la ciutat de Barcelona, de les que 10.643 van ser dones i 5.507 homes. Del total de valoracions realitzades, 14.193 van estar fetes a persones majors de 65 anys. Cal tenir en compte que la franja d’edat més valorada ha estat la de 80 o més anys amb un total de 10.054 persones.

Entre els principals factors de risc i vulnerabilitat que poden condicionar que una persona gran pugui arribar a patir una situació de maltractament, destaquen les situacions de dependència, l’aïllament social i el gènere femení. Per aquesta raó, aquests són aspectes que han de ser especialment tinguts en compte a l’hora de definir estratègies de prevenció i abordatge de casos de maltractament.

El 21 de juny de l’any 2013 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la mesura de govern impulsada per l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, per promoure el bon tracte a les persones grans i millorar l’abordatge de les situacions de maltractament.

El procés d’envelliment i allargament de l’esperança de vida que pot ser considerat un èxit des de molts punts de vista, a vegades, va acompanyada d’una major dependència, que porta a què per a desenvolupar les activitats essencials de la vida diària es requereixi d’ajudes i del suport de tercers, circumstància que pot portar a algunes persones grans a patir situacions de maltractament.

Tot i que la major part de les vegades, l’atenció familiar es duu a terme de bon grat i amb afecte, tanmateix de vegades, es poden produir situacions de maltractament, ja siguin amb caràcter voluntari com no intencional. En aquest sentit, cal tenir en compte que l’atenció a les persones grans fa que algunes de les persones cuidadores estiguin sotmeses a exigències, costos i sacrificis amb una alta exigència.

En aquests casos, quan passa el maltractament pot ser que fins i tot la persona cuidadora no sigui conscient que els seus actes fan mal a la persona gran. El risc de males pràctiques augmenta quan l’entorn familiar està pertorbat per diferents motius: situacions límit dels seus membres, atur, frustracions, estrès…

 

Xifres del maltractament a la gent gran a Barcelona

En dades del 2012, a la ciutat de Barcelona l’esperança de vida és de 82,8 anys (85,9 anys les dones i 79,3 els homes), hi viuen 338.509 persones majors de 65 anys (20,8% sobre la població total), un terç d’aquestes persones té més de 80 anys (116.075, 7,2% de la població total) i d’aquest col·lectiu més envellit, una de cada tres persones viu sola.

Pel que fa al sexe, l’envelliment continua presentant una diferència important entre homes i dones; aquestes representen el 60% del total de les persones grans. En referència a l’índex de sobreenvelliment, la proporció de persones de 80 i més anys, al 2012 era de 116.075 persones, el 34,3% del total de la gent gran.

Un dels trets sociodemogràfics més rellevants de la societat catalana, seguint la tendència de la resta d’Europa, és el progressiu envelliment de la població. A Barcelona el nombre de persones de 65 o més anys, al 2012 era de 338.509 persones (20,8%) en relació a la població total i l’esperança de vida al 2010 era de 85,9 anys per a les dones i de 79,3 anys per als homes. Taxes que indiquen la influència demogràfica de les persones grans a la ciutat.

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, durant el 2013, els Serveis Socials municipals van atendre un total de 326 persones majors de 65 anys que presentaven algun tipus de maltractament, una xifra inferior a la del 2012 que es van atendre 371 persones grans. De les persones ateses en el 2013 el 83,4% eren dones i el 16,6% homes.

Aquestes dades confirmen que el gènere femení és un dels factors de risc. En tot cas, però, Barcelona no compta amb una estimació precisa de la prevalença d’aquest fenomen. Existeix la percepció que, tot i que es disposi d’un protocol vigent de detecció i intervenció en situacions de maltractament a les persones grans, el nombre de situacions detectades d’aquesta problemàtica a través del sistema de registre de persones ateses en els serveis socials bàsics no es correspon amb els casos que suposadament poden existir en realitat.

 

Prioritat de Benestar Social i Família

La lluita contra el maltractament a les persones grans també és una prioritat pel Departament de Benestar Social i Família. El 2012 va activar el Protocol marc i orientacions contra els maltractaments a les persones grans, un document que estableix fins a vuit eines concretes que faciliten la detecció d’una situació de negligència o abús amb l’objectiu de protegir la víctima i respectar la seva autonomia.

Des d’aleshores i en estreta col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”, a través de la Secretaria de Família, la Generalitat ha impulsat la formació de professionals dels serveis socials i de la salut d’arreu de Catalunya en base a les recomanacions del Protocol. Enguany també s’està formant a Mossos d’Esquadra i al professorat de cicles formatius d’atenció a la gent gran, entre d’altres perfils professionals implicats en la detecció o intervenció dels maltractaments a les persones grans.

En la mateixa línia, el passat mes de juny la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” van presentar la campanya “Patrimoni de la Humanitat” amb l’objectiu de sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fenomen emergent dels maltractaments a la gent gran i incentivar la denúncia de casos en què hi hagi sospites.





Paraules clau

gent gran/