L’Estudi Emiliana Design i l’estudiant d’arquitectura M. Clara Vidal, guanyadors d’Encén el Nadal, el concurs de disseny d’enllumenat nadalenc dels carrers Gran Via i Aragó : Servei de Premsa

L’Estudi Emiliana Design i l’estudiant d’arquitectura M. Clara Vidal, guanyadors d’Encén el Nadal, el concurs de disseny d’enllumenat nadalenc dels carrers Gran Via i Aragó

14/11/2014

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat, per primera vegada, Encén el Nadal, un concurs públic destinat a escollir el disseny de l’enllumenat del Nadal 2014 en els carrers Aragó i Gran Via, on s’han presentat propostes professionals, tant novells com experimentats, del camp del disseny i de les indústries creatives.

En l’acte de lliurament dels premis, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha explicat que cada any el Govern municipal incorpora una novetat a les festes nadalenques i un dels projectes principals és el concurs de l’enllumenat. Recasens ha remarcat que és una “iniciativa nova que posa en valor un sector estratègic com el del disseny on Barcelona té noms propis i figures de primera línia i escoles de provat renom com la Llotja, Massana, Elisava i la Bau entre d’altres amb qui hem comptat per tal d’aconseguir un enllumenat únic“.

Recasens ha afegit “hem posat el talent de prestigi i innovador del disseny al servei de la ciutat perquè ens aportés idees per un enllumenat original i creatiu que dinamitzi el centre de la ciutat i engresqui els ciutadans a sortir a comprar i al mateix temps, ens traslladi a tots, l’esperit nadalenc”

Un dels objectius d’aquesta iniciativa pionera ha estat impulsar la implicació ciutadana en la propera campanya nadalenca, amb una il·luminació de carrers propera i original que s’identifiqui amb els valors del disseny i la innovació pels quals Barcelona és reconeguda internacionalment.

D’altra banda, aquest projecte també té la voluntat de promocionar els sectors professionals del disseny i la indústria creativa, i alhora, contribuir a dinamitzar l’activitat econòmica en el període nadalenc dels establiments comercials ubicats en aquests carrers, dos dels eixos principals del centre de la ciutat.

 

Els dos dissenys escollits

Al Concurs Encén el Nadal s’han presentat un total de 28 projectes de disseny d’enllumenat nadalenc, 15 de professionals i 13 de novells, ja que el certamen contemplava aquestes dues categories diferenciades.

En la categoria Novell s’ha escollit la proposta Els Estels de Nadal, de la jove estudiant d’arquitectura M. Clara Vidal Riera, que il·luminarà el carrer Aragó en els trams compresos entre Bailèn i Aribau. En aquesta modalitat podien presentar-se estudiants d’escoles d’arquitectura, enginyeria, disseny o arts plàstiques i titulats de les mateixes disciplines amb menys de dos anys des de la finalització dels seus estudis.

El disseny que proposa M. Clara Vidal representa la tendresa i la màgia del Nadal amb la creació d’un mantell d’estels sobre el carrer Aragó que s’encendran i apagaran en un suau moviment, evocant les estrelles que van guiar els tres reis mags per arribar a Betlem.

 

 

En la categoria Professional, dirigida a qualsevol professional vinculat al camp de la creació, entre ells arquitectes, artistes plàstics, dissenyadors i enginyers, el projecte que s’ha triat ha estat Sons, de l’Estudi Emiliana Design, que estarà present en l’enllumenat de la Gran Via, en el tram entre els carrers Bailèn i Muntaner amb una proposta que reprodueix en lletres il·luminades els sons onomatopeics més tradicionals d’aquestes festes.

L’Estudi Emiliana Design està format per Ana Mir i Emili Padrós que, al 1996 van iniciar la seva trajectòria professional en el disseny de productes, mobiliari, il·luminació, així com espais efímers i exposicions. Algunes de les seves obres formen part de les col·leccions permanents com el Fond National d’Art Comtemporain de França, el Museu d’Arts decoratives de Barcelona i el Museum of Art of Indianapolis als Estats Units. Entre els premis a la seva obra destaquen el Delta de Plata ADI-FAD, el Premi FAD d’Arquitectura Efímera 2000 o el Premi Ciutat de Barcelona 1999 de Disseny.

 

 

 

Premis als guanyadors

D’acord amb les bases del concurs, l’Ajuntament de Barcelona lliurarà un premi de 10.000 euros a cada guanyador en un acte públic de lliurament de premis on es presentaran els dissenys d’enllumenat nadalenc dels guanyadors de les dues categories.

També s’atorgaran dos accèssits corresponents a la categoria Novell a Andrea Soto pel projecte Enllaçats, finalista i votada com a segona millor idea i al grup integrat per Clara Triviño, Mireia Lechuga, Aleix Saborit Font i Patrick López pel projecte Un passeig en alçada, votada com a tercera millor idea.
La selecció dels projectes presentats s’ha realitzat en dues fases. Per una banda, un Comitè Tècnic format per professionals del disseny i la creació, han triat els projectes finalistes, valorant especialment elements com la creativitat, la innovació i l’atractiu de les propostes, així com la seva vinculació als valors associats a la marca Barcelona, però sense oblidar aspectes fonamentals com la viabilitat tècnica del projecte.

Un cop escollits els finalistes, els dissenys guanyadors han estat decidits per un jurat final integrat per 10 membres. En aquest jurat, presidit per la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, també formaven part el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; el regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi i altres representants del govern municipal. La resta de membres han estat representants de Barcelona Centre de Disseny, l’Escola Massana, Elisava, l’Associació de Dissenyadors d’Il·luminació i l’Escola Llotja.Compartiu aquest contingut