L’Ajuntament penjarà el retrat d’una nena al balcó del consistori en commemoració del 25è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants : Servei de Premsa

L’Ajuntament penjarà el retrat d’una nena al balcó del consistori en commemoració del 25è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants

19/11/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona penjarà aquest dijous al matí, del balcó central de la façana principal de l’edifici del consistori, el retrat d’una nena, obra de la il·•lustradora Carme Solé Vendrell, que sota el títol ‘Per què?’, vol commemorar de manera simbòlica el 25è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants aprovada per les Nacions Unides el 1989.

Tres nens de la ciutat –dues nenes i un nen d’entre 11 i 16 anys—, juntament amb l’artista, seran els encarregats de penjar la lona del balcó en un acte, que se celebrarà a les 9.30 hores, i que estarà presidit pel tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, i la regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni. L’obra és un acrílic sobre lona de color cru, de 290 x 215 cms, i retrata una nena de mirada interrogant.

L’obra forma part d’una sèrie que en aquests moments està exposada a dotze balcons de Barcelona. Totes les il·lustracions representen les cares de nens i nenes que han patit la guerra, que es troben en camps de refugiats, infants als qui se’ls ha negat la infantesa.

Carme Solé Vendrell il·lustra llibres per a infants des de fa 47 anys. Formada a l’Escola Massana de Barcelona, des que va dibuixar ‘La Croada dels Nens’ de Bertold Brecht l’any 1992, aquesta artista pinta nens de guerres amb la voluntat de donar veu i visibilitat als qui no la tenen. Solé és també l’autora de l’obra ‘Ibtihal’, un gran mural per la Pau amb rostres de 30 nens que han patit la guerra i les seves conseqüències, que li va encarregar l’Ajuntament de Barcelona pel Fòrum Universal de les Cultures de 2004. Avui, aquesta obra s’exposa a la biblioteca municipal Joan Oliver.

Al 2006, Solé fa una exposició al Castell de Cornellà amb el tema dels Drets dels Infants com a base de tota l’exposició. Al 2009, amb motiu del 20è aniversari de la Declaració dels Drets dels Infants, treballa amb les escoles del barri de Sant Ildefons, també a Cornellà, que conclou amb un gran tapís fet per els nens a la plaça de Sant Ildefons.

El 2013, a Ripoll, presenta tota una serie nova de rostres en una exposició anomenada BLAU GROC ROIG, que ha seguit itinerant amb dues peces més amb el nom de La Croada dels nens, a Teià, i actualment al Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí fins al 18 de gener 2015.

Carme Solé afirma que “hi ha monstres que viuen als contes dels infants, però hi ha altres monstres com la fam, la guerra, el maltractament, l’esclavatge…que viuen en la realitat diària de molts nens”.

On es poden trobar les altres obres
1. Mallorca, 305
2. Ausias Marc, 19
3. Girona, 7
4. Diagonal, 369
5. Ronda de Sant Pere, 56
6. Girona, 13
7. Passeig de Sant Joan, cantonada Alí Bei
8. Girona, 6
9. Casp, 54
10. Gran Via, 540
11. Rambla de Catalunya, 22
12. Trafalgar, 64

 

Barcelona s’il·lumina de blau

Durant el dijous al vespre, Barcelona també commemorarà aquesta efemèride projectant un llum blau sobre la façana del consistori. Així mateix, s’il•luminarà de blau la nòria del Parc d’Atraccions del Tibidabo i s’encendran les fonts de passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes, la Font Màgica (a Sants-Montjuïc), la Font de Manuel de Falla (al parc de Josep Maria Serra i Martí, a Nou Barris), la Font de Rieres d’Horta (al parc del mateix nom, a Horta-Guinardó) i la Font de Can Fabra (a la plaça del mateix nom, a Sant Andreu).

El Parc d’Atraccions del Tibidabo, que manté un acord de col•laboració en favor de la Infància amb UNICEF, encendrà la nòria Giradabo, amb el color blau, de les 18 a les 22 hores.

La façana de l’Ajuntament lluirà en color blau des de les 18:30 fins a les 22 hores, i les fonts mantindran els seus horaris habituals.

– Font Màgica (de 10 a 19h)
– Font de Pg. Gràcia / Gran Via (18-23h)
– Font de Manuel de Falla (18-20)
– Font de Rieres d’Horta (18-20h)
– Font de Can Fabra (18-20h)

Aquesta iniciativa forma part del treball endegat des del Consistori en resposta a les peticions de diverses entitats i organitzacions que reclamaven efectes de llum a elements simbòlics de la ciutat amb motiu de celebracions o diades concretes.

L’Ajuntament ha establert un calendari per ordenar la il•luminació d’elements emblemàtics i fonts ornamentals de Barcelona en dates assenyalades, d’acord amb diverses entitats, associacions i amb un treball transversal des del comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, i d’acord amb diferents departaments d’Hàbitat Urbà, com Cicle de l’Aigua – per les fonts-, Paisatge Urbà – pel criteri de façanes i elements ornamentals- o Serveis Urbans i Energia – per criteris d’eficiència energètica i il•luminació en general de la ciutat-.





Paraules clau

25è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants/ atenció a les persones/ drets/ infants/