Barcelona lidera el projecte europeu CloudOpting per desenvolupar una plataforma Cloud on les institucions públiques puguin compartir les seves aplicacions i serveis TIC : Servei de Premsa

Barcelona lidera el projecte europeu CloudOpting per desenvolupar una plataforma Cloud on les institucions públiques puguin compartir les seves aplicacions i serveis TIC

23/12/2014

L’Ajuntament de Barcelona lidera el projecte CloudOpting, un projecte Europeu cofinançat, que té com a objectiu el desenvolupament d’una plataforma comuna on les institucions públiques puguin compartir els seus serveis i les seves aplicacions TIC (Tecnologia de la Informació) existents al ‘cloud’. El projecte que ha arrencat aquest 2014 i s’ha presentat en societat a Barcelona té una durada de 3 anys.

CloudOpting és un Consorci pan-europeu de 3 anys destinat a testar com les autoritats locals i d’altres estaments públics poden aprofitar el Cloud per reduïr les elevades despeses relacionades amb les TIC i poden crear un catàleg d’aplicacions i serveis públics per als ciutadans i per a altres municipis. Està format per administracions públiques, petites i mitjanes empreses i grans empreses d’Espanya, Rumania, Itàlia i Regne Unit.

CloudOpting és un projecte d’innovació que permetrà establir noves formes de col·laboració entre administracions públiques aprofitant les tecnologies cloud per tal de millorar l’accés a solucions existents i a compartir costos d’infraestructura d’una forma més equilibrada. Un cop aquesta plataforma hagi estat establerta, les administracions públiques a nivell europeu podran:

– Donar serveis públics ‘online’ als ciutadans i les empreses mitjançant la infraestructura comuna creada.
– Proporcionar a les Administracions Públiques els mecanismes per controlar els costos dels recursos ‘Cloud’.

El Director Executiu i d’Estratègia TIC a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Ramón Ferrer, ha destacat “ la importància estratègica de definir i promoure un nou model com a via per a fer un govern més eficient, alhora que es milloren els serveis pels ciutadans i per les empreses. El CloudOpting com una de les iniciatives Cloud més ambicioses de l’Ajuntament de Barcelona destinada a contribuir a aquest objectiu”.

 

El projecte europeu CloudOpting

El projecte europeu CloudOpting està inclós dintre del marc dels Programes de Competitivitat i Innovació que formen part de la Política de Programes de Suport a les Tecnologies de la Innovació i la Comunicació (Competitiveness and Innovation Programme – ICT Policy Support Programme – CIP-ICT-PSP).

Dintre d’aquest marc europeu de col.laboració entre participants de diferents països es va conformar un Consorci de 10 participants en el projecte provinents de 4 països: Espanya, Rumania, Itàlia i Regne Unit, entre els que hi ha administracions públiques, petites i mitjanes empreses i grans empreses:

 

 

Els diferents membres del Consorci tenen diferents rols dintre de l’àmbit del projecte:
– Institut Municipal d’Informàtica (Ajuntament de Barcelona) i CSI actuen com a Administracions Públiques i propietaris de les plataformes principals.
– Sant Feliu de Llobregat i Electric Corby com a propietaris de serveis que han de ser provats com a experiments.
– Worldline i TeamNet com a grans empreses amb una quantitat de serveis mòbils per ser probats com a experiments.
– Smart Partnership, Profesia, SDG i Wellness Telecom com PYME’s involucrades a diferntes fases del projecte.

El projecte CloudOpting te com a objectiu el desenvolupament d’una plataforma comuna on institucions públiques puguin compartir els seus serveis i les seves aplicacions TI (Tecnologia de la Informació) existents al ‘cloud’.

Un cop aquesta plataforma hagi estat establerta, les administracions públiques a nivell europeu podran:
– Donar serveis públics ‘online’ als ciutadans i les empreses mitjançant la infraestructura comuna creada.
– Proporcionar a les Administracions Públiques els mecanismes per controlar els costos dels recursos ‘Cloud’.
– Permetre a les empreses locals de TI disposar d’un mercat compartit per les administracions on poder publicar i promocionar les seves solucions en el marc d’una col·laboració Públic-Privada.

El desenvolupament del projecte és el següent:

1. Inicialment, la plataforma de col·laboració CloudOpting s’establirà a dos punts localitzats a Barcelona i a Turí.
La plataforma oferirà infraestructura pel desplegament de solucions cloud de forma controlada, proporcionant eines per tal d’importar els serveis al núvol, monitoritzar-los i aportar eines que permetin, a més a més, controlar els costos generats per l’ús d’aquests serveis.

2. Un cop establerta la plataforma es faran els experiments que permetin garantir la interoperabilitat entre el països, tan a nivell tècnic com a nivell legal i que permetin desplegar les solucions a ambdues infraestructures sense problemes.

3. Finalment, una sèrie d’aplicacions es posaran en marxa i estaran a disposició de les administracions que les vulguin integrar en el seus sistemes. Cloudopting oferirà formes de subscripció que, fruit d’aquest esforç de compartir, seran proporcionals i competitives en preu.

3.1 Es contempla que dins d’aquesta oferta l’Ajuntament de Barcelona proporcionarà accés entre d’altres a les següents aplicacions:
– La guia d’Events i Equipament de BCN. Que podrà ser adoptada per altres municipis dins i fora del país.
– L’ aplicació de publicació de dades obertes BIGOV (opendata)
– Un conjunt inicial de aplicacions mòbils que inclourà : ‘A prop meu’, ‘Guia de Barcelona’ i altres aplicacions que podran adaptar-se als municipis que es subscriguin.

3.2 L’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat aportarà, entre d’altres, el seu sistema expert per a la gestió energètica i de sistemes de reg, una de les solucions més innovadores.

3.3 El Consorzio per il Sistema Informativo (CSI Piemonte) aportarà el sistema de transparència d’informació pública segons la Comunitat Europea: Clearó, que inicialment es desplegarà a Turí.

En definitiva, CloudOpting és un projecte d’innovació que permetrà establir noves formes de col·laboració entre administracions públiques aprofitant les tecnologies cloud per tal de millorar l’accés a solucions existents i a compartir costos d’infraestructura d’una forma més equilibrada.Compartiu aquest contingut