L’Ajuntament de Barcelona crea un fons de 9,2 M d’euros d’ajudes directes a infants en situació de vulnerabilitat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona crea un fons de 9,2 M d’euros d’ajudes directes a infants en situació de vulnerabilitat

11/02/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través l’Institut Municipal de Serveis Socials, destinarà 9,2 milions d’euros per a la creació d’un fons destinat a la concessió d’ajuts a 7.500 infants menors de 16 anys per cobrir necessitats bàsiques d’alimentació, higiene i material escolar. L’objectiu és oferir a aquestes famílies amb fills menors un recurs econòmic de 100 euros mensuals durant aquest any 2015, amb un màxim de 1.200 euros per infant a l’any.

Els destinataris seran els infants menors de 16 anys empadronats a Barcelona que viuen en unitats familiars amb rendes inferiors al llindar de la pobresa. Per tal d’assegurar el repartiment equitatiu d’aquesta ajuda es prendrà en consideració els 6.398 infants que han estat mereixedors d’una beca menjador aquest curs escolar i que en el seu expedient ja consta un informe social acreditatiu de la situació de necessitat i vulnerabilitat de la família o unitat de convivència, sempre i quan les seves circumstàncies socio-econòmiques no han patit cap variació.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha destacat que amb aquesta nova ajuda l’Ajuntament de Barcelona “ha fet un pas més en la lluita contra les conseqüències que la crisi econòmica està tenint sobre molts barcelonins i barcelonines, però aquest cop posant un accent important en els infants i joves d’aquesta ciutat i les seves famílies”. Fandos també a senyalat que “els infants i els joves de la nostra ciutat són el nostre futur, i no podem garantir un futur en plenitud si no garantim les necessitats presents”.

Això no exclou altres nens i adolescents que per altres motius, com ara pertànyer a la franja d’edat corresponent als 0-3 anys, que serà una prioritat, o per no haver sol•licitat la beca menjador, però que reuneixin els mateixos requisits, no puguin ser mereixedors dels mateixos ajuts i en la mateixa proporció i quantia, d’acord amb els criteris de valoració establerts i pels quals s’aproven les bases per a l’atorgament d’ajuts individuals de menjador, és a dir la renda anual no superior a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (2013), calculat en funció del nombre de membres computables de la unitat familiar (5.975,8 euros per càpita).

Per fer efectiu aquest ajut, i poder arribar a tots els infants que l’han de rebre, l’Ajuntament enviarà un comunicat a aquelles famílies usuàries dels Serveis Socials que compleixen els requisits juntament amb un formulari que hauran d’emplenar per poder demanar la prestació. Cada districte disposarà d’un Centre de Serveis Socials específic (en total 10) que funcionaran fora del seu horari habitual per poder agilitzar el màxim la tramitació d’aquest ajut i on s’hauran de dirigir les famílies. L’ajut s’atorgarà amb caràcter retroactiu a partir del mes de març.

La prestació es farà efectiva a través de la Targeta Barcelona Solidària, la targeta moneder que va posar en marxa l’Ajuntament de Barcelona el mes de novembre del 2013, a través de la qual es fan efectius els ajuts econòmics en matèria d’alimentació que dóna l’Institut Municipal de Serveis Socials. Aquesta targeta es pot fer servir en tots els establiments que disposen de CNAE alimentació, i molts d’aquests establiments també tenen oferta de productes d’higiene i material escolar. Aquestes targetes són prescrites per part del professionals de serveis socials un cop feta la valoració de l’usuari. La targeta s’activa en menys de tres dies i l’usuari no ha de tornar al CSS a recollir l’ajut.

Aquest nou fons que es desenvolupa a partir de l’acord amb el grup municipal del PSC per a l’aprovació dels pressupostos de l’Ajuntament, també respon a la voluntat del Govern Municipal de garantir les necessitats bàsiques de tothom que ho requereixi. Un exemple d’aquet compromís és l’augment del 108% dels ajuts econòmics d’inclusió que atorga l’Institut Municipal de Serveis Socials, passant dels 2.750.836,8 euros l’any 2011 als 5.731.300,33 euros de l’any 2014, o als gairebé 19 milions d’euros que s’han destinat a polítiques a garantir l’alimentació.

L’Ajuntament continuarà treballant amb l’objectiu de garantir la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona a través de l’augment de la inversió social, la creació de noves polítiques d’inclusió, i la col•laboració amb les entitats del tercer sector de la ciutat.





Paraules clau

atenció a les persones/ infància/