El projecte municipal per afavorir la inclusió de població nouvinguda guanya els premis Diversity Advantage Challenge atorgats pel Consell d’Europa : Servei de Premsa

El projecte municipal per afavorir la inclusió de població nouvinguda guanya els premis Diversity Advantage Challenge atorgats pel Consell d’Europa

29/03/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El projecte Xeix d’inclusió de col·lectius de persones d’origen divers ha guanyat els premis Diversity Advantage Challenge que atorga el Consell d’Europa. Aquest és un guardó que reconeix les iniciatives innovadores que promouen la convivència i la diversitat cultural, repercutint positivament en empreses, organitzacions i comunitats. El valor econòmic del guardó és de 10.000 euros.

El guardó es va lliurar el passat 24 de març a Estrasburg i el van recollir el conseller del districte de l’Eixample, Joan Rodríguez Portell, i el president de l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc (ACEFP), Joan Ferrer. El Xeix és una iniciativa impulsada pel districte de l’Eixample que es desenvolupa amb l’estreta col·laboració de l’ACEFP, que està dinamitzant comercialment aquest barri.

Els altres finalistes del premi eren: “Ordinary Heroes” de Bòsnia i Hercegovina; “la diversité à l’oeuvre: des habitants charpentiers d’une nouvelle dynamique dans le quartier” de França; “NDM – per a una major diversitat als mitjans de comunicació” d’Alemanya; i “Festival O Bairro io Mundo” de Portugal. En total, s’havien presentat 63 projectes.

El jurat del premi ha valorat els projectes segons la seva innovació social, el seu impacte potencial i la seva sostenibilitat i viabilitat de transferència. Així, un 50% de la puntuació depenia de com d’innovador és el projecte; un 30% de l’impacte que aquest pot tenir en la societat; i un 20% de la sostenibilitat del mateix i la possibilitat de ser portat a d’altres llocs.

El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha explicat que “és un orgull veure com a nivell europeu es reconeix la feina feta des del districte de l’Eixample en matèria d’integració” i ha afegit que “això ens anima a continuar treballant en aquesta línia i a començar a preparar l’expansió d’aquesta iniciativa a d’altres barris”.

El projecte Xeix es va posar en marxa el mes d’octubre de l’any 2012 amb l’objectiu d’incorporar progressivament la comunitat xinesa en la vida associativa del barri del Fort Pienc, al districte de l’Eixample. En un primer moment, les accions es van dirigir a l’àmbit comercial i, posteriorment, s’han ampliat a l’entorn educatiu. Posteriorment, l’any 2014, el projecte es va ampliar territorialment estenent-se també al barri de Sant Antoni. I es va començar a treballar amb una nova comunitat, com és la pakistanesa i índia.

Per anar desenvolupant les diferents accions d’aquesta iniciativa, es compta amb dues professionals especialistes en mediació i llengua i cultura xinesa, pakistanesa i de la Índia. Aquestes figures faciliten l’apropament als ciutadans d’aquestes dues comunitats.

A dia d’avui, s’ha aconseguit un dels principals objectius del projecte que és la implicació dels comerciants d’aquestes dues comunitats al teixit associatiu de la ciutat. Així, a l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc ja hi ha un total de 16 socis xinesos i 4 pakistanesos-indis. Això suposa un 20% del total d’associats. A més, hi ha 4 més que són col·laboradors habituals.

En total, aquest projecte compta enguany amb un pressupost d’uns 94.000 euros provinents, tant des de la Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat com des del districte de l’Eixample, per tal de poder impulsar totes aquelles mesures i accions previstes per a facilitar la integració dels ciutadans nouvinguts. El projecte Xeix, a més, compta amb l’estreta col·laboració de les associacions comercials del territori, com són en aquest cas, l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc (ACEFP) i el Sant Antoni Comerç (SAC).

En ambdós barris es treballa amb els col·lectius xinès i pakistanès-indi, amb un especial interès en els comerciants; els comerciants autòctons; les entitats dels barris com poden ser AMPA, de lleure, esportives…; entitats xineses i pakistaneses-índies; equipaments públics i els seus usuaris; professionals en matèria d’immigració; entitats i associacions d’àmbit comercial; responsables d’empreses ubicades al barri i a la població en general.

Algunes de les activitats previstes per als dos col·lectius a Fort Pienc i Sant Antoni són:

– Cursos de formació comercial per a població nouvinguda i autòctona.
– Activitats de dinamització comercial.
– Incorporació activa de les comunitats xinesa i pakistanesa-índia al teixit associatiu dels barris.
– Ensenyament del xinès com a activitat extraescolar.
– Introducció d’elements de les cultures xinesa i pakistanesa-índia en les programacions dels equipaments públics
– Increment de l’oferta d’activitats amb participació d’elements d’ambdues cultures.
– Formació per als professionals sobre immigració, antirumors i el trencament dels estereotips i concepció de negocis en aquelles cultures, difusió de l’experiència del Xeix a Fort Pienc a la resta de barris del districte.

En aquest projecte, participen: Districte de l’Eixample, Barcelona Activa, Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, Sant Antoni Comerç, Casa Àsia, Institut Confuci i altres entitats asiàtiques vinculades, Universitat Autònoma de Barcelona i PIMEC. A més, també els centres cívics, biblioteques, escoles i instituts del Fort Pienc i Sant Antoni.

Adjuntem l’enllaç amb el vídeo de presentació del projecte:
https://www.youtube.com/watch?v=ns5Y34Ygxh8

 





Paraules clau

atenció a les persones/ innovació/