L’Ajuntament de Barcelona licita el projecte per a la nova construcció i rehabilitació integral de Vil·la Urània : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona licita el projecte per a la nova construcció i rehabilitació integral de Vil·la Urània

04/04/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha licitat el projecte per a la nova construcció i rehabilitació integral de Vil·la Urània per tal que esdevingui un complex d’equipaments al carrer Saragossa, 29-31 (districte de Sarrià-Sant Gervasi) amb una superfície de 3.242,25 metres quadrats. El pressupost de licitació és de 7.417.385,63 euros (IVA inclòs) i està previst que les obres comencin al juny del 2015 amb un termini previst d’execució de 19 mesos.

Aquesta actuació contempla la rehabilitació integral i adaptació a les normatives actuals de la Vil·la Urània, una petita edificació singular provinent del llegat de l’astrònom català Josep Comas i Solà, i la nova construcció d’un edifici recolzat a la mitgera existent i desenvolupat en alçada que es relacionarà amb la Vil·la Urània.

 

 

El nou edifici d’equipaments comptarà amb planta semisoterrani, planta baixa i sis plantes que se situarà adjacent a la mitgera nord, deixant en planta baixa i primera una separació superior a la reglada respecte a la Vil·la Urània. Els dos edificis estaran connectats de la següent manera:

– La planta baixa de Vil·la Urània, que serà un espai relacional, i l’accés general al nou edifici.
– La planta semisoterrani de Vil·la Urània, que esdevindrà una cambra fosca-espai expositiu sobre la vida i descobriments de l’astrònom Josep Comas i Solà, i la planta semisoterrani del nou edifici on hi haurà una sala polivalent d’ús independent.
– La coberta de Vil·la Urània, com a espai d’activitats a l’aire lliure, directament relacionat amb els espais del casal de gent gran a l’edifici nou.

L’accés principal es planteja des del carrer Saragossa, a peu pla i mitjançant dues rampes per accedir a l’accés general de l’edifici a nivell de planta baixa i/o nivell semisoterrani on hi ha la sala polivalent independent i la cambra fosca. També s’organitzarà un segon accés des de Via Augusta a l’accés de planta baixa, mitjançant unes escales al jardí de Vil·la Urània.

 

Un pol d’equipaments al barri d’El Putxet-El Farró acordat amb els veïns

El Districte de Sarrià-Sant Gervasi i les diferents associacions de veïns i entitats del barri d’El Farró van acordar que en aquests dos edificis es desenvolupés un nou pol d’equipaments. A més, també es va decidir que la finca coneguda com la Vil·la Urània es mantingui tal i com està ara però eliminant la remunta que es va construir als anys 60.

Així, l’edifici de nou construcció acollirà un casal de gent gran i un centre cívic amb espai per a joves, ludoteca i espais polivalents. Pel que fa a la Vil·la Urània tindrà espais de convivència per al centre cívic i espai en memòria de l’astrònom Comas i Solà, que va llegar la finca i la zona dedicada a jardí a l’Ajuntament de Barcelona.

 

Un llegat per a la ciutat de Barcelona

Josep Comas i Solà, nascut a l 1868, va ser el primer director de l’Observatori Fabra. Aquest astrònom va ser el descobridor d’un total d’11 asteroides i 2 cometes, convertint-se en un dels científics catalans més importants de l’àmbit internacional. El 3 de febrer de 1921 va descobrir un petit planeta de 40 kilòmetres de diàmetre, que va batejar amb el nom de la ciutat de Barcelona.

A la seva mort, el desembre de 1937, va deixar en llegat a l’Ajuntament de Barcelona, la casa-torre de la seva propietat al carrer Saragossa 29, amb l’objectiu que es convertís en un observatori popular, per a grups d’escolars o per una institució cultural, amb el desig exprés que es preservés la finca, així com d’altres records del testador, com diplomes, medalles i objectes artístics i científics.

Recollint aquesta voluntat, el districte de Sarrià-Sant Gervasi va voler impulsar aquest equipament, tot ampliant-lo i restaurant-ne l’edifici original. La finca original només constava de mitja planta semi-soterrada i planta baixa, de manera que només es conservaran aquestes plantes, que quedaran incorporades al nou edifici.





Paraules clau

Sarrià-Sant Gervasi/ Vil·la Urània/