Barcelona invertirà 90M el proper mandat a fomentar la innovació, el creixement econòmic i serveis públics intel·ligents : Servei de Premsa

Barcelona invertirà 90M el proper mandat a fomentar la innovació, el creixement econòmic i serveis públics intel·ligents

07/04/2015

Barcelona destinarà un total de 90 milions d’euros en el proper mandat per impulsar la inversió vinculada al creixement econòmic, la innovació i els serveis públics urbans de les ciutats intel·ligents. Es tracta d’una aposta conjunta de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, que han arribat a un acord de col·laboració per afavorir l’ús de les noves tecnologies i la innovació en els sectors econòmics estratègics i emergents de la ciutat, per tal d’enfortir el teixit empresarial i millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

En concret, la Generalitat aportarà 45M -del total de 90M- a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquests recursos s’emmarquen en l’estratègia Europa 2020, per la qual la Unió Europea (UE) vol implantar als Estats i les regions membres una economia intel·ligent, sostenible i integradora. La finalitat és millorar la productivitat i la competitivitat del teixit productiu i generar ocupació de qualitat.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha presentat avui l’acord en roda de premsa, on també hi ha participat el director general de Política i Promoció Econòmica de la Generalitat, Albert Carné. Recasens ha posat en valor “l’aposta molt important que fa la Generalitat per reconèixer Barcelona com el motor econòmic de Catalunya”. “Avui posem en marxa de manera cohesionada un full de ruta comú per promoure la innovació i el creixement a la ciutat i el país”, ha dit, i ha afegit que els fons serviran per afavorir el desenvolupament dels sectors econòmics emergents i d’alt valor afegit que Barcelona considera estratègics.

Els recursos FEDER serviran també, ha subratllat Recasens, per “enfortir les pimes de la ciutat i fer-les més competitives”. “Apliquem el fons per tenir un teixit empresarial més potent i fer que les empreses siguin més generadores d’ocupació”, ha detallat. A més, les inversions que se’n derivin serviran per “posar millors serveis a disposició dels ciutadans a partir de l’ús de les noves tecnologies”. “Per sobre de tot, volem posar les persones al centre de l’economia i aconseguir que les noves tecnologies es tradueixin en una millor qualitat de vida”, ha argumentat.

Aquest acord és una mostra del compromís de cooperació entre l’Ajuntament i la Generalitat per reforçar el paper de Barcelona com a principal motor de creixement del país. La Generalitat enforteix decididament l’aposta per la ciutat, ja que triplica els recursos FEDER Catalunya destinats a Barcelona, passant de 14M pel període 2007-2013 a 45M pel 2014-2020.

I, tot i que es tracta d’un marc de recursos disponibles fins l’any 2023, l’Ajuntament decideix accelerar totes aquestes inversions i executar-les en el proper mandat, entre els anys 2016 i 2019. “Hem demostrat que som una administració àgil, i ara agafem el compromis d’una elecció i execució ràpida dels projectes a executar”, ha explicat Recasens.

 

Quatre programes a desenvolupar

Les actuacions s’agrupen en quatre programes a desenvolupar en el període 2016-2019. Són els següents, amb les corresponents assignacions econòmiques:

Ecosistema emprenedor i innovador pel creixement econòmic: 35M€.
Sota aquest eix s’hi agrupen actuacions de suport a l’economia digital, a promoure la innovació en l’àmbit de la cultura i impulsar les tecnologies d’Internet de les Coses aplicades a la indústria.

Iniciativa de ciutat intel·ligent per al desenvolupament de serveis públics urbans: 35M€.
Projectes d’implantació de les tecnologies d’Internet de les Coses aplicades als serveis urbans, d’innovació en l’àmbit de la mobilitat sostenible i en l’aplicació de tecnologies per a la gestió urbana del turisme.

Compra pública innovadora: 10M€.
Nova edició amb més dotació pressupostària del programa BCN|Open Challenge, la crida internacional impulsada per l’Ajuntament per incorporar solucions innovadores a reptes de ciutat, afavorir el creixement de les empreses i fomentar la innovació a través d’una despesa pública més efectiva que permeti oferir millors serveis públics al ciutadà.

Cooperació internacional: 10M€.
S’impulsaran projectes conjunts amb ciutats d’altres països que desenvolupin solucions innovadores per a la millora dels serveis públics.

Totes les actuacions s’emmarcaran en l’Estratègia Catalunya 2020 (ECAT2020) i l’Estratègia de recerca i innovació per a la l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), que defineix les polítiques d’investigació de Catalunya per al període 2014-2020. Aquestes estratègies identifiquen els àmbits prioritaris d’actuació de les polítiques públiques per assolir els objectius Europa 2020 de creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

En el cas de Barcelona, els projectes coincideixen plenament amb aquests objectius, i també amb el marc estratègic de ciutat. D’aquesta manera, permetran donar suport a la política i les inversions basades en les prioritats ja identificades, així com aprofitar els avantatges competitius i el potencial d’excel·lència dels actius de la capital catalana. A més, es pretén produir un fort estímul addicional d’inversió per part del sector privat, sobretot en l’àmbit de la innovació tecnològica.

Per últim, cal destacar que els recursos procedents del FEDER es destinaran, en la seva major part, a sectors d’activitat d’alt valor afegit i amb una forta capacitat d’arrossegament d’altres inversions, per la qual cosa es preveu que comportin un efecte multiplicador sobre l’economia de la ciutat.Compartiu aquest contingut