Jaume Asens presideix el seminari Barcelona Jurídica sobre Transparència i nova democràcia : Servei de Premsa

Jaume Asens presideix el seminari Barcelona Jurídica sobre Transparència i nova democràcia

17/07/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Avui ha tingut lloc a l’Auditori The Hub el seminari Transparència: la nova democràcia en el que han participat més de 200 juristes de l’Ajuntament de Barcelona. El tercer tinent d’alcalde de l’Àrea de Drets de ciutadania, participació i transparència, Jaume Asens, advocat de formació, ha presidit la taula presidencial junt al gerent de l’àrea, Fernando Pindado Sánchez.

“El títol vol respondre a una nova forma d’entendre la política i el funcionament del sistema democràtic. Cal dir, però, que ni la transparència, ni la democràcia són patrimoni exclusiu d’aquest govern de Barcelona, però li volem donar una empenta important, aplicant amb el màxim rigor les exigències derivades de la regulació existent i obligant-nos a anar més enllà de les exigències normatives. La transparència ens ha d’ajudar a fer més creïbles i fiables les institucions amb la qual cosa guanya la democràcia”, ha explicat Jaume Asens durant la presentació del seminari.

La jornada s’ha dividit en quatre ponències. La primera dedicada a les “Principals novetats en el procediment administratiu i el règim jurídic de les administracions públiques”, a càrrec de Silvia Vèrnia Trillo, lletrada consistorial de la Direcció de Serveis Jurídics Centrals. La segona sessió ha tractat “La publicitat activa en les decisions i actuacions de rellevància jurídica”, a càrrec de Sandra Abad Garcia, també lletrada consistorial de la Direcció de Serveis Jurídics Centrals. La tercera xerrada ha versat sobre “Reptes per les Administracions” amb Gemma Calvet Barot, advocada i Diputada al Parlament. Per últim, Oriol Mir Puigpelat, vicepresident de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública, ha parlat sobre “Els límits i la garantia del dret d’accés a la informació pública segons la nova regulació de la transparència administrativa”.

Per Asens, “aquest és un canvi tectònic, de paradigma i l’Ajuntament de Barcelona ha de ser punta de llança d’un canvi modernitzador que sigui respectuós amb els Drets”. I ha animat als treballadors municipals presents a incorporar aquesta idea “al vostre ADN com a juristes”, indicant-los que “us posarem les eines per fer-ho efectiu, però us demanem que feu èmfasis en la vostra activitat diària”.

El tercer tinent d’alcalde també ha explicat en el marc de la jornada els primers passos que s’han dut a terme en matèria de transparència des de l’Ajuntament de Barcelona a l’aprovar el “Projecte de decret de la comissió de govern de regulació”, a través del qual s’ordenen els documents municipals que incideixen sobre la interpretació i l’aplicació de les normes.





Paraules clau

ciutadania/ Participació/ transparència/