Ciutat Vella ampliarà el dret a tanteig i retracte de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació de Sant Ramon i Robador a totes les finques de l’àmbit : Servei de Premsa

Ciutat Vella ampliarà el dret a tanteig i retracte de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació de Sant Ramon i Robador a totes les finques de l’àmbit

02/12/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

NOTA. La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, atendrà els mitjans de comunicació a les 11.00 hores al vestíbul de la sala Lluis Companys

 

El districte de Ciutat Vella ampliarà el dret a tanteig i retracte de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació de Sant Ramon i Robador a totes les finques d’aquest àmbit conformat pels carrers d’en Robador, Sant Ramon i Espalter. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona es reserva el dret prioritari a adquirir qualsevol immoble que es posi a la venda en aquesta zona. Aquesta iniciativa es presentarà com a mesura de govern en el proper Consell Plenari del districte de Ciutat Vella i la previsió és poder aprovar-la inicialment per comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona el proper mes de gener.

Aquesta actuació dóna continuïtat a la iniciativa endegada l’any 2011 quan es va decretar que 7 finques d’aquesta zona quedaven subjectes a aquest dret. D’aquestes, el consistori ja n’ha adquirit 3 per a la seva directa rehabilitació. En total, aquests tres edificis generen 27 nous habitatges públics. Les finques són: Sant Ramon, 6, Sant Ramon, 1, i Robador, 25. A més, es van adquirir en aquesta mateixa zona altres 3 finques senceres, tot i no estar subjectes al dret de tanteig i retracte.

La situació actual d’aquestes 6 finques municipals que es destinaran a habitatge públic és la següent:
– En 2 d’elles ja s’han finalitzat les obres i properament es farà el lliurament de les claus als adjudicataris. Aquestes són les de Sant Ramon, 6; i Robador, 35-37.
– La finca de Sant Ramon, 1, està en obres i es preveu la seva finalització a finals de 2016.
– La de Robador, 43, està pendent d’inici de les obres un cop s’ha finalitzat la redacció del projecte de rehabilitació.
– En 2 finques més s’han iniciat els treballs de redacció dels projectes. Aquestes són les de Robador, 25, i Robador, 27.

Amb aquesta ampliació seran 47 finques més les que es veuran subjectes al dret de tanteig i retracte per part del consistori. L’àmbit de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació està format per un total de 62 finques. D’aquestes, l’Ajuntament de Barcelona ja és propietari d’11 edificis, que suposen un total de 125 habitatges, i que són: els números 3, 17, 25, 27, 35-37 i 43 de Robador; i les finques 1, 6, 11, 11b i 21 de Sant Ramon.

A més, s’ha iniciat el procés d’expropiació de la finca de Robador, 33. Cal tenir en compte que l’Ajuntament també és propietari d’un habitatge a Robador, 14; 5 habitatges del número 21 de Robador; 1 habitatge de Sant Ramon, 27; i 4 habitatges a Espalter, 10.

 

El principal objectiu d’aquesta iniciativa és el d’incrementar el nombre de finques subjectes al dret de tanteig i retracte per tal d’evitar moviments especulatius que vagin en perjudici del dret fonamental a un habitatge digne i adequat. D’aquesta manera, també s’evita que aquests moviments puguin cercar altres usos diferents a l’habitatge permanent i habitual en aquest àmbit que perpetuïn problemes de convivència. Finalment, també es busca garantir el destí de les finques a polítiques socials d’habitatge tot incrementant el parc d’habitatge públic de la ciutat.

Un cop s’hagi materialitzat aquesta ampliació, les finques que estiguin subjectes a aquest dret estaran obligades a comunicar a l’Ajuntament qualsevol oferta de compra-venda que es produeixi per tal que l’Ajuntament pugui igualar dita oferta i adquirir la finca (tanteig). En el cas que la compra-venda s’hagi produït sense el coneixement de l’Ajuntament, aquest podrà retrotraure-la i adquirir la finca pel preu escripturat (retracte).

En el cas que l’Ajuntament no estigui en disposició d’adquirir la finca, també permet que l’administració pública tingui coneixement de les compra-vendes que es realitzen, de manera que es facilita fer un seguiment de l’immoble.

A més, amb aquesta actuació municipal es vol donar resposta a la situació de degradació en la que es troba actualment el parc d’habitatge en aquesta zona. Tot i que en aquest àmbit s’han impulsat diverses mesures per fomentar la rehabilitació, en alguns casos s’han detectat conflictes de caire més social que van associats a l’estat deficient de les finques i que corrobora les dificultats per a aconseguir la rehabilitació i el gaudi del dret fonamental a l’habitatge.

Per aquest motiu, es considera prioritària una intervenció més intensa per part de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta zona, ja que la rehabilitació d’algunes de les finques no sembla possible si l’Ajuntament no participa de manera més activa. Com, per exemple, entrant en les comunitats de propietaris com un propietari més i com a agent dinamitzador de la convivència i els bons usos de la finca.

 

La importància del Pla Dintres en aquest entorn

L’any 2012, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el Pla Dintres que es tracta d’un procediment per exigir als propietaris que mantinguin les finques en bon estat de conservació, tal i com preveu la Llei pel Dret a l’Habitatge. Cal tenir en compte que molts edificis de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació de Sant Ramon i Robador són anteriors a l’any 1901 i que, aproximadament, un 20% d’aquestes finques presenten situacions deficients o molt deficients que precisen d’actuacions de rehabilitació.

En el cas d’aquest entorn, i gràcies al Pla Dintres, són 16 les finques en les que ja s’han fet les actuacions de conservació necessàries per garantir un correcte estat dels habitatges o estan en el procés de fer-les. Aquestes 16 inclouen les 6 finques que l’Ajuntament de Barcelona ja ha adquirit i també una de les finques que està en procés d’expropiació, Robador, 33.

L’estat de les actuacions en aquestes 16 finques són:

 





Paraules clau

Ciutat Vella/