Colau insta els Estats a incorporar les ciutats en les decisions sobre el canvi climàtic : Servei de Premsa

Colau insta els Estats a incorporar les ciutats en les decisions sobre el canvi climàtic

04/12/2015

Barcelona juga avui i demà un paper actiu en la trobada mundial de ciutats contra el canvi climàtic. La capital catalana té la seu de les dues principals organitzacions internacionals de ciutats: CGLU, la xarxa de Ciutats i Governs Locals i Regionals, i Metropolis, que agrupa les ciutats i àrees metropolitanes de més d’1 milió d’habitants i on Barcelona ostenta la copresidència primera. Amb aquesta doble representació institucional, Colau ha començat el dia amb una reunió bilateral amb l’alcalde de Montreal, Denis Coderre, que ara assumirà la presidència de Metropolis i amb el qual han parlat sobre la necessitat de donar un nou impuls a la xarxa de ciutats a través d’una nova aliança a favor dels drets ciutadans i contra les desigualtats, la discriminació i l’exclusió. “A Barcelona hem rebut un mandat de canvi per posar en el centre de la nostra agenda la lluita contra la desigualtat, amb una aposta decidida per la regeneració democràtica, on els ciutadans i les ciutadanes no siguin considerats com a clients, sinó com a subjectes actius d’unes ciutats més justes i solidàries”, ha manifestat Colau davant el Consell Mundial de ciutats, on ha proposat la creació d’una àrea específica d’inclusió i cohesió social.

 

 

L’alcaldessa de Barcelona ha lamentat que els Estats són cada dia més lents en donar resposta a qüestions urgents com el canvi climàtic, la pau o l’acollida de refugiats, i ha advertit que les ciutats “no deixarem d’actuar”. “Nosaltres no podem esperar. Els Estats han de reconèixer les ciutats en la seva presa de decisions”, ha dit l’alcaldessa, que ha reclamat compromisos clars i concrets dels principals països emissors de CO2. Colau ha sigut especialment crítica amb l’Estat espanyol, “que penalitza l’ús de les energies renovables”, i ha expressat el ple compromís de la capital catalana per avançar en aquesta direcció i per fer una aposta decidida pel transport públic i la reducció d’emissions. L’alcaldessa presentarà aquesta tarda el “Compromís de Barcelona pel Clima”, acordat amb la participació de més de 800 entitats, fet que li dóna una gran força i mostra una autèntica aposta de ciutat.

 

Les ciutats, fonamentals per la crisi humanitària

El Consell Mundial de CGLU ha debatut i aprovat 3 mocions, una de les quals ha estat presentada per l’alcaldessa de Barcelona: “La solidaritat i la preparació dels governs locals i regionals, fonamentals per fer front a les crisis humanitàries”. L’acord subscrit pel Consell Mundial de Ciutats recorda que els governs locals estan a l’avantguarda de la resposta a qualsevol mena de crisis, tant natural com d’orígen humà, “i tenim l’obligació d’actuar. La moció insta a totes les ciutats a portar a terme accions de conscienciació per fomentar la solidaritat, i fa una crida als governs dels Estats perquè incloguin les ciutats en les seves deliberacions i les dotin del finançament adequat per afrontar les crisis, especialment en relació amb els desplaçats o el refugiats.

Ada Colau ha aprofitat la seva intervenció davant el Consell Mundial de Ciutats per posar de relleu “el fracàs dels estats per resoldre els problemes derivats de la crisi dels refugiats”. “Mentre els Estats es tanquen, les ciutats hem de donar un pas endavant i diu prou. Els Estats són incapaços de fer la seva feina, transferir els recursos, garantir el dret d’asil i una ruta segura a les poblacions en trànsit”, ha lamentat Colau, que ha proposat la creació d’una taula de treball per coordinar i intercanviar coneixement entre ciutats receptores a través de CGLU.

 

 

Les altres dues mocions aprovades han estat presentades per l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i per l’alcalde de Dakar, Khalifa Sall. Hidalgo ha presentat la moció “Democràcia sòlida i governança local ferma: la base d’una agenda Habitat III efectiva”, on es demana que la nova agenda dels governs nacionals respectin els principis de subsidiarietat, i que els governs locals estiguin presents i reconeguts en les estructures de governança mundial. Per la seva banda, l’alcalde de Dakar ha defensat la moció “La dimensió local de l’agenda 2030”, on es planteja la necessitat d’establir mecanismes a través de Nacions Unides per tal que els governs locals puguin influir en la implementació de l’agenda 2030, aprovada el setembre passat. Les tres mocions presentades per Colau, Hidalgo i Sall han estat aprovades pel Consell Mundial de CGLU.

 

Una agenda internacional intensa

L’alcaldessa de Barcelona assisteix a la Cimera sobre el Clima organitzada per CGLU, la xarxa de ciutats C40 i CEMR, en representació de les organitzacions europees de governs locals i regionals. Colau està acompanyada pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la Comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, que al llarg del matí han participat en diverses taules centrades en l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, en la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes locals i globals.

 

Suport de Barcelona al Fòrum Mundial per la Pau de Madrid

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, han anunciat aquest matí la iniciativa d’organitzar un fòrum mundial de ciutats contra la violència i per l’educació per a la pau, que se celebrarà a la capital espanyola. Ada Colau ha expressat el ple suport de Barcelona a la proposta.Compartiu aquest contingut