Nou Barris posa en marxa una bateria de mesures per garantir l’atenció social i educativa dels infants en risc d’exclusió : Servei de Premsa

Nou Barris posa en marxa una bateria de mesures per garantir l’atenció social i educativa dels infants en risc d’exclusió

05/12/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Districte de Nou Barris posarà en marxa el 2016 una bateria d’actuacions per tal de garantir l’atenció social i educativa a les famílies i els infants en situació de risc. L’equip de Govern s’ha marcat com a prioritat blindar les polítiques socials de protecció de la infància i revertir els efectes que ha tingut la crisi en les famílies i, en especial, en els menors. Per això, en el plenari d’ahir dimecres es va presentar la Mesura de govern ‘Infància en risc a Nou Barris’, que recull un paquet de mesures que es desplegarà l’any vinent.

En essència, les iniciatives busquen protegir i garantir els drets dels infants a tenir un nivell de vida adequat que els permeti desenvolupar-se plenament com a persones. Més enllà d’intentar només pal·liar situacions desfavorables, es pretén influir en el conjunt de les polítiques socials municipals dirigides a millorar el benestar social de les famílies i dels infants del districte.

En aquest sentit, s’actuarà a tres nivells. D’una banda, es mantindran i milloraran els ajuts socioeconòmics a les famílies en situacions de vulnerabilitat social. També es reforçaran les capacitats de les famílies per afrontar amb més garanties la seva situació laboral i social, i es proposaran programes per millorar els factors d’educabilitat i garantir un progrés educatiu adequat dels infants.

Les iniciatives es desplegaran a partir de quatre àmbits diferenciats –escolar, familiar, lleure i social– per tal d’assolir els següents objectius:

• Assegurar el dret a l’alimentació bàsica
• Assegurar el servei de menjador, llibres, sortides i activitats escolars a tots els infants
• Garantir l’atenció social i educativa a les famílies i els infants en situació de risc
• Garantir l’escolarització equilibrada de proximitat
• Garantir l’escola inclusiva en tots els cicles educatius
• Reforçar els programes contra l’absentisme, l’abandonament i el fracàs escolar
• Promoure la igualtat d’oportunitats educatives més enllà de l’escola
• Incentivar la creativitat, l’autonomia, la coeducació i la participació de tots els infants a l’escola i a la comunitat

 

Àmbit escolar

D’una banda, es destinaran 150.178€ a un programa d’ajuts a la compra de llibres, material didàctic i informàtic per a 33 centres educatius públics de Nou Barris. Aquesta mesura facilitarà el préstec de llibres a l’alumnat que ho requereixi i serà un suport pels centres que fan reutilització de llibres. A més, també es podrà destinar els ajuts a la compra de material informàtic, especialment aquells centres que ja no utilitzen llibres de text. Aquesta mesura recull la proposta d’una proposició del grup municipal del PSC presentada al consell plenari d’octubre, que ser aprovada per unanimitat.

També s’inclou un programa pilot d’esmorzars suficients, saludables i equilibrats que contribuirà a reduir la inseguretat alimentària de l’alumnat de secundària obligatòria. S’oferiran tres menús diferents –genèric, ovolactovegetarià i celíac– a 1.274 alumnes d’ESO de 6 instituts del districte per tal de pal·liar les necessitats de l’alumnat més vulnerables, i molt especialment, per millorar els problemes de malnutrició i els hàbits alimentaris incorrectes dels adolescents. S’implementarà de gener a juny i suposarà una aportació de 343.980€.

 

Àmbit familiar

Es posarà en pràctica un nou programa de parentalitat positiva dotat amb 16.000€. Té com a finalitat ajudar a proporcionar condicions més adequades per a l’educació dels fills, i es treballarà en format tallers i xerrades en grups petits de pares i mares que es desenvoluparan en 4 centres escolars de primària. S’abordaran temes com les emocions, els conflictes amb els infants, els conflictes de parella, les expectatives i l’assertivitat.

 

Àmbit social

Pel que fa a l’àmbit social, es donarà continuïtat a la Targeta Infància, que complementa els ajuts econòmics de tipus social per a famílies amb infants amb una aportació periòdica. La finalitat d’aquest fons és pal·liar la situació de vulnerabilitat dels infants i adolescents de famílies amb necessitat bàsica en matèria d’alimentació, higiene i material escolar. L’import es farà efectiu a través de la Targeta Barcelona Solidària, i a través de convocatòria pública. I suposarà consolidar l’aportació de 100 euros mensuals per a cada infant menor de 16 anys escolaritzat, fins a un màxim de 1.200€ a l’any.

A més, es treballarà per afavorir l’estabilitat laboral i econòmica de les famílies en el marc del Pla d’economia local de Nou Barris i les propostes de formació i ocupació de Barcelona Activa, on es prioritzarà l’atenció als aturats amb càrrega familiar. El proper 2016, es preveu atendre 330 usuaris.

 

Àmbit de lleure

Pel que fa a les activitats relacionades amb el lleure dels infants, es recullen les següents propostes:

• Suport a iniciatives de lleure infantil: dins la convocatòria anual de l’any 2016 que ofereix el districte per a entitats, es destinarà un pressupost específic a aquelles propostes que treballin sobre infància en risc social. La partida especial serà de 10.000€.

• Nou conveni amb l’Esplai Druida pel seu projecte d’esplai diari. Se signarà des de l’Àrea de Drets socials – Departament d’Infància, i dedicarà 7.500€ a consolidar les iniciatives lúdiques i de reforç escolar que realitza l’entitat a l’escola Mercè Rodoreda, al barri de la Prosperitat, i que congreguen 50 infants d’entre 3 i 12 anys.

• Inclusió de forma reglada a la xarxa de casals infantils i ludoteques del districte de l’equipament de Trinitat Nova per tal de consolidar l’oferta d’iniciatives de lleure.

• Posada en marxa del Centre Infantil Tronada. Aquest nou equipament servirà per a desenvolupar activitats per infants i joves al barri de Can Peguera. De dimarts a divendres, treballarà amb infants d’edats compreses entre 4 i 12 anys d’edat, i, a més, els caps de setmana s’hi ubicaran els projectes d’esplai i de joves.

• Mantenir el suport al procés d’homologació d’un nou centre obert a Ciutat Meridiana. Es concedirà una subvenció extraordinària de 15.000€ per tal que l’associació juvenil Ubuntu pugui homologar davant la Generalitat l’esplai diari especialitzat en infants en risc que duu a terme a l’escola Mestre Morera de Ciutat Meridiana des de fa dos anys. Hi treballa un equip de 5 monitors amb uns 40 infants d’entre 3 i 12 anys.

• Programació d’activitats de lleure per a infants durant les vacances escolars de Nadal i estiu. Es destinarà 60.000€ a activitats complementàries que es prioritzaran a la Zona Nord, Trinitat Nova, Roquetes i Turó de la Peira – Can Peguera.

• Suport a les Associacions de Mares i Pares. En el marc del Pla d’educació de Nou Barris i en col·laboració amb el Consorci d’Educació, s’ajudarà a consolidar les AMPAs, reforçar la seva funció dins de la comunitat educativa dels centres escolars i promocionar programes d’activitats extraescolars. Des del mes de gener es treballarà la programació de lleure a 5 escoles de Nou Barris, i s’hi destinarà 21.000€.





Paraules clau

infants/ Nou Barris/ risc exclusió/