El districte de Ciutat Vella amplia els mecanismes de participació dels veïns i veïnes : Servei de Premsa

El districte de Ciutat Vella amplia els mecanismes de participació dels veïns i veïnes

11/12/2015



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El foment de la participació al districte de Ciutat Vella és una de les principals prioritats de l’equip de govern al districte. Així, es considera que la implicació i la participació ciutadana en l’elaboració de polítiques públiques és una eina de millora de la democràcia per la qual l’Ajuntament de Barcelona aposta decididament. Per aquest motiu, s’ha presentat en el consell plenari del districte de Ciutat Vella la mesura de govern “La participació, eix vehicular d’impuls i construcció de les polítiques del districte”.

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha destacat que “tenim la convicció que les polítiques públiques coproduïdes amb la ciutadania aporten una major qualitat democràtica i permeten tenir propostes de consens que recullen millor la diversitat de la ciutat” i ha afegit que “la participació és el motor del canvi democràtic i el major repte és que hi hagi representació de la pluralitat del districte”. Finalment, Pin ha afirmat que “la participació no és delegar el que ha de fer el govern sinó que és coresponsabilitzar a la ciutadania”.

El principal objectiu d’aquesta mesura és fer de la participació un instrument de millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Ciutat Vella i de millora de la qualitat democràtica de la institució. A més, es busca:

Aquesta mesura esdevindrà el full de ruta a seguir per a fomentar la participació en quatre àmbits concrets que són:

Obres ja definides o iniciades: aquelles en les que els projectes d’obra estan tancats i les obres ja estan licitades o en procés de licitació. Com, per exemple, les del carrer Tapineria o les de la plaça Folch i Torres.

Microurbanitzacions: intervencions urbanes de petita dimensió però que tenen una afectació de forma molt clara en el dia a dia dels veïns i veïnes. Un exemple d’aquesta seria el procés participatiu que es va dur a terme al carrer de la Cera.

Obres d’urbanització de major dimensió: obres més complexes a les que caldrà acotar els àmbits on fer la participació i fer un procés de participació més a fons i complex. Serien les corresponents a la urbanització de tot un carrer o l’arranjament d’una plaça.

Plans de millora o de transformació urbana: plans de millora urbana, modificacions de planejaments vigents, plans especials urbanístics de desenvolupament o plans urbanístics autònoms. És molt rellevant en aquests casos explicar els objectius de l’actuació i quin instrument urbanístic s’empra i per què.

Terrasses: en relació a les distribucions prèvies i les ordenacions singulars. A més de fer reunions conjuntes amb els comerciants i les entitats veïnals del territori, al districte de Ciutat Vella i en els casos de les terrasses més conflictives, també es convidarà als veïns i veïnes particulars de l’entorn més immediat.

Aquests quatre eixos no vol dir que només es faci participació sobre aquests temes sinó que, en aquests casos, hi haurà un procediment establert per desenvolupar els processos. La voluntat del govern del districte és destinar tots els recursos econòmics i humans necessaris per articular la participació ciutadana.

 

Casos concrets: el carrer de la Cera, el solar de Sots-Tinent Navarro i el carrer Comerç

En el camp de l’espai urbà, el districte de Ciutat Vella ja ha iniciat tres experiències concretes de participació: la prova pilot del carrer de la Cera, el procés participatiu del solar de Sots-Tinent Navarro i el del tram final del carrer Comerç. Aquests dos casos estan en moments molt diferents però són exemples a seguir en matèria de participació.

En el cas del carrer de la Cera, aquesta és una prova pilot que es va dur a terme entre els dies 11 i 15 de novembre. En aquest carrer, en l’àmbit de la plaça del Padró, es farà una actuació de microurbanisme perquè s’han de reubicar uns contenidors i això permetrà dotar aquest espai d’elements de mobiliari urbà funcionals i que ajudin a embellir l’entorn més immediat. En aquesta decisió s’ha implicat a veïns, comerciants i vianants que feien ús d’aquest entorn.

El procés es va fer in situ durant aquests cinc dies mitjançant dues accions: porta a porta amb veïns i veïnes de finques i comerços; i acció al carrer on hi havia uns plafons ensenyant les tres propostes. En total, van votar 469 persones i l’opció guanyadora va ser la instal·lació de jardineres amb seients de xapa plegada. Actualment, els serveis tècnics estan treballant en la redacció del projecte que s’executarà durant aquest any 2015.

L’altre exemple és el del solar de Sots-Tinent Navarro, on aquesta setmana s’ha iniciat el procés participatiu per a definir la futura urbanització de l’espai. Aquest és un solar que està pendent d’urbanitzar per destinar-lo a espai públic i en el que durant quatre anys s’han estat fent excavacions arqueològiques, dins del Pla Bàrcino, per tal de posar en valor la muralla romana que hi ha en aquest entorn.

Aquesta procés ha de permetre tant als veïns de l’entorn com als membres de la comunitat educativa de l’escola Baixeras participar en la definició de la futura urbanització de l’espai. Aquest es farà de manera paral·lela a les tasques de redacció del projecte de remodelació.

Finalment, també s’ha iniciat aquesta setmana el procés per a la millora de la urbanització del carrer Comerç, en el tram entre el carrer de la Ribera i el carrer Marquès de l’Argentera, per tal de potenciar-ne l’ús ciutadà.

S’ha elaborat un avantprojecte amb 3 opcions diferenciades. En tots els casos es preveu una pacificació del transit, una substitució i ampliació de l’arbrat i la millora del mobiliari urbà. Les opcions plantegen diferents graus de permeabilitat del terra, de distribució de vegetació o de tipus i disposició de mobiliari.

Per tal de conèixer la opinió dels veïns que viuen a l’entorn immediat, s’ha dissenyat una micro-consulta en base a aquestes opcions. Aquesta es farà “porta-a porta” amb els veïns afectats directament per l’àmbit (carrer Comerç entre De la Riba i Marquès d’Argentera) i també a peu de carrer amb els veïns o vianants que puguin passar pel carrer els dies 12, 13 i 14 de desembre.





Paraules clau

Ciutat Vella/ Participació/