Nou Barris dóna tràmit al canvi de nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República : Servei de Premsa

Nou Barris dóna tràmit al canvi de nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República

15/02/2016

El canvi de nom de la plaça de Llucmajor de Nou Barris per plaça de la República ja està en marxa. El consistori ha iniciat els tràmits per fer efectiva la nova denominació i donar resposta així a una reivindicació històrica de les entitats memorialistes i els col·lectius veïnals agrupats en la Taula Unitària de Nou Barris per la República. Aquest mateix dilluns, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, han presentat als membres de la Taula la proposta de nova nomenclatura.

En declaracions als mitjans, Pisarello ha ressaltat que el canvi de nom de la plaça és un “homenatge als valors republicans, a les idees d’igualtat, llibertat i fraternitat” i a les virtuts i ideals necessaris en la “construcció col·lectiva del que ha de ser el bé comú en una societat”. “No és una simple anècdota, sinó un acte de justícia i dignificació” a la ciutat, ha remarcat.

Al seu torn, Janet Sanz ha dit que “era un greuge històric que no hi hagués cap espai dedicat a homenatjar els valors republicans”, i ha afegit que té tot el sentit que s’ubiqui a Nou Barris. “Agraïm a totes les entitats i les persones que han lluitat i reivindicat aquest canvi”, ha dit Sanz, i ha celebrat que se satisfaci una “demanda veïnal i associativa de bona part de les entitats del districte vinculades a la recuperació de la memòria històrica”.

El canvi de nomenclatura és una de les actuacions que el Govern municipal està duent a terme per posar en valor el passat democràtic de Barcelona i contribuir a construir la imatge del passat de la mà de la ciutadania i les entitats que han lluitat per reivindicar la memòria de la ciutat.

El procediment pel canvi de nom va començar dimecres passat. La Ponència del Nomenclàtor va informar favorablement per unanimitat del canvi, després d’avaluar les implicacions i els costos que comporta. La decisió adoptada preveu canviar la denominació de plaça de Llucmajor per plaça de la República, i, a més, els jardins de la Segona República passaran a anomenar-se de Llucmajor.

Aquest doble canvi de nomenclatura permet minimitzar els costos. Així doncs, caldrà només substituir les plaques del Nomenclàtor i alguns dels rètols de senyalització viària, així com la informació present a les parades de la xarxa d’autobús. El fet que gairebé no hi hagi veïns ni activitats empadronats o situats en aquesta adreça ha permès reduir el pressupost estimat al voltant dels 3.000 euros.

Propers passos i jornada d’inauguració

Després del vistiplau de la Ponència de Nomenclàtor, el canvi de nom se sotmetrà a votació i debat en el proper Consell Plenari del Districte de Nou Barris, el 2 de març. Seguidament, s’elaborarà un expedient d’aprovació que s’elevarà a la signatura del president de la Ponència i de l’alcaldessa per tal que la plaça de Llucmajor passi a ser definitivament de la República.

El Govern municipal preveu inaugurar la nova plaça amb una jornada ciutadana el proper 14 d’abril, el dia de la celebració del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola. Coincidint amb el canvi de denominació, des del comissionat de Programes de Memòria es pretén posar en valor l’estàtua dedicada a la República i el medalló dedicat a Pi i Margall, inaugurat durant la II República i eliminats pel franquisme.

 

Una vella reivindicació del territori

El canvi de nom és una petició històrica de la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que aglutina la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Nou Barris, l’Associació de Nou Barris per la República i alguns partits polítics –ICV-EUIA, PSC i ERC–.

Fa anys que la Taula demana el canvi de nom i du a terme accions per reclamar-lo, com ara una recollida de signatures l’any 2011. A més, cada any organitza els actes commemoratius de la II República del 14 d’abril, que inclouen una manifestació des de la plaça Virrei Amat fins a la plaça Llucmajor, on es fa una ofrena floral i es penja una bandera republicana.Compartiu aquest contingut