Decidim.barcelona arriba als 10.000 usuaris registrats : Servei de Premsa

Decidim.barcelona arriba als 10.000 usuaris registrats

05/03/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La plataforma digital decidim.barcelona ha arribat als 10.000 usuaris registrats. Aquest web vehicula el procés participatiu del PAM i els PADs i recull les propostes del govern municipal i les aportacions de la ciutadania i les seves prioritzacions, tant les que es fan des de la mateixa eina digital com les que es fan en les cites presencials.

A més, des que el web es va posar en marxa el passat 1 de febrer, ha rebut un total de 80.000 visites i el total de propostes ja és de 3.800. Aquestes diferents propostes, ja siguin provinents del govern municipal o fruit del procés de participació, compten en total amb 60.000 suports. Pel que fa als comentaris, en poc més d’un mes els usuaris han fet 3.500 comentaris que compten amb 4.000 vots. Pel que fa a les cites presencials, ja s’han dut a terme un total de 118 de les més de 300 previstes.

 

Un procés participatiu que finalitzarà a principis d’abril

L’1 de febrer es va posar en marxa el procés participatiu per tal d’enriquir les propostes que el govern municipal ha fet del Programa d’Actuació Municipal (PAM) i dels Programes d’Actuació dels Districtes (PADs). D’aquesta manera, es busca facilitar que tothom que ho desitgi pugui fer comentaris i propostes sobre els fulls de ruta pels propers quatre anys. El procés finalitzarà a principis d’abril.

Aquest procés està dissenyat per combinar la participació presencial i digital, de manera que aquests dos nivells no estiguin dissociats. La ciutadania pot participar a través de les més de 300 cites presencials organitzades per l’Ajuntament o per les organitzacions socials i també mitjançant la plataforma digital decidim.barcelona, que ha d’esdevenir l’eina promoguda pel govern municipal per acollir altres processos d’implicació i corresponsabilització ciutadana a desenvolupar en el futur.

En el cas de la plataforma decidim.barcelona, aquesta recull tant les propostes aportades per la ciutadania i les entitats digitalment com les sorgides de les cites presencials, indicant el seu origen. D’aquesta manera, la participació digital i la presencial s’enriqueixen mútuament ampliant els públics als que arribar, i mantenint el diàleg entre els dos nivells. També permet la traçabilitat de les propostes, és a dir, que es pugui conèixer en tot moment si una proposta està sent debatuda o ha rebut suports; i, més endavant, si ha estat acceptada o no i els motius.

Els participants poden accedir i navegar per decidim.barcelona lliurement i de forma anònima. Només han de registrar-se quan vulguin fer alguna proposta, donar suport o comentar aportacions d’altres usuaris, o participar en un debat. Per tal de registrar-se han d’introduir: nom d’usuari, correu electrònic i contrasenya. Per fer aportacions, l’únic requisit és tenir 16 anys o més. Per poder donar suport a les propostes, l’usuari també ha d’estar empadronat a Barcelona.

Les accions que els usuaris poden dur a terme:

– Navegar per les propostes, tant les del document base de l’equip de govern com les ciutadanes i donar suport a aquelles que més els hi agradin.
– Debatre les propostes i proporcionar tant arguments a favor com en contra.
– Fer noves propostes.
– Compartir propostes a les xarxes socials i animar a la gent a donar suport a les mateixes.
– Consultar el mapa i el calendari de les cites presencials.
– Seguir les propostes que el mateix usuari hagi fet o que siguin del seu interès per veure la seva evolució durant el procés.

Decidim.barcelona permet articular, visibilitzar i donar a conèixer tot el recorregut que segueixen les propostes i facilitar la seva amplificació. Per tal que les propostes siguin considerades pel govern municipal, han de tenir un mínim suport per tal de la ciutadania. Un cop finalitzat el procés de discussió i suport de propostes, aquestes s’ordenaran seleccionant les més votades de cada eix i línia estratègica, tot excloent les proposades pel mateix Ajuntament.

Finalment, una de les principals característiques d’aquesta eina digital és que està desenvolupada en software lliure i basada en el codi de decideMadrid. La pròpia elaboració de l’eina i les millores que se’n puguin fer en el futur ja responen a un procés col·laboratiu. L’ampliació i millora de la plataforma ha estat desenvolupada per professionals de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). A més, amb aquesta plataforma, s’empra per primera vegada el domini .barcelona.





Paraules clau

PAD/ PAM/ Participació/