El projecte de Colònia Castells continua amb un canvi de fase acordat i consensuat amb veïns i veïnes afectades : Servei de Premsa

El projecte de Colònia Castells continua amb un canvi de fase acordat i consensuat amb veïns i veïnes afectades

13/04/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

La transformació urbanística de Colònia Castells continuarà amb un canvi en l’ordre de les fases que hi havia previstes anteriorment. Aquest és el resultat del procés de diagnosi i revisió del projecte impulsat pel Districte de les Corts, per l’àrea d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat, i per la Regidoria d’Habitatge. Procés que ha culminat amb un debat veïnal sobre la continuïtat del projecte, i amb una votació en la qual les veïnes i els veïns de la zona han decidit, per majoria absoluta, que el desenvolupament del pla de Colònia Castells continuï amb aquest canvi de fases.

En concret, en la següent fase, anomenada “1a Fase Nova”, es procedirà a l’expropiació i a la reubicació de les famílies de les finques següents:

En total, aquesta nova fase afectarà 27 famílies que actualment estan censades en aquests edificis.

En una fase posterior, que ara passa a anomenar-se “2a Fase Nova”, s’abordarà el procés amb les finques següents:

En aquesta “2a Fase Nova” hi ha 88 famílies censades.
22
22

 

Per tirar endavant el projecte de Colònia Castells amb aquestes noves etapes, i tal i com s’ha decidit amb el veïnat, l’Ajuntament haurà de realitzar alguns tràmits previs a la reubicació, als enderrocs i a les obres d’urbanització previstes. Aquests tràmits, que implicaran també adequar el pla de Colònia Castells a un nou calendari, són els que permetran formalitzar totes aquestes novetats.

Així doncs, els següents passos que es portaran a terme seran:

Totes aquestes accions prèvies, que ja s’han posat en marxa, es desenvoluparan en els propers mesos.

Pel que fa a les actuacions d’urbanització que se’n derivaran, el Govern municipal té previst adequar provisionalment els espais que quedin lliures després dels enderrocs de les edificacions per tal de donar-los un ús ciutadà.

A més, el procés de redacció del projecte d’urbanització de l’àmbit tindrà en compte la conservació i posada en valor de la memòria històrica de la Colònia Castells. Així, es valorarà la integració d’elements existents del recinte fabril al nou espai públic.

 

33

 

De prova pilot a model d’actuació

El procés impulsat pel Districte de les Corts per reconduir el projecte de Colònia Castells ha servit de prova pilot per crear un nou model d’actuació municipal en  processos de transformació urbanística d’aquestes característiques, és a dir, que impliquen afectacions a famílies i als seus habitatges.

El Govern municipal va decidir iniciar tot un procés de diagnosi malgrat que la transformació de Colònia Castells es trobava ja en la meitat del desenvolupament del planejament, perquè va detectar que calia reforçar els fluxos d’informació i augmentar la representativitat dels espais de decisió, i fer que tots els veïns i les veïnes afectats i afectades es poguessin sentir més partícips del tota la transformació.

Per aquest motiu, es va encarregar una diagnosi complerta, realitzada des d’una perspectiva més “humana” i “humanitzadora” però també amb una voluntat de recollir dades que poguessin mostrar quina era la situació social i residencial de les famílies afectades, sobretot de totes aquelles que encara estaven pendents de resoldre la seva situació en aquest àmbit. Amb aquest treball previ a la presa de noves decisions, el Govern municipal va voler posar les persones en el centre del procés urbanístic.

Així doncs, la diagnosi que va resultar de la realització de 94 entrevistes personalitzades a veïnes i veïns de la zona, va mostrar entre altres coses que el perfil de la població afectada és majoritàriament una població envellida: la mitjana d’edat és de 69 anys. El 60% de les persones afectades té  més de 65 anys, i 1 de cada 3, té més de 80 anys, i majoritàriament són dones vídues que viuen soles i amb pensions molt baixes.

Aquesta diagnosi també va revelar que entre les famílies afectades de la tercera fase (segons el planejament anterior) hi havia un percentatge molt més elevat que volien ser reinstal·lades, en relació a les famílies de la segona fase (de l’anterior planejament).  Del total de persones entrevistades de la fase 3 antiga, el 66% va confirmar que si que volia ser reubicat, mentre que només el 7% va manifestar que no volia. En aquesta fase hi havia un 28% de famílies entrevistades que deien que necessitaven saber més coses sobre les condicions per posicionar-se. En les entrevistes amb famílies de la fase 2 antiga que tenien dret a reubicació, el 32% va dir que volia ser reinstal·lat, el 24% va dir que no ho volia, i el 44% manifestava que volia tenir més informació sobre les condicions per posicionar-se.

La diagnosi, que va portar a terme el treball de camp entre els mesos de novembre i desembre de 2015, també va posar de manifest que en la transformació de Colònia Castells aquelles famílies que viuen en els habitatges amb condicions més precàries, eren les que quedaven per la darrera fase de transformació (la tercera fase antiga), mentre que les famílies que viuen en habitatges que estan en millors condicions, eren les que estaven a punt de ser reubicades (en la segona fase antiga).

Aquest fet va motivar la proposta del canvi de fases que finalment ha estat avalada a través d’una votació representativa directa pels veïns i les veïnes de la zona afectada.





Paraules clau

Colònia Castells/