Possible brot de gastroenteritis transmès per consum d’aigua envasada : Servei de Premsa

Possible brot de gastroenteritis transmès per consum d’aigua envasada

15/04/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) de forma coordinada amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), està investigant un possible brot de gastroenteritis transmès per consum d’aigua envasada.
El nombre de persones afectades a hores d’ara és de prop de 330, però tot apunta a què s’incrementarà en les properes hores a mesura que es vagin recollint les notificacions de casos reportats pels serveis sanitaris. Totes elles són treballadors i treballadores de diferents empreses ubicades a Barcelona ciutat i a municipis de l’àrea metropolitana.
Les persones afectades han iniciat simptomatologia entre els dies 11 i 15 d’abril, consistent en nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i algun cas amb febre alta (38,9º). Sols hi ha una persona ingressada en un centre sanitari i la seva evolució és favorable. El quadre clínic és lleu i remet en unes 48 hores.
La possible font de contaminació seria aigua de deu envasada de fora de Catalunya.
Els serveis de salut pública del Departament de Salut i de l’ASPB estan duent a terme la corresponent investigació epidemiològica dels casos i desplegant un seguit d’actuacions de cara a controlar el possible brot. En concret:
  • S’estan fent les oportunes inspeccions per verificar la retirada dels lots afectats i recollir tota la informació de les empreses afectades i de l’empresa distribuïdora.
  • Recollida de mostres per a la seva anàlisi amb l’objectiu de verificar la seva qualitat sanitària
  • Realització de les enquestes epidemiològiques a les persones afectades i presa de mostres per a anàlisi clínica.
  • Activació d’avís a totes les unitats de vigilància epidemiològica del territori i informació al telèfon 061 CatSalut Respon.
  • S’ha comunicat el possible brot a l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición ( AECOSAN) a través del sistema d’alertes a fi d’activar els mecanismes de coordinació internacional previstos en aquests casos.




Paraules clau

salut/