L’Ajuntament de Barcelona remodela els jardins de Can Mantega al districte de Sants-Montjuïc : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona remodela els jardins de Can Mantega al districte de Sants-Montjuïc

18/04/2016



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat la remodelació dels Jardins de Can Mantega, al districte de Sants-Montjuïc, un espai verd situat al cor del barri de Sants, entre els carrers Joan Güell, Violant d’Hongria Reina d’Aragó, Torrent de Perales i Rosés. El proper dissabte 23 d’abril s’organitzarà una festa per celebrar amb el veïnat la remodelació dels jardins.

La intervenció integral realitzada ha permès la renovació d’un espai envellit i malmès i recuperar no només la part de jardineria sinó també els paviments, la zona de jocs infantils, l’àrea per a gossos i el mobiliari, que han estat renovats i reordenats. La inversió ha estat de 813,441 euros, iva inclòs.

 

ma1

 

La remodelació, també ha aconseguit l’objectiu de recuperar l’espai com a jardí urbà amb una forta presència de verd tradicional perquè continuï essent un petit pulmó del barri de Sants. Tot el projecte ha estat fruit d’un extens procés de participació i consulta al veïnat que han fet diferents propostes de millora en els darrers anys fins a concretar la configuració actual.

La reforma integral dels Jardins de Can Mantega és un exemple clar de com l’Ajuntament de Barcelona aplica els objectius recollits en el Pla del Verd i la Biodiversitat 2020.  Barcelona té el compromís de conservar i millorar el seu patrimoni natural per tal que la ciutadania en pugui gaudir i beneficiï a tothom. Una ciutat on la natura i la xarxa urbana interactuen i es potencia el patrimoni verd i es pugui connectar creant una autèntica xarxa verda.

 

Descripció de les actuacions realitzades:

La idea principal ha estat recuperar l’espai com a jardí urbà prioritzant el disseny amb vegetació amb una nova ordenació de parterres, la recuperació de la font ornamental característica  d’aquest espai, i la millora de la connectivitat amb els carrers que l’envolten, integrant-se en l’entorn i fent que el seu accés sigui totalment accessible.

 

La remodelació ha incorporat els següents aspectes:

 

 

Estructura i disseny de les noves plantacions

La remodelació dels Jardins de Can Mantega és un exemple clar de com l’Ajuntament de Barcelona aplica els objectius recollits en el Pla del Verd i la Biodiversitat 2020.  Barcelona té el compromís de conservar i millorar el seu patrimoni natural per tal que la ciutadania en pugui gaudir i beneficiï a tothom. Una ciutat on la natura i la xarxa urbana interactuen i es potencií el patrimoni verd i es pugui connectar creant una autèntica xarxa verda.

 

ma2

 

L’objectiu principal d’enjardinament per a la reforma ha estat la recuperació de l’estrat arbori així com l’augment de la superfície enjardinada respecte l’estat actual. Per aconseguir-ho, s’ha augmentat la superfície dels parterres existents respectant les zonificacions prèvies però modificant les geometries i l’alçada d’aquests elements. Aquests parterres estan plantats amb espècies arbustives amb flor, principalment, i esquitxat amb algunes espècies vivaces ubicades a les parts interiors dels parterres. Alguns exemples: Callistemon laevis– Calistemon, Ekebergia capensis -Ekebergia, Banksia praemorsa– Banksia, Hakea LaurinaHakea Centranthus ruber– Endianeta, Gaura lindheimeri “Belleza Dark Pink” – Gaura, Boronia crenulata – Boronia

La vegetació d’aquests Jardins vol reforçar el caràcter d’espai verd amb un ventall d’espècies adaptades, de baixos requeriments hídrics i que acceptin un nivell de manteniment reduït. S’ha prescindit de superfícies de gespa i donada l’alta pressió d’ús de l’espai, s’ha optat per no utilitzar altres espècies entapissants alternatives. El sauló està estabilitzat amb productes naturals, permeables i no tòxics per reduir la càrrega de pols. S’ha estudiat els condicionants micro-climàtics de l’àmbit i s’han distribuït les espècies en funció de les característiques particulars de les diferents zones de plantació.

En el disseny i tria d’espècies s’ha tingut en compte la utilització de plantes que afavoreixin l’establiment de fauna, com poden ser les plantes mel·líferes que atrauen els pol·linitzadors i d’espècies que tenen fruits durant l’hivern que serveixin d’aliment per alguns ocells. Amb aquestes pautes juntament amb un ampli ventall d’espècies s’afavoreix la biodiversitat urbana no tan sols a nivell de flora sinó també de fauna, donant lloc a un espai equilibrat que facilita i redueix les tasques de manteniment de l’espai verd.

Pel que fa a l’arbrat es proposa la plantació de diferents espècies, perennes i caduques, en funció de les necessitats de cadascuna de les zones i usos: a les zones perimetrals, es plantaran arbres de fulla perenne i port columnar que ajudaran a separar l’ interior i l’exterior de l’àmbit i al mateix temps serviran per donar escala als edificis del voltant del parc.

El nou arbrat interior serà predominantment caduc per donar ombra a l’estiu i permetre el pas del sol a l’hivern; i anirà molt relacionat amb les zones d’usos com les botxes, jocs infantils o l’àrea de gossos. Aquest arbrat de fulla caduca destacarà també per les seves característiques de floració.. Exemples: Chitalpa tashkentesis -Chitalpa, Koelreuteria paniculata – Sapindal, Melia azederach – Melia, Jacaranda mimosifolia – Xicranda

Seguint pautes sostenibles, s’ha instal·lat un nou sistema de reg automàtic per degoteig i la xarxa de drenatge sostenible compost per celles i tubs de drenatge per captar l’escorrentiu i afavorir la posterior infiltració al terreny.

 

Nova font ornamental

Els jardins de Can Mantega compten, des del 1970, amb una font ornamental “La Font del Niño”, realitzada el 1880 per l’escultor Agapito Vallmitjana, que va estar ubicada inicialment a la Plaça del Mercat, actual Plaça d’Osca i posteriorment es va instal·lar als actuals jardins. Amb la renovació del parc s’ha construït una nova font ornamental.

La font ornamental consisteix en una font amb formigó executat in situ, i que lliura el desnivell existent entre la vorera del carrer Joan Güell i el parc de Can Mantega, en paral·lel a les escales d’accés al parc. El cost ha estat 127.000 euros, iva inclòs.

Les dimensions de la font són: una amplada interior de 3 m, amb murs perimetrals de 30 cm de gruix, i està formada per tres trams d’esgraons de quatre esgraons cada tram i per 3 vasos, dos dels quals tenen unes dimensions en planta interiors de 3,00 x 4,72 m i el tercer, té una forma singular arrodonida amb un volum útil mínim de 9 m3, i que alhora fa la funció de dipòsit pulmó per evitar cavitacions a les bombes d’impulsió ubicades a l’interior de la cambra d’instal·lacions. Tota la font es troba perimetralment envoltada per un mur de formigó armat de 30 cm de gruix que sobresurt en tot moment 20 cm per sobre la cota d’urbanització de l’escala d’accés al parc i del propi parc, tant als esgraons com als replans d’aquesta escala d’accés.

En quant a la cambra d’instal·lacions, és una cambra de formigó armat de dimensions en planta interiors 2,80 x 1,80 m i 2,20 m de fondària interior i que serà la cambra a on s’allotgen els equips electromecànics per al correcte funcionament de la font. Aquesta cambra és accessible des de l’interior del parc per una tapa de registre amb accionament pneumàtic que dóna accés als operaris de manteniment a la part interior de la cambra mitjançant una escala metàl·lica. Aquesta cambra també disposa d’una altra tapa independent amb corriola per a l’entrada-sortida dels equips instal·lats, i una ventilació interior natural realitzada amb dos conductes de ventilació d’acer galvanitzat (1 tram llarg i 1 tram curt) de 150 mm i sortida a parterre actual.

La font té un efecte cascada: l’aigua descendeix de manera superficial pels esgraons i s’han instal·lat dos sortidors verticals per a la sortida de l’aigua.

 





Paraules clau

Can Mantega/ Sants-Montjuic/