Gerardo Pisarello exigeix que cessin i s’aclareixin els assassinats d’activistes com l’hondurenya Berta Cáceres : Servei de Premsa

Gerardo Pisarello exigeix que cessin i s’aclareixin els assassinats d’activistes com l’hondurenya Berta Cáceres

02/05/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, acompanyat de l’alcaldessa Ada Colau, ha rebut aquest dilluns a l’Ajuntament Berta Zúñiga Cáceres, la filla de l’activista ecologista assassinada el passat 3 de març Berta Cáceres, i una delegació hondurenya d’indígenes lenca, del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures, agrupats en la plataforma Berta Vive.

Aquesta trobada forma part del programa d’actes que acull l’Ajuntament de Barcelona en coordinació amb Entrepobles i la comunitat hondurenya per homenatjar la figura de Berta Cáceres com a mostra del compromís de Barcelona per la justícia global.

 

 

“L’assassinat de Berta Cáceres és un cas conegut, que ha tingut rellevància, però no és un cas aïllat”, ha assegurat Pisarello, qui ha recordat que des de l’organització en la qual militava Cáceres, la CODINH, denuncien que des del 2013 han mort tres indígenes més implicats, com ella, en la lluita contra el projecte de fer una presa al seu territori, a Río Blanco.

El primer tinent d’alcalde ha dit que l’Ajuntament ja va expressar per carta a les autoritats hondurenyes la seva preocupació per l’assassinat de Berta Cáceres. “Reclamem que s’esclareixin els crims i es jutgin els seus responsables, i que cessin les amenaces a activistes indígenes i mediambientalistes”, ha exigit.

“L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit un compromís amb la justícia global. Això va més enllà de destinar el 0,7% de la despesa municipal a cooperació, vol dir també que som corresponsables i denunciem els efectes que les polítiques del poders europeus tenen en altres llocs del planeta, i la responsabilitat de grans corporacions, sovint europees, en la vulneració dels drets humans”, en aquest cas de la comunitat lenca, a Centreamerica.

Berta Zúñiga Cáceres, filla de l’activista ecologista, ha destacat en el seu parlament que l’assassinat de la seva mare, el passat 3 de març, “és un crim polític”, que vol “intimidar els líders de moviments socials que lluiten per defensar les terres i els drets de les comunitats indígenes” i ha exigit “ justícia, veritat i la fi de la impunitat”.

Activista guardonada amb el prestigiós premi Goldman

Berta Cáceres era una reconeguda defensora de Drets Humans i líder del poble indígena lenca. Va ser assassinada després d’haver dirigit una lluita de molts anys contra un projecte hidroelèctric al riu Gualcarque.

Al 2015, Cáceres havia guanyat el Premi Ambiental Goldman, l’equivalent al Nobel d’Ecologia, precisament pel seu treball contra el projecte hidroelèctric, que preveu la construcció d’una presa que amenaça amb desviar tres quilòmetres del llit del riu, posant en perill els recursos hídrics i els mitjans de vida de les comunitats lenca. En el moment de l’assassinat, l’organització de Berta Cáceres, COPINH, estava lluitant per aturar la construcció de la presa.

La delegació hondurenya que avui visita Barcelona i que fins el sis de maig visitarà altres ciutats europees exigeix al banc holandès FMO i al FinnFund que es retirin del projecte hidroelèctric Agua Zarca i que la UE suspengui el seu finançament a Hondures.

Aquest vespre El Born, Centre de Cultura i Memòria acollirà la Xerrada-Debat “Lluites i resistències a Hondures”. En aquest context, la Casa Amèrica, que presideixo, entregarà el Premi Joan Alsina als Drets Humans 2016 a Berta Cáceres.

El dissabte passat, el districte de Nou Barris ja va acollir un acte festiu per rememorar la figura de Berta Cáceres que va comptar amb les actuacions i les intervencions de Slim, The Big Pater´s, CHX, DidierG, Daniel Lanca, Rosalinda Domínguez, Bertha Zúñiga, Martín Caceres, Dani Pedrosa i HonduGaris.





Paraules clau

cooperació/