Barcelona viatja al Líban per aprofundir en els ajuts de cooperació de l’Ajuntament sobre la població libanesa i refugiada : Servei de Premsa

Barcelona viatja al Líban per aprofundir en els ajuts de cooperació de l’Ajuntament sobre la població libanesa i refugiada

08/05/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Una delegació de l’Ajuntament de Barcelona ha viatjat aquesta setmana per conèixer de primera mà la situació dels refugiats al Líban i per millorar les ajudes a la població local i refugiada.

La missió institucional de Seguiment de projectes bilaterals i de suport a l’acollida als refugiats al Líban, compartida amb el Fons Català de Cooperació i la Generalitat de Catalunya, ha servit per conèixer de primera mà la situació dels refugiats al Líban i el seu impacte en la població local i els serveis urbans, i per aprofundir en la millora de l’ajuda a la població libanesa i refugiada a la zona.

L’expedició ha visitat sobre el terreny projectes d’assistència a les comunitats d’acollida, amb l’objectiu de millorar la col·laboració entre Barcelona i el Líban amb accions de mitigació dels efectes de l’actual crisi de refugiats siris en les comunitats d’acollida. També s’han explorat les vies d’acord amb la Fundació Hariri i l’Ajuntament de Saida per donar suport a un centre de formació professional orientat a libanesos i refugiats sirians per promoure la cohesió social a Saida i l’apoderament dels joves.

A més, un dels objectius del viatge ha estat definir la col·laboració amb el Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament al Líban (PNUD), dins del programa “Lebanon Host Communities Support Program” (LHSP), de mitigació dels efectes de l’actual crisi de refugiats siris en les comunitats d’acollida.

En aquest marc també s’ha donat inici als treballs tècnics pactats amb el Ministeri de l’Aigua i l’Energia del Líban i el PNUD en el marc de la iniciativa I-STEPS, per al Model d‘Estudi de Conques Hidrogràfiques per gestió d’inundacions, i s’ha explorat una possible col·laboració a Saida, Trípoli o Dannieh, en projectes de gestió de residus, a través del programa LHSP.

Durant quatre dies, els representants de l’Ajuntament de Barcelona s’han entrevistat amb l’alcalde de Tripoli, Amer Tayeb al-Rafel; l’ambaixadora española al Líban, Milagros Hernando; el president de la Unió de Municipalitats de Dannieh, Mohammed Saadieh; el representant d’Acció Contra la Fam al Líban, Rui Oliveira; l’alcalde de Saida, Mohammed Saoudi, i el director del Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament al Líban (PNUD), Luca Renda; i han visitat els projectes de refugiats d’aquestes ciutats i el centre de formació profesional a Saida.

 

Una missió de seguiment amb voluntat d’apoderar les comunitats locals

Aquesta missió de seguiment neix de la voluntat d’iniciar una nova línea de treball en Cooperació Internacional i Justícia Global des de l’Ajuntament de Barcelona, enfocada a apoderar les autoritats locals i donar suport des de la ciutat, de manera que les ajudes no només siguin transferència de diners sinó que es doni un acompanyament i seguiment tècnic d’aquestes accions.

Atès que els ajuntaments no poden rebre fons estrangers, s’ha intentat aprofundir més en les possibilitats de col·laboració amb el PNUD, explorant les possibilitats de finançar nous projectes.

L’Ajuntament ja va visitar el Líban a finals de novembre 2015, juntament amb MedCities en una primera expedició per identificar accions i projectes en la lògica d’autoritats locals que donin resposta a la situació sorgida per l’allau de persones refugiades al Líban. Aleshores es van dur a terme reunions amb les ciutats de Tripoli, Saida i Dannieh i amb el Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament al Líban, que coordina diferents iniciatives internacionals respecte l’acollida de refugiats al país.

 

Nova línia de subvencions de l’Ajuntament per a educació i incidència sobre la crisi de refugiats, fluxos migratoris i desplaçaments forçats

En aquesta línia, la convocatòria de subvencions per a projectes de Cooperació per a la Justícia Global ha incrementat fins a 4’67 milions d’euros les subvencions -un augment del 15’3%, – i ha obert dues noves línies de treball: la de coherència de polítiques per al desenvolupament i la responsabilitat exterior, i la d’educació i incidència sobre la crisi de refugiats, fluxos migratoris i desplaçaments forçats.

L’actual convocatòria de subvencions, oberta fins al 18 de maig, triplica la dotació per a intervencions en contextos d’emergència i post-emergència, destinada a reforçar el suport a les ONG d’acció humanitària, especialment a la crisi humanitària de la Mediterrània. S’ha passat de 100.000 euros de la convocatòria anterior, als 300.000 euros assignats per a aquests projectes en el 2016. A més, s’ha ampliat l’àmbit geogràfic i el context que justifica les intervencions: es mantenen les intervencions en la Franja de Gaza i es dóna cabuda a projectes en el marc de la crisi humanitària a la Mediterrània, més enllà del conflicte de Síria, orientats a millorar les condicions de vida de la població afectada, als països d’acollida, països de trànsit i/o zones de conflictes bèl·lics. En aquest sentit, s’acceptaran intervencions en països de la Unió Europea, com ara Grècia, sempre que estiguin orientades a cobrir les necessitats alimentàries i d’aixopluc d’aquestes persones.





Paraules clau

cooperació/ Líban/