Nou Barris comença aquest estiu la construcció d’equipaments nous i obres de millora de l’espai públic : Servei de Premsa

Nou Barris comença aquest estiu la construcció d’equipaments nous i obres de millora de l’espai públic

25/06/2016



Temps estimat de lectura: 8 minuts

 

Nou Barris començarà durant les properes setmanes una sèrie d’actuacions per tirar endavant la construcció d’equipaments públics nous i l’arranjament de diversos carrers. Així doncs, amb l’arribada de l’estiu, el Districte dóna el tret de sortida a un seguit d’intervencions que permetran que la ciutadania gaudeixi de més espais per dur-hi a terme activitats i iniciatives socioculturals i de proximitat, i millorar la qualitat de l’espai públic i la cohesió social dels barris.

En concret, pel que fa a equipaments, s’iniciaran els treballs dels nous casals de barri de Torre Barró i Trinitat Nova i d’una nova àrea d’esbarjo per a gossos de 700 m2. A més, es tiraran endavant les reurbanitzacions del carrer d’Oristà, del carrer d’Alella i del carrer de Canfranc, i es començarà una nova fase de millora dels interiors del barri de la Guineueta.

El Govern municipal destinarà un total de 9,2 milions d’euros al conjunt d’intervencions, que s’iniciaran ara i acabaran totes en aquest mateix mandat.

Aquest paquet, a més, conté unes quantes obres —l’àrea per a gossos, les tres remodelacions de carrer i els interiors d’illa de la Guineueta— que estan incloses en el Pla de rehabilitació integral de l’espai públic. A través del pla, l’Ajuntament distribueix les intervencions per tot el territori amb una mirada social i amb l’objectiu de millorar la via pública, augmentar la vegetació, millorar l’accessibilitat i els serveis i afavorir la mobilitat sostenible i el transport públic.

 

Casal de barri de Torre Baró

Des del 10 de juny, ja estan en marxa les obres per construir el nou casal de barri de Torre Baró, a la primera planta d’un edifici de recent construcció i situat a l’avinguda d’Escolapi Càncer, 5. S’hi destinen 1.358.234,70 euros (IVA inclòs), i es preveu reformar la primera planta de l’immoble, ara desocupada, per adaptar-la i adequar-la a l’ús de casal de barri. Les obres duraran deu mesos.

L’edifici on s’instal·larà el casal és un dels que l’Ajuntament va adquirir a Regesa a la zona de Torre Baró per tal d’incrementar el parc d’habitatge públic. A més, permetrà sumar un altre actiu a l’entorn de la renovada plaça dels Eucaliptus i dinamitzar l’activitat i la regeneració integral de la part baixa del barri.

El centre disposarà d’uns 1.450 m2. Estarà equipat amb un espai de trobada amb mobiliari per seure, menjar i beure, una aula de cuina, aules taller, una sala de reunions i una sala aula polivalent. Disposarà d’un espai reservat per a l’Associació de Veïns i Veïnes de Torre Baró i un altre per a la gent gran, a més d’un buc d’assaig, un magatzem, una sala de direcció i serveis.

El casal de barri tindrà dues entrades, una a la planta baixa, que dóna a l’avinguda d’Escolapi Càncer, i una altra a la segona planta de l’immoble, que dóna al carrer de Castelldefels, i es distribuirà en tres zones principals on es desenvoluparan les activitats. El primer bloc agruparà els espais destinats a l’Associació de Veïns i Veïnes de Torre Baró i a la gent gran: els magatzems, l’aula de cuina, la sala de reunions i els serveis. Hi haurà un altre bloc que farà d’espai d’acollida, d’estada i de reunió de grups i disposarà d’una sala polivalent. I al tercer bloc se situaran les aules taller, els serveis i les dues sortides del local.

 

Casal de barri de Trinitat Nova

El torn del nou casal de barri de Trinitat Nova serà al setembre. Les obres, aprovades per la Comissió de Govern del dijous passat, disposen d’un pressupost total de 2.359.564 euros (IVA inclòs) i està previst que durin dotze mesos. Preveuen un edifici de nova construcció, integrat en l’entorn, que se situarà en un espai de davant de la Casa de l’Aigua i tindrà diversos espais per fer-hi activitats.

El projecte preveu que l’edifici i la urbanització de l’entorn es confonguin perquè els recorreguts i els camins, les cobertes i les places acostin la ciutadania a Collserola i converteixin l’espai en un mirador de la ciutat.

El centre disposarà de 1.012 m2 dividits en dues plantes. La planta inferior s’integrarà en l’espai públic, ja que els paviments de la urbanització faran de coberta de l’edifici. En aquest pis s’obrirà un accés principal al recinte, al qual s’accedirà des d’una nova plaça situada al carrer de S’Agaró.

L’entrada principal conduirà als espais funcionals del casal, que inclouen quatre sales taller, dos bucs d’assaig, una cabina de gravació i banys i vestidors. També hi haurà una sala d’actes, una sala polivalent i d’exposicions, un pati interior, la recepció, l’administració, un taller de cuina i una sala de reunions.

A la planta superior es reservarà un espai destinat a un bar. Aquesta planta s’obrirà a la part superior dedicada a les sales taller, i la coberta d’aquesta zona s’urbanitzarà com a extensió natural del mateix carrer de S’Agaró, de manera que s’hi generarà una segona plaça, que actuarà com a mirador de la Casa de l’Aigua.

 

Àrea d’esbarjo per a gossos

A l’àrea verda compresa entre l’avinguda Meridiana, la via Favència i el carrer de la Cooperació, s’iniciaran durant l’estiu els treballs per habilitar una nova àrea d’esbarjo per a gossos de 700 m2, que duraran uns quatre mesos i mig i tenen un pressupost de 592.547,27 euros (IVA inclòs).

La nova àrea d’esbarjo, que estarà plenament integrada en el paisatge i el seu entorn, afavorirà la relació entre els animals i els veïns del barri, i serà un espai còmode, agradable i segur per a tots els usuaris. S’emmarca dins la primera fase del Pla de millora de les àrees d’esbarjo per a gossos, derivat de l’Ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals.

L’àrea que s’habilitarà a Nou Barris seguirà els criteris establerts dins del Pla de millora. Així, estarà envoltada per una tanca d’1,80 metres per evitar la fugida dels gossos, i estarà feta amb materials que no ocasionin danys a les extremitats i no permetin que els gossos hi puguin passar el cap.

A l’interior de l’àrea hi haurà seients per a les persones i papereres de material no oxidable, així com una font dissenyada perquè els gossos hi puguin beure sense dificultats. El paviment serà de sauló i es disposarà d’un sistema de reg per a la neteja de l’espai.

També s’incorporaran elements per facilitar el joc, el divertiment i benestar dels animals com pals metàl·lics d’acer galvanitzat pintats amb tractament antigrafiti, i arbrat de fulla caduca per generar ombra a l’estiu. S’utilitzaran materials fàcilment reciclables en el conjunt de l’equipament.

La millora de l’espai públic d’aquesta zona inclou la instal·lació d’il·luminació nova a l’àrea de gossos i al camí, que esdevindrà un espai d’estada i de repòs per als vianants. Així mateix, s’hi crearan zones d’ombra amb la plantació de vegetació i arbrat nous. El nombre total d’arbres de l’àrea verda passarà de 37 a 52 entre els ja existents i els de nova plantació.

L’actuació, a més, inclou l’adequació d’un pas de vianants nou i el camí de connexió d’aquest pas amb la passarel·la que uneix les dues bandes de la via Favència.

Paral·lelament a l’inici de les obres, el Districte durà a terme una campanya d’informació i de sensibilització amb l’objectiu de donar a conèixer l’entrada en funcionament de la nova àrea d’esbarjo i evitar així que els propietaris de gossos utilitzin altres espais no adequats per a aquests usos. La campanya es realitzarà amb agents cívics, i també servirà per promoure la tinença responsable d’animals.

 

Interiors del barri de la Guineueta

Una altra de les actuacions que començaran són les corresponents a la reurbanització dels interiors del barri de la Guineueta. En concret, es tracta de l’illa triangular delimitada per la via Favència, el passeig de Valldaura i el carrer de la Guineueta, que s’està renovant per fases i inclou l’arranjament de l’accés a l’Espai Social de Salut Comunitària.

En aquesta illa ja s’ha executat la reurbanització del sud-est de l’àrea, i durant el mes d’agost es començarà l’adaptació dels tres quarts restants, amb una superfície total a urbanitzar de 13.927,58 m2. La inversió és de 3.055.917 euros (IVA inclòs), i les obres duraran un any.

L’illa comprèn 38 edificis de blocs aïllats plurifamiliars d’habitatge, a més de l’església de Sant Mateu, un centre d’assistència sanitària, una oficina municipal de serveis socials i un aparcament de vehicles. La redefinició que s’emprèn ara planteja un espai central de l’illa més lliure per a l’ús cívic i per permetre la circulació de vehicles de serveis i d’emergència.

A més, es preveu establir unes placetes d’entrada personalitzades i apropiades per a cada escala de veïns, i es plantarà arbrat nou al llarg de tota la zona, de tipologia diferent en funció de la ubicació dins l’illa.

S’hi habilitaran espais i eixos principals nous, de manera que hi haurà una plaça major, el punt de trobada més important; un parterre central al costat d’aquesta plaça on trobar-se i gaudir dels esdeveniments comunitaris i de jocs infantils; un jardí d’ombra; una zona d’activitats per a gent gran, i tres places diferents: la de la torre, la del centre d’atenció primària i la de l’església.

 

Carrer d’Oristà

Al carrer d’Oristà, al barri de Vallbona, hi van començar obres el 13 de juny per millorar-hi l’espai públic i facilitar la mobilitat dels vianants. Els treballs acabaran el febrer del 2017, tenen un pressupost de 843.154 euros (IVA inclòs) i l’àrea d’actuació és de 2.136,58 m2.

Els treballs previstos inclouen els enderrocs previs, la pavimentació i la xarxa de drenatge noves, l’enjardinament, l’arbrat i la xarxa de reg associada, enllumenat nou amb leds, mobiliari urbà i senyalització.

El carrer es transformarà, serà més ample i se’n millorarà l’accessibilitat. Es configurarà una nova secció en semiplataforma composta per una vorera de 2,2 metres, un cordó d’aparcament i un carril de circulació, i al final del carrer es crearà una rotonda per facilitar el gir de vehicles.

 

Carrer d’Alella

Pel que fa al carrer d’Alella, al barri de Porta, a partir del 14 de juliol es realitzarà la reurbanització del tram comprès entre els carrers de Santanyí i d’Arnau d’Oms. S’intervindrà sobre una àrea de 1.730 m2, i les obres tindran una durada de sis mesos i un pressupost de 548.634,55 euros (IVA inclòs).

S’hi generarà una plataforma única que prioritzarà la circulació dels vianants i incrementarà l’accessibilitat, i es potenciarà la vorera nord del carrer com a enllaç entre els jardins del Petit Príncep i la placeta de Rafaela Serrano. A més, s’hi plantarà arbrat, s’hi instal·larà mobiliari nou i se’n renovarà la il·luminació.

 

Carrer de Canfranc

Al barri del Turó de la Peira, el carrer de Canfranc es remodelarà per facilitar la mobilitat dels vianants i els vehicles, crear un espai de pas més ample i agradable i millorar les infraestructures. S’hi invertiran 470.033 euros (IVA inclòs), i les obres començaran el 27 de juny i acabaran l’octubre.

Amb la remodelació, el carrer presentarà una secció formada per un carril de circulació de 3,5 metres i un cordó d’estacionament al costat est. La vorera adjacent al carrer de la Vall d’Ordesa tindrà 3,5 metres d’amplada, s’hi instal·larà enllumenat nou amb leds i s’hi plantarà una línia d’arbrat nova. L’altra vorera, l’adjacent al carrer del Cadí, tindrà 3 metres d’amplada totalment lliures de pas. Tots els paviments es renovaran completament, i s’hi col·locarà mobiliari nou.





Paraules clau

equipaments/ estiu/ Nou Barris/