Barcelona instal·la plataformes en calçada per ubicar les terrasses i ampliar l’espai per a vianants a les voreres de l’entorn de la Sagrada Família : Servei de Premsa

Barcelona instal·la plataformes en calçada per ubicar les terrasses i ampliar l’espai per a vianants a les voreres de l’entorn de la Sagrada Família

07/07/2016



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Aquest dijous, l’Ajuntament de Barcelona ha començat a instal·lar plataformes desmuntables a la calçada del costat Besòs del carrer de la Marina, al districte de l’Eixample, que permetran ubicar les terrasses de l’entorn de la Sagrada Família, augmentar l’espai públic per a vianants i millorar la mobilitat dels mateixos a l’entorn del temple.

Es tracta d’una prova pilot que comença amb la col·locació de tres d’aquests elements al tram de Marina entre Mallorca i València –Marina, 252; Marina, 256; i Marina, 262. Dos d’aquests elements seran de fusta i l’altra de fusta tecnològica, que és una barreja de fusta i plàstic. Al setembre es col·locarà un altre element de fusta, al carrer Marina entre València i Aragó. A la tardor, es durà a terme una segona prova amb més plataformes al carrer de Sardenya.

Aquests nous elements de mobiliari urbà permeten fer baixar els vetlladors de bars i restaurants al cordó d’estacionament per a vehicles. D’aquesta manera, es reserva l’espai que fins ara ocupaven les terrasses per a l’ús dels vianants, amb un guany aproximat del 30%. Tot plegat, amb l’objectiu de rebaixar la saturació dels carrers Marina i Sardenya, que concentren un alt flux de turistes procedents de les parades d’autocars habilitades per als visitants de la basílica.

Una iniciativa pionera a la ciutat

La iniciativa que avui comença és pionera a la ciutat i té com a principal objectiu ampliar puntualment la vorera amb aquestes plataformes desmuntables.

Les plataformes que ara s’instal·len al carrer de la Marina, encabiran un màxim de 3 taules i 12 cadires. Tenen una longitud de 6,6 metres, una amplada d’1,6 metres, incloent les jardineres de l’entorn i deixen una superfície útil per a la col·locació de les taules i cadires de 6,60 m2. A més, comptarà amb una separació de seguretat de 40 cm, amb proteccions, respecte al carril de circulació.

Aquests elements de mobiliari urbà s’ubiquen preferiblement entre places d’aparcament i deixant una separació d’uns 30 centímetres entre la vorera i el suport per tal de permetre una correcta canalització de l’aigua. A més, el sistema permet la neteja de la part de la calçada que queda sota les plataformes. El manteniment de les mateixes va a càrrec dels propietaris dels establiments.

Les plataformes estaran degudament senyalitzades i per tal de poder-les instal·lar, s’han dut a terme uns treballs previs a l’entorn com fresar i redibuixar les línies d’aparcament, protegir els escocells de l’entorn i les modificacions necessàries a la senyalització, entre d’altres.

Normativa específica de terrasses per als entorns de la Sagrada Família

La iniciativa, que està finançada amb 97.800 euros provinents de l’Impost sobre estades en establiments turístics (IEET), està inclosa en la disposició prèvia de terrasses dels entorns de la Sagrada Família. Aquesta normativa específica ja ha estat informada favorablement per la Comissió Tècnica de Terrasses (CTT) i signada per la regidora del Districte i ara continua la seva tramitació –exposició pública i aprovació definitiva en Comissió de Govern–.

La regulació pretén resoldre les disfuncions provocades per l’ús intensiu de l’espai públic per part dels visitants de la Sagrada Família i proporcionar una ordenació correcta de l’espai ocupat per les terrasses. Cal destacar que, en aquest àmbit, els darrers anys no ha parat d’augmentar l’afluència de turistes que visiten el temple. Hi ha al voltant de 3,2 milions de visitants a l’any a l’interior del temple, i 10 milions de visitants anuals en tot l’entorn.

El sector de restauració té una presència important a la zona, amb 49 locals amb terrassa situats dins l’àmbit d’ordenació i amb més concentració al tram del carrer de Sardenya, entre Mallorca i València. Els trams del carrer de la Marina i de Sardenya des de l’avinguda Diagonal fins al temple són les zones on es concentra el pas de visitants que van i vénen dels autocars.

Tenint en compte tot això, la distribució prèvia preveu alliberar tots els elements urbans possibles de les voreres a partir dels criteris següents:

– No s’admetran terrasses a les voreres del perímetre del temple i els xamfrans dels quatre encreuaments corresponents.
– Als trams dels carrers de Sardenya i de la Marina, s’ampliarà puntualment la vorera amb les plataformes desmuntables que s’han començat a instal·lar al cordó d’estacionament en calçada.
– S’estableix una amplada de vorera lliure de 4,5 metres als trams que formen part de la ruta des de les parades d’autocar habilitades a la Diagonal, i a les voreres dels carrers de Provença i Mallorca davant del temple.
– Quant a la plaça de la Sagrada Família, es delimita un àmbit d’ocupació màxima vinculat a la guingueta del parc.
– A la resta de zones s’aplicaran els paràmetres estàndards de l’Ordenança de terrasses.

Segons aquests criteris, es preveu reduir fins a 92 taules i 368 cadires l’ocupació màxima en tot l’àmbit –actualment hi ha 193 taules–. S’hi admetran mòduls bàsics d’una taula i quatre cadires d’1,50m x 1,50m en tota l’ordenació excepte a les plataformes en calçada, on els mòduls s’adaptaran a la dimensió del cordó d’aparcament ocupat i seran d’1,30m x 2,00m.

Pel que fa al mobiliari, a les plataformes provisionals només s’admetran taules i cadires, ja que les jardineres quedaran integrades en la mateixa estructura. Al carrer de Provença només s’admetran taules i cadires, i a la resta de l’àmbit, també para-sols i jardineres entre la terrassa i la calçada.

Mesures per a pal·liar l’impacte del turisme a l’entorn del Temple

Durant el mandat anterior es va iniciar el Pla d’Acció de la Sagrada Família, iniciativa que s’ha reactivat durant aquest mandat després d’un període d’inactivitat. Aquest pla té com a principal objectiu pal·liar l’impacte que comporta tenir un dels monuments més visitats del món al bell mig del teixit urbà.

El Pla compta amb tot un seguit de mesures que es consensuen en el si del grup de treball de la comissió de seguiment del consell de barri de Sagrada Família i en el que participen l’Ajuntament de Barcelona i representants veïnals. Les principals mesures que s’han implantat des de l’estiu passat són:

– Tall del trànsit al carrer de Marina entre Provença i Mallorca els diumenges i festius: va entrar en funcionament el passat 20 de març i la valoració del Govern municipal i les entitats veïnals és positiva.
– Distribució prèvia de terrasses: aprovada inicialment i que inclou la prova pilot d’alliberar de terrasses les voreres de l’entorn de la Sagrada Família, en concret, a alguns trams dels carrers Marina i Sardenya.
– Urbanització provisional solar Lepant/Aragó: ja s’ha aprovat inicialment el projecte d’urbanització per habilitar espais per a activitats i zones de trobada per al veïnat i plantar vegetació a l’interior de l’àmbit. S’instal·larà una zona de pícnic, màquines d’exercici per a gent gran i un senyal informatiu sobre l’App per a mòbils de l’Ajuntament que indica els punts d’informació dels nivells de contaminació atmosfèrica. El pressupost és de 678.013,85 euros i es preveu que les obres comencin a l’octubre.
– Anàlisi de fluxos en aquest entorn: s’està treballant en el disseny d’un projecte que pretén, fent anàlisi de diferents dades (com pot ser el wi-fi o trucades…, entre moltes altres), establir patrons de mobilitat en l’entorn per prendre decisions estratègiques i operatives en referència al turisme.

A més, també s’ha canviat el recorregut del bus turístic de TMB i de City Tour per generar el mínim impacte en l’entorn; s’han baixat els aparcaments de motocicletes de la vorera a la calçada; s’han internalitzat les cues del temple en el propi recinte i es continua amb el desenvolupament dels diversos plans d’inspecció, entre d’altres accions.

Aquest seguit de mesures se sumen a les executades durant el mandat anterior, com són la prohibició d’accés dels busos a l’entorn de la basílica o la implantació d’agents cívics a l’entorn, entre d’altres.





Paraules clau

sagrada família/