La plaça de la República de Nou Barris estrena oficialment la nova denominació : Servei de Premsa

La plaça de la República de Nou Barris estrena oficialment la nova denominació

19/07/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La plaça de la República de Nou Barris ha estrenat oficialment aquest dimarts la seva nova denominació. La fins ara anomenada plaça de Llucmajor és ja a tots els efectes la plaça de la República, després que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, signés el passat 11 de juliol el decret de canvi de nomenclatura.

Aquest és l’últim dels tràmits necessaris per al canvi de nom, que ja va ser informat favorablement i per unanimitat per la Ponència del Nomenclàtor, competent en aquest àmbit, i va veure llum verda al Consell Plenari de Nou Barris del 2 de març passat. A més, la modificació es va celebrar amb una inauguració popular el passat 17 d’abril, en el marc dels actes de celebració del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola.

Aquest dimarts, el canvi de les plaques de la plaça s’ha dut a terme en un acte presidit pel primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, en el qual han assistit representants de l’Ajuntament i de les entitats que han donat suport a aquesta modificació.

Pisarello ha subratllat la importància de “poder inaugurar la primera plaça de la República de Barcelona, la primera que hi ha en una gran ciutat de tot l’Estat, recollint un clam dels veïns i veïnes de Nou Barris de fa molts anys”.

“El nostre és un Govern republicà. El republicanisme significa moltes coses. En primer lloc, l’absència de monarquia, una anomalia en termes democràtics, i també la defensa dels valors de llibertat, igualtat i fraternitat entre els pobles, valors que estan més vigents que mai al segle XXI”, ha assegurat Pisarello.

El primer tinent d’alcaldia ha destacat la importància de fer el canvi de nom un 19 de juliol, dia en què Barcelona també recordarà les Olimpíades Populars antifeixistes. “Commemorem el 80è aniversari de l’aixecament feixista contra el Govern legítim de la República. Volem homenatjar totes els homes i dones que van jugar-se la vida contra aquest cop criminal i que van lluitar per la llibertat i els drets de les persones més humils. I no només homenatgem les persones que van lluitar pels ideals republicans del passat, sinó que construïm dia a dia la República del present i del futur, en una Barcelona que aposta per la pau, la tolerància i la diversitat de pensament”, ha dit.

De la seva banda, Janet Sanz, ha destacat el simbolisme de fer el canvi de nom de la plaça “el dia en què la Barcelona popular es va aixecar contra el cop feixista antidemocràtic”. “Avui, per fi, és una realitat el que durant anys ha estat una demanda veïnal i d’entitats i associacions per corregir una anomalia en la memòria històrica de la ciutat. El d’avui és un acte de justícia i de memòria, per la dignitat i en record de les persones que van defensar la democràcia i van assumir aquets compromís personal”, ha dit Sanz.

A més, ha posat l’accent en el fet que aquesta plaça de la República estigui a Nou Barris. “Que es quedi aquí l’estàtua de la República i que donem aquest nom a la plaça ens omple de felicitat i forma part de la nostra voluntat de recuperar la memòria d’una generació de persones que s’hi va deixar la pell. I també connecta amb les demandes vigents al districte per exigir llibertat, igualtat i fraternitat”, ha conclòs.

 

Una llarga reivindicació ciutadana

La iniciativa dóna resposta a la reivindicació de moltes entitats, col·lectius veïnals i persones vinculades a la recuperació de la memòria històrica que, agrupades en la Taula Unitària de Nou Barris per la República, han lluitat per aquest canvi de nom durant anys. És en aquesta plaça, a més, on des de 1990 s’erigeix l’escultura d’homenatge a la República, obra de Josep Viladomat, i on es troba el medalló de Pi i Maragall.

La decisió forma part de les actuacions que el Govern municipal està duent a terme per posar en valor el passat democràtic de Barcelona i contribuir a construir la imatge del passat amb la ciutadania i les entitats que han lluitat per reivindicar la memòria de la ciutat. Aquest canvi és, de fet, un acte de justícia i dignificació, ja que Barcelona no tenia fins ara cap espai dedicat a retre homenatge als valors republicans i a les virtuts i ideals necessaris per a la construcció col·lectiva del que ha de ser el bé comú en una societat.

Des d’avui, la plaça de la República compta amb un total de quatre noves plaques del nomenclàtor. Són dues més de les que hi havia fins ara, i estan ubicades tal com es mostra al següent mapa. Una de les plaques retirades amb l’antiga nomenclatura de plaça de Llucmajor s’entregarà a l’Arxiu històric de Roquetes-Nou Barris, per conservar un record de la denominació que ha tingut fins ara la plaça.

A la renovació dels cartells del nomenclàtor, s’hi suma l’actualització dels rètols de senyalització viària i la informació present a les parades de la xarxa d’autobús, que finalitzarà a l’octubre. I, per completar tots els canvis, els jardins de Llucmajor –fins ara anomenats de la Segona República– ja compten també amb una placa amb el seu nou nom, tal com es va acordar en la proposta de canvi de denominació de la plaça de la República.

 

Comunicació als veïns

El canvi de nom comporta també la modificació de l’adreça postal dels veïns de la plaça, que hauran d’actualitzar-la allà on consti. Per tal de facilitar-los el procés, l’Ajuntament ha comunicat el canvi de denominació a la resta d’administracions públiques i també a les companyies de serveis –aigua, llum, etc.–.

A més, s’ha distribuït per carta als veïns un document que acredita el canvi d’adreça postal de cara a possibles futurs tràmits o gestions. Aquest document també està disponible a Internet en el següent enllaç web: www.barcelona.cat/informe-canvi-nom-carrer.

 

Una vella reivindicació del territori

El canvi de nom de la plaça ha estat una petició històrica de la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que aglutina la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Nou Barris, l’Associació de Nou Barris per la República i alguns partits polítics –ICV-EUIA, PSC i ERC–.

Fa anys que la Taula demana el canvi de nom i du a terme accions per reclamar-lo, com ara una recollida de signatures l’any 2011. A més, cada any organitza els actes commemoratius de la II República del 14 d’abril, que inclouen una manifestació des de la plaça Virrei Amat fins a la plaça Llucmajor, on es fa una ofrena floral i es penja una bandera republicana.





Paraules clau

república/