Barcelona trasllada a la cimera d’habitatge de la Generalitat la urgència de regular els lloguers abusius : Servei de Premsa

Barcelona trasllada a la cimera d’habitatge de la Generalitat la urgència de regular els lloguers abusius

29/07/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

L’alcaldessa Ada Colau ha participat avui en la segona cimera convocada per la Generalitat per abordar les mesures de resposta al recurs presentat pel Govern de l’Estat al Tribunal Constitucional contra la Llei 24/2015 de Mesures urgents per a afrontar l’emergència social, un recurs que ha qualificat d’“anomalia democràtica”.

Colau ha celebrat “l’esforç de rapidesa i consens” per promoure un nou text normatiu que recuperi instruments com l’expropiació forçosa de l’usdefruit d’habitatges buits i blindi les obligacions de reallotjament per als grans tenidors d’habitatge en casos de vulnerabilitat. No obstant, ha recordat que “a Barcelona el gran gruix de desnonaments actuals són per impagament del lloguer”, per la qual cosa ha insistit en la necessitat d’abordar una regulació del mercat privat de lloguer per evitar l’escalada abusiva de preus.

“L’any 2015 l’Ajuntament va atendre 1.092 desnonaments, i només en el primer semestre d’enguany ja en portem 1.278, el 68% dels quals eren per impagament de lloguer, i un 28% per situacions a precari”, ha explicat Colau. L’alcaldessa ha celebrat que el Govern català hagi acceptat constituir al setembre un grup de treball per abordar la regulació dels lloguers, però ha explicat que “com a Ajuntament farem servir el tràmit d’al·legacions de l’avantprojecte que avui es presenta per mirar d’introduir tantes mesures com puguem relatives al lloguer, almenys pel que fa als grans tenidors d’habitatge”.

L’alcaldessa ha reclamat també a la Generalitat una reforma integral dels ajuts al pagament del lloguer i una major dotació pressupostària. “Avui, paradoxalment, moltes persones sense ingressos es veuen exclosos de l’accés a aquests ajuts”, una limitació que l’Ajuntament de Barcelona ha superat amb una convocatòria extraordinària d’ajuts per valor d’11 milions d’euros sense exigència d’ingressos mínims. “Mesures com aquesta han de tenir una dimensió de país”, ha considerat Colau.

L’alcaldessa ha destacat la participació de l’Ajuntament de Barcelona en l’elaboració del nou text normatiu. “Malgrat no haver estat convidats a intervenir fins al final del procés, hem pogut introduir millores rellevants com la possibilitat d’accedir directament a les dades sobre desnonaments que avui estan en mans dels jutjats. Les traves en l’accés a aquesta informació dificulten la tasca preventiva dels serveis socials municipals en casos de famílies vulnerables”, ha explicat Colau.

En l’avantprojecte s’ha incorporat també que Barcelona disposi d’un òrgan propi de mediació i seguiment de les situacions d’emergència, i que l’Ajuntament pugui exercir directament el dret de tanteig i retracte per comprar pisos procedents d’execucions hipotecàries, simplificant-ne la gestió. L’Ajuntament podrà també consultar de manera directa i permanent les dades del Registre d’Habitatges Buits que es trobin a la ciutat.





Paraules clau

habitatge/