El Govern municipal incorpora més del 70% de les propostes ciutadanes al nou text del PAM 2016-2019 : Servei de Premsa

El Govern municipal incorpora més del 70% de les propostes ciutadanes al nou text del PAM 2016-2019

29/07/2016



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

Avui s’ha presentat en roda de premsa el resultat del procés participatiu del PAM 2016-2019 (Pla d’Actuació Municipal) que va endegar-se el passat mes de novembre. Ha estat un procés dissenyat per facilitar la participació de tothom, promovent el debat col·lectiu. Durant aquests mesos es va posar en marxa la plataforma digital https://decidim.barcelona en la que han participat 39.049 persones, xifra que sorgeix de sumar els usuaris de la plataforma digital (24.028) i els assistents a cites presencials (15.021), i s’han recollit 10.860 propostes. D’aquestes, 1.300 eren les propostes de partida de l’Ajuntament de Barcelona i 9.560 han estat afegides des de la ciutadania fruit del procés. A banda de la plataforma digital es van recollir propostes a les 548 cites i reunions presencials que es van calendaritzar a diferents espais de la ciutat per tractar diverses temàtiques. Les propostes sorgides de les cites presencials van ser introduïdes també a la plataforma decidim.barcelona

Per primera vegada, s’ha posat en marxa un format de participació total ment híbrid entre la participació presencial i la digital. La participació a Barcelona s’ha articulat a través d’una plataforma digital que garanteix la transparència i la traçabilitat, tant de les propostes com de la seva discussió pública i els seus resultats.

 

Un PAM participatiu i transparent

El retorn que avui es presenta és fruit d’una feina d’avaluar i estudiar cada una de les propostes ciutadanes, tenint en compte els seus suports i comentaris, els debats presencials en els que s’han discutit, la seva viabilitat, pressupostària i tècnica, així com si és de competència municipal i si respon a l’interès general. Així doncs, el text del PAM recull el 72,2% de les propostes de la ciutadania.

Amb la campanya de retorn del PAM, cada persona que ha fet una proposta rebrà un mail amb una resposta a la seva acceptació, modificació i agregació a una altra actuació, o bé, el seu rebuig. Tant si aquesta proposta va fer-se a través de la plataforma digital decidim.barcelona o en el marc d’un espai de debat presencial. Avui s’enviaran un total de 25.000 mails.

És la primera vegada que l’Ajuntament de Barcelona fa la rendició de comptes en aquest format: amb un e-mail personalitzat i detallat, i en obert a la plataforma decidim.barcelona. A més, i amb la voluntat de ser el màxim de transparents en el procés, es podrà navegar amb facilitat per la plataforma decidim.barcelona on es recullen les actuacions, el procediment, el moment en què es trobada cada actuació aprovada i quina ha estat la seva autoria, es a dir, totes les persones o entitats que han ajudat a configurar-la des de la seva proposta inicial. També es podran descarregar en obert totes les dades del PAM, tret de les personals.

Un cop fet el procés de participació, ara el PAM començarà la fase de debat amb la resta de grups municipals, així com també l’exposició pública del projecte.

 

El PAM de la ciutadania

El PAM recull bona part de les actuacions proposades per la ciutadania. En la fase inicial, proposada per l’Ajuntament de Barcelona, es van establir cinc eixos sobre els que vertebrar les propostes i línies d’actuació. Aquests blocs temàtics són: Bon viure, transició ecològica, economia plural, bon govern i justícia global. Aquesta mateixa estructura també es va establir als 10 districtes de la ciutat.

Aquestes són algunes de les propostes que han arribat arran del procés participatiu i de debat ciutadà i que es recullen al text del PAM 2016-2019:

A través del web https://decidim.barcelona, es poden consultar totes les propostes –tant si han estat acceptades o no- i les actuacions compromeses pel Govern municipal.

El procés no només ha incorporat noves actuacions que no es contemplaven al document inicial, sinó que ha suposat la modificació de moltes de les actuacions proposades pel govern, per tal d’incorporar les propostes ciutadanes. Així doncs, hi ha hagut propostes rebutjades, propostes absolutament noves incorporades, i propostes que s’han agrupat en diverses actuacions.

I pel que fa a les propostes d’actuacions de districte i que es recolliran als diferents PADs aquests són alguns dels exemples de les aportacions de la ciutadania que han tingut més recolzament:

– Ciutat Vella
Equipament als baixos de Joan de Borbó 44-45
Ús d’equipament als baixos de Joan de Borbó 44-45, consensuat amb els veïns i les veïnes. Es tracta d’una proposta de consens de totes les entitats del barri de la Barceloneta, que demanen que l’espai dels baixos del carrer Borbó 44-45 es destini a equipament públic.

– Eixample
Augmentar les places d’escola bressol i de primària
En el marc del debat en matèria educativa es va fer palesa la necessitat d’equilibrar l’oferta de plaça d’escola pública i la de concertada a l’Eixample en totes les franges d’edat. En aquets sentit s’impulsarà l’ampliació de l’escola bressol 3 Tombs (Sant Antoni), fer-ne dues de noves a Germanetes (Nova Esquerra de l’Eixample) i Encants (Sagrada Família). A la vegada es crearà un mínim de dues escoles modulars noves, a la vegada que es cercarà la ubicació definitiva de la nova escola Entença.

– Sants Montjuic
Recuperar el Palau de Premsa
Aquesta proposta demana recuperar el Palau de la Premsa amb l’objectiu que aquesta construcció sigui un espai polivalent al servei del veïns i veïnes del barri i es realitzi un procés participatiu per decidir-ne els millors usos.

– Les Corts
Crear un espai de jocs infantils 100% inclusiu
Iniciar una experiència pilot amb la creació d’un espai de jocs infantils 100% inclusiu al districte de Les Corts

– Sarrià Sant Gervasi
Biblioteca de Sarrià
Iniciar el projecte de construcció de la Biblioteca de Sarrià per tal de donar resposta a la demanda històrica de les veïnes i veïns de la comunitat educativa.

– Gràcia
Pla de Mobilitat dels barris de la Salut, el Coll i Vallcarca-Penitents
Els barris de dalt del Districte de Gràcia: La Salut, El Coll i Vallcarca-Penitents tenen diferents dificultats de mobilitat, de connectivitat entre barris i d’accés a diferents serveis. Algunes propostes sorgides a les cites presencials demanen fer un estudi de la mobilitat d’aquests barris i que aquest inclogui la mobilitat en cas d’emergència, així com l’impacte de la mobilitat privada als voltants del Parc Güell. Altres propostes individuals anaven en la línia de canviar els itineraris dels autobusos d’aquests barris o bé incrementar la seva freqüència

– Horta-Guinardó
Escales Mecàniques
Prioritzar, conjuntament amb els veïns i veïnes, les actuacions necessàries per impulsar la instal·lació d’escales mecàniques o altres elements que garanteixin l’accessibilitat a alguns carrers del barri.

– Nou Barris
Construcció del nou Casal de Joves del barri de Prosperitat
Aquesta proposta va sorgir en la cita presencial sobre els espais cultural i l’accés a la cultura que es va fer a Nou Barris però, a més, hi ha un ampli consens de la necessitat d’un nou equipament entre els diferents entitats del barri de Prosperitat.

– Sant Andreu
Posada en marxa d’un espai d’informació nutricional
Amb l’objectiu de fomentar una alimentació saludable en el conjunt de la població, es proposa la creació d’un espai per a desenvolupar accions informatives l’àmbit de la nutrició al CAP de Bon Pastor. Es tracta d’un Hub de salut alimentària adreçat a malalts crònics de tota la ciutat de diferents tipologies, per assessorar-los i donar-los eines per a la seva correcta alimentació.

– Sant Marti
Millora i ampliació de l’espai verd al districte de Sant Martí
Pla de conservació, control i millora dels parcs i espais verds del districte. Renovació de zones enjardinades, impulsar aules mediambientals, millora del manteniment dels canals del parc de Carles I i del llac del parc de Diagonal Mar. Impuls dels corredors verds entre el Parc del Clot i el de Sant Martí fins a la Sagrera. Disseny de zones i vies verdes al 22@, a la zona de Cristóbal Moura.

 

El PAM en xifres

El procés d’elaboració col·laborativa del PAM ha comptat amb 39.049 participants2, 24.028 dels quals ho van fer a distància i 15.021 de manera presencial. A més, 1.741 organitzacions es vaninvolucrar en el procés.

Pel que fa a les organitzacions, s’han donat d’alta a la plataforma 339 i 1.494 han participat a cites presencials.

El web decidim.barcelona va rebre més de 247.000 visites i es van generar 207.971 interaccions en línia amb propostes (suports, comentaris i suport a comentaris).

 

 

Pel que fa a les cites presencials s’han realitzat 138 reunions durant la fase prèvia a la primera proposta de text del PAM, de novembre a febrer, i 410 trobades i cites presencials anunciades, registrades i documentades al decidim.barcelona. A més de 197 sortides amb els carretons mòbils a punts de confluència.

De les cites presencials s’ha fet un càlcul sobre el perfil dels participants, que han estat 11.577. Així doncs, sobre aquestes dades recollides s’extreu que el 37% dels participants a les cites han estat dones i el 36% homes. Sobre l’edat, el col·lectiu més nombrós alhora de participar presencialment és el d’edats compreses entre 45 i 65 anys, amb un 24%; seguit del de 25 a 44 anys amb un 21%. Pel que fa al col·lectiu de menys de 25 anys la xifra és un 13,2% i el de més de 65 anys un 11,5%.

A més, la voluntat ha estat fer cites específiques amb col·lectius que no acostumen a participar activament en aquests espais de decisió col·lectiva. En aquets sentit, s’han dut a terme 44 cites centrades en infància amb 791 participants; 7 cites i intervencions en espai públic destinades a joventut amb 120 participants i per a la gent gran s’han organitzat 16 cites amb 540 participants. També cal destacar les 8 cites dirigides a persones amb diversitat funcional, amb 234 participants i, per últim, amb l’interès de comptar amb l’expertesa dels treballadors municipals s’han fet diverses jornades i debats interns.

 

 

 

Per últim, destacar els cinc debats online que s’han realitzat a través de la plataforma decidim.barcelona amb l’alcaldessa Ada Colau i membres del govern.





Paraules clau

PAM/ Pla d’Actuació Municipal/