Barcelona Activa impulsa la consolidació de 17 cooperatives i entitats d’economia social liderades per dones : Servei de Premsa

Barcelona Activa impulsa la consolidació de 17 cooperatives i entitats d’economia social liderades per dones

19/09/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Aquest matí, el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Via, ha participat a l’acte de cloenda de la primera edició de “Camí de la Solidesa”.

Es tracta d’un programa de consolidació i enfortiment, impulsat per Barcelona Activa, que s’adreça a organitzacions d’economia social i solidària impulsades per dones o amb un 75% de sòcies i/o treballadores. L’objectiu és promoure projectes col·lectius i cooperatius, prioritzant alhora la lluita contra la feminització creixent de la pobresa i les desigualtats.

 

Projectes amb valor social i lideratge femení

Entre la vintena d’associacions, cooperatives i fundacions que han passat pel programa, hi ha projectes vinculats a l’àmbit de l’educació, el medi ambient, la salut, l’alimentació, les arts escèniques, l’urbanisme, la perspectiva de gènere i el desenvolupament local.

De mitjana, les iniciatives seleccionades tenen 5 anys de vida, doncs n’hi ha que es van constituir el 2003 com d’altres de més recent creació. Així mateix, els 17 projectes participants en aquesta primera edició del programa “Camí de la Solidesa” estan impulsats i gestionats per una vuitantena de dones i generen 107 llocs de treball.

El programa ofereix fins a 50 hores formatives sobre diversos aspectes de la gestió empresarial, com ara: Models organitzatius i participatius, Planificació estratègica, Gestió econòmica, Planificació i gestió financera, Estratègies de comercialització, Eines i pla de comunicació i Transformació d’entitat a cooperativa.

A més, es complementa amb 10 hores de sessions individuals d’assessorament expert en algun d’aquests àmbits, en funció de la necessitat de cada iniciativa, per definir el pla de creixement estratègic.

Amb la intenció d’adaptar el servei a les característiques del col·lectiu, s’ha organitzat el programa per mòduls, de tal manera que les representants de cada entitat han pogut assistir a aquelles activitats necessàries en funció de la seva realitat i moment. Igualment, les dones participants també tenen l’oportunitat de triar l’àmbit estratègic per a les tutories d’acompanyament personalitzat.  Aquesta és una metodologia adaptada a mida de cada projecte.

 

Impuls a una economia plural

En la nova etapa de l’agència municipal, es treballarà per promoure l’Economia Cooperativa, Social i Solidària, en el marc de l’economia plural. Alhora, s’incorporarà la perspectiva de gènere en les actuacions i serveis que es prestin, tenint en compte l’especificitat de les dones en totes les polítiques laborals i empresarials.

En aquest sentit, en el marc del Pla de Xoc d’Economia Cooperativa, Social i Solidaria, Barcelona Activa ha posat en marxa aquest any dues iniciatives de suport a projectes socioeconòmics liderats per dones: “Camí de la Solidesa” i “Construint en femení les Altres Economies”.

Aquests projectes se sumen a l’oferta formativa de l’Escola de Dones Emprenedores que des de l’agència municipal s’ampliarà per tal d’arribar a més dones, trencar el sostre de vidre empresarial i donar suport en el creixement professional del col·lectiu femení.

En aquests moments, Barcelona compta amb més de 4.700 iniciatives socioeconòmiques que donen feina al voltant de 53.000 persones, el que suposa un 8% de l’ocupació de la ciutat. A més, es calcula que aquests projectes generen, actualment, un volum de 3.750 milions d’euros, més del 7% del PIB local.

 

Les iniciatives socioeconòmiques

Les entitats socials i cooperatives que han participat en aquesta primera edició de “Camí de la Solidesa” són:

 

1. Associació Candela per a la investigació i acció comunitària
2. Associació Coeducació
3. Associació Col·lectiva Matriu
4. Associació Cúrcuma
5. Associació Institut Quotidiana
6. Associació Menta i Calèndula
7. Col·lectiu Punt 6
8. Cos Cooperativa de Salut
9. NUSOS Activitats científiques i culturals SCCL
10. Fundació per a la prevenció de residus i el consum responsable
11. Espai Ambiental, SCCL
12. Ecoinstitut SCCL
13. Iacta sociojurifica SCCLP
14. La pell de la ciutat
15. L’ortigacoop SCCL
16. NUS Teatre i Acció Social
17. Tot Raval, Fundació privada





Paraules clau

Cooperatives/ economia/ Economia Solidària/