Durant el Dia Sense Cotxes s’han produït 125 mil desplaçaments menys en vehicle privat : Servei de Premsa

Durant el Dia Sense Cotxes s’han produït 125 mil desplaçaments menys en vehicle privat

22/09/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Barcelona ha celebrat aquest dijous, 22 de setembre, el Dia Sense Cotxes amb l’objectiu de mostrar com pot ser una ciutat pacificada al trànsit. La principal novetat és que, coincidint amb el Dia Mundial Sense Cotxes, la jornada ha tingut lloc en un dia laborable.

Durant el dia d’avui s’han realitzat un total de 54 talls de carrers secundaris i d’àmbit local a tots els districtes de la ciutat on han tingut lloc una seixantena d’activitats ciutadanes. Al llarg de tota la jornada, els carrers s’han alliberat de cotxes i s’han recuperat per a usos ciutadans. 15 escoles amb 4.000 alumnes han fet avui les classes o altres activitats a la via pública. Alhora s’han dut a terme dos talls de ciutat, a Via Laietana i a Gran de Gràcia on s’ha restringit el pas al vehicle privat prioritzant el pas del transport públic.

 

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat avui d’èxit la jornada, “ens hem de felicitar com a ciutat perquè gràcies a la col·laboració de tothom avui s’han produït 125 mil desplaçaments menys en cotxe”, ha explicat. “Ens hem demostrat que, com a ciutat, si ens ho plantegem, podem disminuir la presència del cotxe, cosa que és essencial per disminuir la contaminació i tenir una ciutat més saludable, més amable i, en definitiva, més humana que és el que volem pels nostres veïns i veïnes i especialment pels més petits i pels més grans”.

 

Mobilitat ciutadana

A nivell de mobilitat, la jornada d’avui s’ha desenvolupat amb normalitat i sense incidències destacables. Tots els talls de carrer s’han efectuat tal com estava previst, amb algun retard puntual a l’àmbit de la Via Laietana.

A primera hora del matí un accident a Gran Via amb Moianès ha provocat afectacions al trànsit de sortida a l’entorn de la Plaça Espanya, que s’ha normalitzat a les 9:30 hores. La Guàrdia Urbana s’ha desplegat pels diferents punts on hi havia activitats programades per facilitar la mobilitat i garantir que els desviaments es fessin correctament.

Les dades registrades indiquen que durant el Dia Sense Cotxes el trànsit a tota la ciutat s’ha reduït en un -6,1% el que suposa que s’han produït 125.699 desplaçaments menys en vehicle privat (Accessos: -7,5%; Interior ciutat: -6,4%; Rondes: -4,3%).

De manera paral·lela a la disminució del transport privat, s’ha incrementat l’ús del transport públic. Així, les persones que avui han optat per moure’s amb el metro de Barcelona han augmentat en un 5%, a l’espera de tancar les dades definitives per part de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). També s’ha registrat un augment dels desplaçaments en bici del 7,3%.

La reducció de vehicles circulant pels carrers de la ciutat ha suposat que avui a Barcelona s’hagi registrat una reducció de contaminació de 875 kg NOx i 85 Kg de PM10.

 

Una mobilitat més sostenible i més segura

El Dia Sense Cotxes s’ha celebrat emmarcat dins de la La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016 que ha tingut lloc del 16 al 22 de setembre amb un programa ampli d’activitats organitzades per l’Ajuntament, entitats i associacions, amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles entre la ciutadania i a la vegada fer visibles els canvis en l’ús de l’espai públic per construir una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada. L’Ajuntament de Barcelona treballa per conscienciar sobre la importància de reduir l’ús del vehicle privat i circular a peu, en bici o en transport públic, d’acord amb les fites que marca el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-2018. Barcelona té per objectiu combatre:

– Alts nivells de contaminació: Barcelona supera en algunes ocasions els llindars màxims fixats per la legislació vigent i l’Organització Mundial de la salut (OMS). La contaminació per PM10 té relació amb unes 3.500 morts prematures cada any a l’Àrea Metropolitana.

– Elevats índex de soroll ambiental: Durant el dia el 53,8% de la població està exposada a nivells entre 60 i 70 dBA. El valor límit establert per la OMS és de 65 dBA.

– Dades d’accidentalitat: L’any 2015 es van produir 9.095 accidents amb víctimes i 27 víctimes mortals. El Pla Local de Seguretat Viària té per objectiu reduir un 20% els ferits greus i un 30% els morts, al 2018.

– Sedentarisme: 1 de cada 5 infants i adolescents presenten obesitat o risc de sobrepès a Barcelona.

 

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura és un esdeveniment que s’emmarca dins l’European Mobility Week en què centenars de ciutats de diversos països d’Europa (Madrid, París, Copenhaguen, Londres) organitzen activitats similars a les que tenen lloc a Barcelona durant una setmana, per tal de conscienciar sobre un model de mobilitat més saludable, segura i sostenible en benefici de tothom, restringint durant el Dia Sense Cotxes l’ús del vehicle privat.





Paraules clau

Dia Sense Cotxes/