Més de 500 persones visiten l’estand de La Mercè Antimasclista habilitat per l’Ajuntament de Barcelona : Servei de Premsa

Més de 500 persones visiten l’estand de La Mercè Antimasclista habilitat per l’Ajuntament de Barcelona

27/09/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha habilitat un estand per assessorar les víctimes en cas d’agressions sexuals durant la Festa de la Mercè. Entre el 22 i el 25 de setembre la carpa ha estat en funcionament un total de 23 hores i ha atès a 501 persones, de les quals 490 volien informació i 11 han explicat episodis de violència sexista (5 en el marc de les festes).

 

Així doncs, i desglossant les xifres, 490 persones han rebut informació sobre els serveis municipals que la ciutadania té al seu abast en cas de patir un assetjament o agressió sexual.

Pel que fa als 11 casos d’agressions sexuals, l’estand ha atès a 5 persones que han sofert una agressió durant els dies de celebració de la Mercè, oferint atenció psicològica i informació dels serveis al seu abast i assessorant sobre la possibilitat d’interposar una denúncia. Els professionals del servei, dos psicòlegs i dos educadors, han activat 1 protocol d’urgència per atendre a un dels casos.

A més, durant les hores de funcionament de l’estand –que coincidia amb els horaris de concerts i major afluència de públic a l’avinguda Maria Cristina- els dos agents itinerants que repartien informació han fet 1 intervenció directa davant d’un incident concret.

Pel que fa als altres 6 casos han estat dones que han explicat situacions de violència masclista en un altre moment de l’any, al marge de la celebració de les festes patronals de la ciutat.

Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, ha explicat que “fem una valoració positiva de la Mercè Antimasclista com a acció de sensibilització, que ha aconseguit apropar a les persones més joves la informació sobre els serveis de la ciutat i conèixer les seves demandes i preocupacions en matèria d’agressions sexistes. Molts joves ens han expressat la necessitat de replicar aquesta experiència a altres espais habituals de la Festa de la Mercè, com el Parc del Fòrum, però també ens han demanat la possibilitat habilitar-lo a zones d’oci nocturn intensiu”.

 

Dones joves, el perfil majoritaride les persones ateses

El perfil majoritari de les persones ateses és el d’una dona (66,5% dones, 33,3% homes i 0,2% transsexuals), barcelonina (69%) i menor de 25 anys (58%). Així doncs, el major grup d’edat que s’ha apropat a l’estand a sol·licitar informació durant aquests dies ha estat el comprès per la franja dels 18 al 25 anys amb un 38%; el de 26 a 35 anys un 25%; el de menys de 18 anys un 20% i el major de 35 anys un 16%.

Des de l’estand s’ha seguit el protocol municipal establert que consisteix en oferir un espai físic de seguretat per a la persona que ha patit la violència; oferir un acompanyament especialitzat; assessorar sobre com actuar i quins són els recursos municipals disponibles i, si s’escau, activar el protocol d’urgència coordinat amb Guardia Urbana.

Cal destacar que, a banda d’informació sobre els recursos municipals que ofereix l’Ajuntament de Barcelona, un gran nombre de consultes eren sobre si un determinat acte o gest es podia considerar agressió sexista, per exemple, amenaces i insults a través de les xarxes socials o actituds de desconfiança de la parella. “Un fet que ens confirma que cal més pedagogia i conscienciació per eradicar tant el masclisme com els atacs sexistes”, ha dit Pérez.





Paraules clau

antimasclista/ assetjament sexual/