Llum verda a la nova taxa que grava els costos de detecció i inspecció dels pisos buits : Servei de Premsa

Llum verda a la nova taxa que grava els costos de detecció i inspecció dels pisos buits

30/09/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament, amb els vots del Govern i ERC i l’abstenció de CiU, Ciutadans i la CUP-Capgirem, la modificació de l’Ordenança Fiscal 3.1 de Taxes per serveis generals. Aquest canvi permet introduir una nova taxa, de 633 euros, que repercutirà en els propietaris de pisos buits els costos que té per l’administració la tramitació dels expedients de detecció, inspecció i control d’aquests habitatges.

Aquesta taxa s’emmarca en l’aplicació de la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge de Catalunya, que recull que la desocupació permanent d’un habitatge, sense causa justificada, per un període superior a 2 anys, és una anomalia. La taxa municipal respon als costos que té per l’administració municipal fer aquesta tasca d’inspecció i control.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello ha explicat “que la nova taxa grava l’obertura d’un expedient quan l’administració detecti que un gran tenidor té buit un pis. Defensem aquesta eina modesta per garantir el dret a l’habitatge, que s’ajusta a la legalitat vigent. Pisarello ha assegurat que “l’objectiu final d’aquesta taxa no és ser aplicada, multar, sancionar, sinó que no hi hagi pisos buits i que els que estan tancats es posin a lloguer social per combatre situació d’emergència habitacional”.

La fórmula, com ha explicat Pisarello, ja es fa servir en altres municipis de Catalunya, com Terrassa, Sabadell, Vilanova la Geltrú i Manlleu i està avalada jurídicament per diferents sentències. Aquesta taxa és prèvia i independent de les multes coercitives o sancions que es puguin imposar als titulars als habitatges en el marc dels procediments administratius posteriors.

 

Expedients per a la declaració de la utilització anòmala d’un habitatge o edifici d’habitatges
– Per cada expedient incoat per a la declaració de la utilització anòmala d’un habitatge o d’un edifici d’habitatges consistent en la seva desocupació permanent i injustificada per més de dos anys: 633 €
– Per cada requeriment obert per causa d’incompliment d’un requeriment anterior de cessament de la situació de la utilització anòmala d’un habitatge consistent en la seva desocupació permanent i injustificada per més de dos anys: 286 €

La mesura entrarà en vigor després de la seva publicació al BOPB.

 

Canvis en la taxa de mudances i dels plans d’autoprotecció

La modificació de l’Ordenança Fiscal 3.1 de Taxes per serveis generals també incorpora dos canvis més. D’una banda la reducció, i establiment d’exempcions, de la taxa per autoritzacions de sol·licituds d’ocupació de la via pública per a mudances, rodatges, enregistraments, bastides, grues, sessions fotogràfiques i reserves d’espai.

Es rebaixa l’import de la taxa, que ara cobrirà el 40% del cost de prestar el servei enlloc del 90% vigent. La reducció de l’import de la tarifa de 86,31€ a 38,36€ s’aprova amb l’objectiu d’anar incrementant aquest grau de cobertura de manera progressiva fins que cobreixi la major part del cost del servei, com passa amb la resta de serveis públics prestats a les empreses privades, d’acord amb la política de l’actual govern.

L’altre modificació inclosa a les Ordenances Fiscals contempla bonificar al 100% la taxa d’elaboració dels informes per l’homologació de plans d’autoprotecció de les entitats i associacions sense ànim de lucre que desenvolupen activitats d’interès social o de la ciutadania, amb l’objectiu de garantir la seguretat en les seves activitats o celebracions.

Per fomentar la protecció civil i alhora que la taxa no impacti sobre aquestes entitats d’interès general i amb fins socials i sense ànim de lucre, s’incorpora a les Ordenances Fiscals vigents una exempció de la taxa, que té un cost de 698,82€. Per la via de la bonificació es vol que aquets tràmit sigui senzill i àgil per part de les entitats.





Paraules clau

pisos buits/