L’Ajuntament invertirà 2’17 milions provinents de la taxa turística per millorar espais públics de Ciutat Vella i Gràcia : Servei de Premsa

L’Ajuntament invertirà 2’17 milions provinents de la taxa turística per millorar espais públics de Ciutat Vella i Gràcia

01/10/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament ha donat llum verda a la inversió de 2’17 milions en total, finançats pel Fons de Foment del Turisme de la Generalitat provinent de l’Impost sobre Estades en Establiments Turístics (IEET), per millorar espais públics de plaça Catalunya, plaça Reial, passeig Joan de Borbó, carrer Carders i Raval Nord, al Districte de Ciutat Vella; la plaça del Diamant, a Gràcia, i el conjunt de fonts de l’eix Maria Cristina, a Sants-Montjuïc.

El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha destacat la importància d’aquest paquet d’actuacions a càrrec de la taxa turística, perquè “hi ha un retorn social de la taxa, perquè millora l’espai públic en una zona de gran afluència turística i serveix per compensar el desgast per l’ús intensiu i també per configurar un espai més atractiu de cara al turisme”. Colom ha remarcat que els projectes es decideixen en base a una “participació molt àmplia” i respon a les “prioritats que fixen els territoris, de manera que no sols serveix per a la promoció sinó també per compensar, millorar i rehabilitar els espais de major ús turístic”.

Per la seva part, la regidora del Districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha dit que “malgrat que Barcelona no pot gestionar el 100% dels recursos de la taxa turística tot i ser el major reclam de Catalunya i que la llei ens posa uns límits per destinar aquesta taxa, el que fem des del Districte de Ciutat Vella i d’altres que pateixen congestió turística és recopilar demandes veïnals sobre com millorar espais que pateixen el desgast turístic”. Pin ha enumerat alguns dels projectes que es financen amb l’IEET, i ha justificat que “es fa perquè aquests espais tenen un gran ús, sobretot a l’estiu però durant tot l’any, i han de ser transitables i vivilbles pels nostres veïns i veïnes”.

 

2’17 milions per a projectes de millora de l’espai públic

En total, s’activen 2.176.697 euros per diversos projectes de millora de l’espai públic, que començaran a partir del mes d’octubre:

Al Districte de Ciutat Vella:

 

Al districte de Gràcia:

 

A Sants-Montjuïc:

 

5’84 milions invertits amb la taxa turística durant 2016

Amb aquests 2’17 milions aprovats ara per a actuacions de millora urbana, l’Ajuntament haurà invertit en aquest 2016 fins ara un total de 5’84 milions d’euros provinents del Fons de Foment del Turisme de la Generalitat de l’Impost sobre Estades en Establiments Turístics (IEET).

En total durant aquest 2016 s’han invertit 3.841.110’79 euros per aportació ordinària, dels quals 2.000.000 € han estat gràcies a l’aportació extraordinària negociada a finals de 2015 per a Barcelona.

Alguns dels projectes que han estat finançats per Barcelona gràcies als ingressos de la taxa turística són diferents eines digitals turístiques, un pla d’accessibilitat dels serveis turístics, un projecte de foment de l’emprenedoria en l’àmbit turístic, millores en la instal·lació de la Font Màgica de Montjuïc, actuacions de millora de l’espai públic als districtes que reben més turisme, el reforç d’agents cívics a Ciutat Vella i Sagrada Família, i actuacions de millora d’accessibilitat a diversos indrets patrimoni cultural de la ciutat, entre altres.

 

Reivindicació de Barcelona a la Generalitat per rebre més retorn com a principal enclavament turístic de Catalunya

L’Ajuntament té en marxa un Grup de Treball per l’adaptació de l’Impost d’Estades Turístiques (IEET), que s’ha reunit per primer cop aquesta setmana. Es va crear per acord de la Comissió Mixta de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, reunida el passat mes de juliol, per treballar les especificitats de Barcelona, i es va marcar com a objectiu tenir unes conclusions enllestides en el termini de 6 mesos.

Actualment, l’Ajuntament rep un 33% de la recaptació total de Barcelona en l’IEET.  En total Catalunya recapta 43’5 milions per l’impost turístic, dels quals 22’2 milions es recapten a la capital catalana. D’aquests 22’2 milions, Barcelona en rep 7’5, als quals excepcionalment al 2015 es van sumar 2 milions d’euros d’aportació extraordinària gràcies a un conveni subscrit al desembre. Amb aquesta aportació extraordinària els ingressos de Barcelona representen un 42% de la recaptació a la ciutat.

Per a l’Ajuntament de Barcelona, la gestió del 100% de la taxa turística és important perquè el Govern municipal vol que el destí d’aquests diners no vagi únicament a promoció, com fins ara, sinó també als barris amb més impacte del turisme i per compensar les despeses que provoca a la ciutat, i en aquesta línia, es financen aquests projectes de millora urbana.





Paraules clau

taxa turística/